Hyppää pääsisältöön

Viikon 15 vinkit: tarjolla uutta kotimaista, brittiläistä ja tanskalaista draamaa sekä kotimaista draamakomediaa!

Tositarinaan pohjautuva minisarja kertoo tarinan, jossa totuus muuttuu hetkessä valheeksi ja valheet todellisuudeksi,
Uusi Mrs Wilson -sarja alkaa! Tositarinaan pohjautuva minisarja kertoo tarinan, jossa totuus muuttuu hetkessä valheeksi ja valheet todellisuudeksi, Kuva: Peter Marley / Snowed-In Productions Yle TV1,Ruth Wilson,Mrs Wilson

Vaaliviikolla päästään nauttimaan tosielämän draaman lisäksi hienoista sarjauutuuksista, kun ohjelmassa alkavat suomalainen draama Suden Hetki, brittiläinen Mrs Wilson, tanskalainen Sairaanhoito-opisto ja kotimainen draamakomedia Melkein totta. Lisäksi luvassa on uusia tuotantokausia sekä tietenkin kattava vaaliohjelma, joka huipentuu sunnuntain tulosillan lähetyksiin.

Muun muassa Malla Malmivaaran ja Eero Milonoffin tähdittämä uusi draamasarja Sudenhetki Suden hetki kertoo erosta ja löytää erotuskasta äkkiväärää ja hämmentävää huumoria. Seija-Liisa Eskolan ja Laura Immosen alkuperäiseen konseptiin perustuva ja Immosen käsikirjoittama sarja sai alkunsa parisuhde- ja eropohdinnoista ja niihin liittyvistä loputtomista tarinoista. Suden hetkessä kadonnutta aviomiestään (Sampo Sarkola) etsivä parisuhdeterapeutti Heta (Malla Malmivaara) päätyy radikaaleihin metodeihin perustuvaan miesten eroterapiaryhmään. Terapeutilla, eroguruksi itseään kutsuvalla Koistisella (Marc Gassot) ja Hetalla sattuu olemaan yllättävä yhteys menneisyydessään. Onko Koistisella jotain tekemistä Hetan miehen katoamisen kanssa?

Mrs Wilson puolestaan on brittiläinen, tositarinaan pohjautuva minisarja, joka kertoo lähes uskomattoman tarinan, jossa totuus muuttuu hetkessä valheeksi ja valheet todellisuudeksi, ja yksi hetki voi muuttaa käsityksemme kaikesta. Lontoossa 1940-luvulla nuori Alison palkataan konekirjoittajaksi Britannian salaiseen palveluun, jossa hän tutustuu itseään vanhempaan mieheen nimeltä Alexander Wilson. Pian Alison, nyt rouva Wilson, kasvattaa kahta pientä poikaa varsin vaatimattomissa oloissa sodan varjostaessa heidän elämäänsä. Samaan aikaan Alexander, salaisen palvelun agentti, määrätään outoon peitetehtävään, ja hänen maineensa mustataan uskottavuuden luomiseksi. Alison on käytännössä yksinhuoltaja, mutta rakkaus kantaa yli vaikeiden aikojen. Eräänä päivänä maailma romahtaa: Alec menehtyy sairauskohtaukseen, ja Alisonin suru on pohjaton. Ja sitten ovikello soi. Ovella on tuntematon nainen, joka väittää olevansa rouva Wilson.

Tanskalaisess uutuussarjassa Sairaanhoito-opisto eletään vuotta 1952. Tanskassa on hoitajapula ja Fredenslundin sairaalan johtajatar Margrethe aloittaa kiistanalaisen kokeilun. Sairaalan opiston on tarkoitus ensimmäistä kertaa kouluttaa miehiä sairaanhoitajiksi. Yksi näistä on Erik, nuori sotilas, joka suhteiden kautta saa aloituspaikan. Ihan ongelmitta kaikki ei suju, sillä opistoa johdetaan varsin ankarasti.

Draamasta vähän kepeämpään draamakomediaan päästään Heli Sutelan, Hannele Laurin ja Emilia Sinisalon johdolla, kun uusi Melkein totta -sarja alkaa. Kolme näyttelijätärtä, Suvi (31), Eeva (46) ja Juulia (62), jakavat pukuhuoneen teatterissa. Pukuhuone on sarjan tärkein tapahtumapaikka, jossa roolivaatteet riisutaan ja ajatukset puetaan sanoiksi.

Draaman ja komedia lisäksi viikkoa sävyttävät vahvasti sunnuntaina käytävät eduskuntavaalit. Ylen kanavilla on koko viikon ajan tarjolla monipuolista vaaliohjelmaa eri juontajien vetäminä. Sunnuntai-illan vaalilähetykset nähdään TV1:llä, Areenassa ja Femillä sekä kuullaan Radio Suomessa ja Yle Vegalla.

Eikä parane unohtaa muodostelmaluistelun MM-kisoja, jotka kisataan viikonloppuna Helsingin loppuunmyydyssä jäähallissa. Suomalaisjoukkueet ovat menestyneet MM-kisoissa hyvin. Tänä vuonna mukana ovat Marigold IceUnity ja Helsinki Rockettes.

Katso kaikki viikon tv- ja radiotärpit alta!

MAANANTAI 8.4.

Boyan puhdistaa valtameret muovista

Yle Areena
(Backlight: Boyan Slat's Hunt For Plastic, Alankomaat 2018) Maailman meret ovat täynnä muovia. Hollantilainen, nyt 24-vuotias Boyan Slat ei epäröinyt tarttua härkää sarvista vaan suunnitteli maailman suurimman merien puhdistusprojektin. Nyt hänen laitteistonsa puhdistaa Tyyntä valtamerta. Toteutuuko Boyanin unelma merien puhdistumisesta? Entä oppiiko ihmiskunta estämään muovin päätymistä meriin? Yle Areena 90 päivää

Docstop: Fintiaanit

Yle Areena ja Yle TV2 10.4. klo 21.50
Mitä yhteistä on suomalaisilla ja intiaaneilla? Dokumenttielokuva Fintiaanit on tutkimusmatka Pohjois-Amerikassa asuvien fintiaanien elämään ja arkeen. Suomalaisten siirtolaisten ja ojibwaintiaanien jälkeläiset asuvat Suurten järvien alueella kahden kulttuurin puristuksessa. Ympäristön mielestä he eivät ole täysverisiä intiaaneja, eivätkä puhdasverisiä valkoisia.

Suomalaisten ja intiaanien elämästä löytyy lukuisia yhtymäkohtia; alkoholismi ja korkeat itsemurhaluvut, voimakas yhteys luontoon, hiljaa olemisen taito, samanlainen huumori ja pienessä huoneessa hikoilu. Dokumenttielokuva seuraa muun muassa Lyz Jaakolan ja Jim Gawboyn perheiden yritystä parantaa karua reservaattielämää. Rasismista, köyhyydestä ja ennakkoluuloista huolimatta varsinkin nuoret ovat ottaneet fintiaani-identiteetin omakseen.

Dokumentin takana on työryhmä Maria Seppälä, Katja Kettu ja Meeri Koutaniemi. Dokumentti on jatkoa vuonna 2016 julkaistulle tietokirjalle Fintiaanien mailla. Yle Areena toistaiseksi

Fintiaani Lyz Jaakola istuu metsässä rumpujensa kanssa.
Docstop: Fintiaanit. Fintiaani Lyz Jaakola istuu metsässä rumpujensa kanssa. Kuva: Meeri Koutaniemi intiaanit,Docstop,dokumenttielokuvat,dokumenttiohjelmat,Meeri Koutaniemi,Katja Kettu,Fintiaanit

Valon ja varjon lauluja -yhteislaulukonsertti Oulun tuomiokirkosta

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 18.00
Suora lähetys. Laulun voima -yhteislauluillassa lauletaan lauluja, jotka kertovat elämisen iloista, peloista ja vaivoista, rakkaudesta, askelten horjumisesta, valosta ja toivosta. Oulun tuomiokirkossa järjestettävään tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja Yle Radio 1 lähettää sen suorana lähetyksenä. Yhteislauluillan järjestävät Oulun tuomiokirkkoseurakunta, Kirkkopalvelut, Yhteisvastuukeräys ja Yle Radio 1.

Osallistujia laulattavat Oulun tuomiokirkon kamarikuoro ja Pohjankartanon yläasteen kuoro ja Oulunsalo ensemble -orkesteri. Juontajana on kuuluttaja Maaria Holma. Illan laulut on valittu Yle Radio 1:n järjestämän nettiäänestysten perusteella. Laulutoiveita ja niihin liittyviä tarinoita ja muistoja pyydettiin radiokuuntelijoilta ja Oulun seudun asukkailta vuoden alussa.

Historia: Räjähdys Wall Streetillä

Yle TV1 klo 19.00
(The Bombing Of Wall Street) Syyskuussa 1920 Wall Streetillä vietettiin tavallista lounastuntia, kun dynamiitilla täytetty hevoskärry räjähti pankin edessä vieden mukanaan 38 ihmishenkeä. Oliko kyseessä hyökkäys amerikkalaista kapitalismia vastaan? Yle Areena 91 päivää

Lue lisää tästä

Syyskuussa 1920 Wall Streetillä vietettiin tavallista lounastuntia, kun dynamiitilla täytetty hevoskärry räjähti pankin edessä vieden mukanaan 38 ihmishenkeä.
Historia: Räjähdys Wall Streetillä. Syyskuussa 1920 Wall Streetillä vietettiin tavallista lounastuntia, kun dynamiitilla täytetty hevoskärry räjähti pankin edessä vieden mukanaan 38 ihmishenkeä. Yle TV1,Historia: Räjähdys Wall Streetillä

Eduskuntavaalit - kaksikielinen vaalikeskustelu

Yle Fem klo 20.00
Det här är det enda tillfället där partitopparna samtidigt debatterar de frågor som är viktigast för den svenskspråkiga publiken. Alla riksdagspartiers ordförande har fått inbjudan till den stora valdebatten. Programledare är Jonna Nupponen och Marianne Sundholm. Vi bjuder också på expertkommentarer av bland andra statsvetarna Kimmo Grönlund och Åsa von Schoultz. Debatten är tvåspråkig och textas till både svenska och finska.

Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajat ottavat yhteen Svenska Ylen kaksikielisessä vaaliväittelyssä. Puheenvuoroja jakavat Jonna Nupponen ja Marianne Sundholm. Yle Areena 31 päivää

Jonna Nupponen och Marianne Sundholm. Valdebatt
Eduskuntavaalit - kaksikielinen vaalikeskustelu. Jonna Nupponen och Marianne Sundholm. Valdebatt Kuva: Jyrki Valkama Eduskuntavaalit 2019,riksdagsvalet 2019

TIISTAI 9.4

Halme & Saarinen - Diginen Iltapäivä

Yle Puhe ja Yle Areena klo 13.02
Jani Halmeen ja Tomi Saarisen toimittama Diginen iltapäivä -viikoittaisohjelma tarkastelee tänä keväänä digitaalisesta näkövinkkelistä ihmisen elon kaarta syntymästä kuolemaan. Joka viikko keskitytään yhteen seitsemän vuoden mittaiseen vaiheeseen.

”Elämän jakaminen seitsemän vuoden sykleihin on ikiaikainen tapa jäsentää ihmisen kehitystä. Jokaisen seitsemän vuoden jakson aikana – ja usein päätteeksi – tapahtuu aina jotain jännittävää”, kertoo Tomi Saarinen. Tässä neljännessä jaksossa käsittelyssä ovat vuodet kahden- ja kolmenkymmen välillä. Sarjan aiemmat jaksot, myös kevään 2018 jaksot, ovat kuunneltavissa Yle Areenassa.

Mrs Wilson (12) - Uusi sarja alkaa!

Yle TV1 klo 19.00 ja samana päivänä katalogina Yle Areenassa
(Mrs Wilson) Tositarinaan pohjautuva minisarja kertoo lähes uskomattoman tarinan, jossa totuus muuttuu hetkessä valheeksi ja valheet todellisuudeksi, ja yksi hetki voi muuttaa käsityksemme kaikesta.

Lontoossa 1940-luvulla nuori Alison palkataan konekirjoittajaksi Britannian salaiseen palveluun, jossa hän tutustuu itseään vanhempaan mieheen nimeltä Alexander Wilson, jolla on kirjallisia lahjoja. Rakkaus tarinoihin yhdistää heitä, ja heidän välilleen roihahtaa rakkaus.

Pian Alison, nyt rouva Wilson, kasvattaa kahta pientä poikaa varsin vaatimattomissa oloissa sodan varjostaessa heidän elämäänsä. Samaan aikaan Alexander, salaisen palvelun agentti, määrätään outoon peitetehtävään, ja hänen maineensa mustataan uskottavuuden luomiseksi. Alison on käytännössä yksinhuoltaja, mutta rakkaus kantaa yli vaikeiden aikojen.

Tarinan nykyhetki on 1960-luvulla. Perheen pojat ovat varttuneet ja Alexander kirjoittaa yhä innokkaasti agenttiromaaneitaan. Eräänä päivänä maailma romahtaa: Alec menehtyy sairauskohtaukseen, ja Alisonin suru on pohjaton. Ja sitten ovikello soi. Ovella on tuntematon nainen, joka väittää olevansa rouva Wilson. Tilanne on täydellisen absurdi eikä Alison, rouva Wilson itsekin, saata uskoa korviaan. Voisiko naisen väite olla totta? Sarja perustuu Tim Crookin kirjaan The Secret Lives of a Secret Agent: The Mysterious Life and Times of Alexander Wilson. Tuotanto: BBC, 2018. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Tositarinaan pohjautuva minisarja kertoo tarinan, jossa totuus muuttuu hetkessä valheeksi ja valheet todellisuudeksi,
Mrs Wilson. Tositarinaan pohjautuva minisarja kertoo tarinan, jossa totuus muuttuu hetkessä valheeksi ja valheet todellisuudeksi, Kuva: Peter Marley / Snowed-In Productions Yle TV1,Ruth Wilson,Mrs Wilson

Valitut sanat: Taska & Oksanen, Valitut sanat: Leine & Kähkönen - Uusia jaksoja!

Yle Teema klo 20.00 ja 20.30
Miten oman lapsen kuolemasta voi kirjoittaa? Miten väkivalta vaikuttaa ihmiseen? Onko vanhemman aina oltava lapsensa käytettävissä? Miltä vanheneminen tuntuu? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsittiin vastauksia kansainvälisessä kirjallisuustapahtuma Helsinki Litissä, joka järjestettiin keväällä 2018 jo neljännen kerran. Valitut sanat tuo nyt nämä suomalaisten ja kansainvälisten kirjailijoiden väliset keskustelut ruutuun suomeksi käännettyinä ja tiivistettyinä.

Kevään jaksoissa Kim Leine ja Sirpa Kähkönen keskustelevat Suomen sisällissodasta ja väkivallan vaikutuksesta ihmisen psyykeen. Johannes Anuyru ja Kjell Westö pohtivat kansalaisuuden ydintä ja korostavat toivon tärkeyttä. Vallankäytöstä on kyse niin Neuvostoliitossa kuin sosiaalisessa mediassakin, toteavat Ilmar Taska ja Sofi Oksanen.

Vanhemmuutta valotetaan keskusteluissa monista suunnista. Aikuisen pojan äkillinen kuolema muutti Naja Marie Aidtin ihmisenä ja kirjailijana. Nigerialainen Ayòbámi Adébáyò kirjoittaa äidittömyydestä ja äidiksi haluamisesta moniavioisessa kulttuurissa. Golnaz Hashemzadeh Bonden ja Jani Toivolan kohtaamisessa todistetaan, miten menetykset ja katkeruus sammuttavat äidinrakkauden.

Muita keskustelijoita ovat John Freeman, Koko Hubara, Juha Hurme, Laura Lindstedt, Maria Manner, Samanta Schweblin, Domenico Starnone, Morten Strøksnes, Hannele Mikaela Taivassalo, Philip Teir Cristovão Tezza ja Ebba Witt-Brattström. Keväällä Yle Teemalla nähdään 11 uutta jaksoa, tiistai-iltaisin esitetään aina kaksi jaksoa peräkkäin, klo 20 ja 20.30.

 Ilmar Taska ja Sofi Oksanen keskustelevat.
Valitut sanat: Taska ja Oksanen. Ilmar Taska ja Sofi Oksanen keskustelevat. Kuva: Yle Kuvapalvelu keskusteluohjelmat,Valitut sanat: Taska ja Oksanen

Eduskuntavaalit 2019: Työ

Yle TV1 klo 21.00
Miten entistä suurempi osa suomalaisista saadaan töihin? Muun muassa tähän kysymykseen syvennytään eduskuntavaalien työtä ja toimeentuloa käsittelevässä teemalähetyksessä. Puolentoista tunnin tv-keskustelu käydään yhdeksän aihepiiriin perehtyneen eduskuntavaaliehdokkaan voimin. Työhön ja talouteen keskittyvän lähetyksen juontavat Sanna Savikko ja Jyrki Hara. Yle Areena toistaiseksi

Lue lisää tästä

Eduskuntavaalit 2019 teemakeskustelun vetävät Sanna Savikko ja Jyrki Hara.
Eduskuntavaalit 2019: Työ. Eduskuntavaalit 2019 teemakeskustelun vetävät Sanna Savikko ja Jyrki Hara. Kuva: Jyrki Valkama Yle TV1,Eduskuntavaalit 2019

Kino Suomi: Kuutamosonaatti (16)

Yle Teema klo 21.40
(1988) Syrjäisessä korvessa asuvat Kyyrölän perheen aikamiespojat villiintyvät kotimaisessa kauhukomediassa. Pääosissa: Kari Sorvali, Mikko Kivinen, Soli Labbart, Tiina Björkman. Ohjaus: Olli Soinio. Filminor Oy. Uusinta. Yle Areena 31 päivää

Soli Labbart elokuvassa Kuutamosonaatti.
Kino Suomi: Kuutamosonaatti. Soli Labbart elokuvassa Kuutamosonaatti. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kuutamosonaatti,Soli Labbart,Olli Soinio

KESKIVIIKKO 10.4.

Prisma: Tutkimuskohteena rehellisyys

Yle TV1 klo 19.00
(The Honesty Experiment) Pystyykö ihminen olemaan täysin rehellinen ja onko rehellisyys aina hyvä asia? Ohjelmassa testataan rehellisyyden rajoja eri keinoin ja moni joutuu pohtimaan omaa käyttäytymistään uudessa valossa. Tuotanto: BBC. Yle Areena 60 päivää

Lue lisää tästä

Sairaanhoito-opisto 1/12 - Uusi sarja alkaa!

Yle Teema keskiviikosta perjantaihin klo 20.00
(Sygeplejeskolen, S1 + S2) On vuosi 1952. Tanskassa on hoitajapula ja Fredenslundin sairaalan johtajatar Margrethe aloittaa kiistanalaisen kokeilun. Sairaalan opiston on tarkoitus ensimmäistä kertaa kouluttaa miehiä sairaanhoitajiksi. Yksi näistä on Erik, nuori sotilas, joka suhteiden kautta saa aloituspaikan. Naisten puolella rikkaan perheen tytär, Anna tapaa maalta kotosin olevan Annan. Opistoa johdetaan ankarasti ja heti alkuun pidetään haastava tasokoe. Erikillä on vaikeuksia koska hänellä ei ole varaa ostaa kurssikirjoja ja eräs potilas tarvitsee vielä hänen apuaan. Tuotanto: SF Danmark 2018.

Nainen seisoo auton vieressä 1950-luvun vaatteissa, aurinkolasit päässään ja hymyilee.
Sairaanhoito-opisto. Nainen seisoo auton vieressä 1950-luvun vaatteissa, aurinkolasit päässään ja hymyilee. Kuva: Mike Kollöffel / Yle Kuvapalvelu televisiosarjat,Sairaanhoito-opisto

Akuutti: Ympäristöahdistus on totta

Yle TV1 klo 20.00 ja ennakkoon Yle Areenassa sunnuntaina 7.4.
Onko ympäristöahdistus terve reaktio sairaaseen maailmaan vai herkän ihmisen itselleen luoma ongelma? Mistä ‘ilmasto-ortoreksian’ tunnistaa? Omaa ympäristöahdistustaan pohtivat biologi Sini Malmirinne sekä Elinvoima-näytelmän kirjoittanut dramaturgi ja näytelmäkirjailija Ilja Lehtinen.
Malminiemi saa voimaa liikkumalla luonnossa ja Lehtinen käsittelemällä omaa ahdistustaan kollektiivisena suruna teatterin lavalla.

Ympäristöahdistus on todellinen ongelma, sanoo Aalto-yliopiston opintopsykologi Sanni Saarimäki. Hän kutsuu pakonomaista ekologisuutta ‘ilmasto-ortoreksiaksi’: Jos hyvät ja sinänsä tarpeelliset toimintatavat muuttuvat täydellisyyden tavoitteluksi, on vaarana uupumus. Yksilö kun ei voi pelastaa ilmastoa, vaikka tekisi kaiken oikein. Saarimäki pilotoi Aalto-yliopistossa ryhmäkeskusteluja, joiden tavoitteena on ympäristöstä ahdistuneiden opiskelijoiden tukeminen.

Oikea tieto ilmastoasioista ei lisää tuskaa, mutta medialla on merkittävä rooli ympäristöahdistuksen tuottajana. Median ilmastouutiset ovat keskittyneet liiaksi ekokatastrofiin sen sijaan, että olisivat etsineet ratkaisuja ongelmaan, toteaa James Painter Oxfordin yliopiston Reuters instituutista.

Filosofi Säde Hormio on tutkinut ilmastonmuutoksen vastuukysymyksiä väitöstyössään. Hän kehottaa ympäristön tilasta ahdistuneita miettimään, millaisten yhteisöjen jäseniä me olemme, ja miten voimme niiden kautta vaikuttaa. Kukaan meistä ei taistele yksin ilmastonmuutosta vastaan, Hormio muistuttaa. Toimittaja Liisa Vihmanen. Yle Areena toistaiseksi

Parrakas mies katsoo oikealle. Taustalla on seinä, jossa on paljon eri lippusia ja lappusia.
Akuutti: Ympäristöahdistus on totta. Parrakas mies katsoo oikealle. Taustalla on seinä, jossa on paljon eri lippusia ja lappusia. Kuva: Mikko Kilpinen / Yle Akuutti,Ympäristöahdistus on totta

Painin EM

Yle TV2 klo 20.10
EM-kisat painitaan Romanian Bukarestissa 8.-14. huhtikuuta. Miten EM-kisoissa käy hallitsevan maailmanmestarin Petra Ollin? Entä muiden suomalaispainijoiden?

Suden hetki 1/8 - Uusi sarja alkaa!

Yle TV2 klo 21.00 ja samana päivänä katalogina Areenassa
"Ero on parasta, mitä sinulle on tapahtunut"

Rakkaus on valinta, jonka teemme joka päivä uudelleen, kunnes eräänä päivänä valitsemme toisin. Ja sitten on Heta, jonka hyvä aviomies Janne lähtee viemään roskia – ja jää sille tielleen.

Suden hetki on Juha Lankisen ohjaama kahdeksanosainen draamasarja, joka löytää erotuskasta äkkiväärää ja hämmentävää huumoria. Seija-Liisa Eskolan ja Laura Immosen alkuperäiseen konseptiin perustuva ja Immosen käsikirjoittama sarja sai alkunsa parisuhde- ja eropohdinnoista ja niihin liittyvistä loputtomista tarinoista.

Suden hetkessä kadonnutta aviomiestään (Sampo Sarkola) etsivä parisuhdeterapeutti Heta (Malla Malmivaara) päätyy radikaaleihin metodeihin perustuvaan miesten eroterapiaryhmään. Terapeutilla, eroguruksi itseään kutsuvalla Koistisella (Marc Gassot) ja Hetalla sattuu olemaan yllättävä yhteys menneisyydessään. Onko Koistisella jotain tekemistä Hetan miehen katoamisen kanssa?

Suomalaiselle miehelle tekeminen on huomattavasti luontevampaa kuin asioiden turhanpäiväinen vatvominen. Suden hetki -terapia on rakennettu tälle ajatukselle ja koostuu erilaisista tehtävistä, jotka kuljettavat eroaan työstävän viisikon kohtaamaan suurimmat pelkonsa kuten häpeän, kuolemanpelon ja muutoksen. Koistisen johdolla Heta ja neljä erosurun rampauttamaa miestä (Eero Milonoff, Tomi Alatalo, Ville Keskilä ja Elias Keränen) matkaavat kohti uutta elämää, rakkautta ja valoa hämmentävien ja koomisten seikkailujen kautta. Tuotanto: Warner Bros. International Television Production Finland Oy. Yle Areena toistaiseksi

Suden hetki -sarjan näyttelijöitä hautakuopassa.
Suden hetki. Suden hetki -sarjan näyttelijöitä hautakuopassa. Kuva: Teppo Högman / Warner Bros. Finland suden hetki,Malla Malmivaara,Eero Milonoff

Yle Vaalisohva

Yle TV1 klo 21.05
Mistä Yle Vaalisohvilla keskusteltiin? Suomalaiset kutsuivat eduskuntavaaliehdokkaita koteihinsa puhumaan politiikkaa. Kokosimme herkullisimpia hetkiä kotisohvilta. Nyt sohvasurffataan Suomea laidasta laitaan. Yle Areena 1 vuosi

Ylen Vaalisohvan pääkuva. Kuvassa vihreän plyysisohvan edessä on olohuoneen pöytä. Pöydällä viisi kahvikuppia ja iso lautanen täynnä korvapuusteja.
Yle Vaalisohva. Ylen Vaalisohvan pääkuva. Kuvassa vihreän plyysisohvan edessä on olohuoneen pöytä. Pöydällä viisi kahvikuppia ja iso lautanen täynnä korvapuusteja. Kuva: Jarno Tahvanainen Yle Uutiset,kampanjat,eduskuntavaalit,vaalikampanja,vaalisohva

Kino: Vain maailmanloppu (12)

Yle Teema klo 22.00
(Juste la fin du monde, Kanada/Ranska 2016) Xavier Dolanin Cannesissa palkitun perhedraaman päähenkilö Louis on kuolemansairas kirjailija, joka palaa perheensä luo vuosien jälkeen. Tilanne kirvoittaa vanhojen kaunojen ja väärinymmärrysten sarjan. Näyttelijäkaarti on timanttinen: Gaspard Ulliel, Marion Cotillard, Léa Seydoux, Vincent Cassel. Yle Areena 31 päivää

Nainen ja mies nojaavat otsillaan toisiinsa.
Kino: Vain maailmanloppu. Nainen ja mies nojaavat otsillaan toisiinsa. Kuva: Scanbox Entertainment / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino: Vain maailmanloppu

TORSTAI 11.4.

Yle Areenan Toivotut huhtikuu: Lottoa ja rivitaloelämää

Yle Areena
"Otetaas - tuota noin - voitonmalja!” Loton täysosumanlisäksi huhtikuun alun Toivotut tarjoaa ihan kenona Rivitaloelämää ja Kotirappua.

Seitsemän 1-12
Kaikkien aikojen lottopotti! Rivitaloyhtiön lottoporukka joutuu arvonnan jälkeen odottamaan kolme viikkoa ennen kuin voitot maksetaan uusille miljonääreille. Odotus saa naapuruksista esille sellaisia haaveita, mielihaluja, salaisuuksia ja tunteita, joita he tuskin itsekään tunnistavat. Ja mihin ihmeeseen katoaa tuo miljoonien arvoinen lottotosite? Seitsemän on yksi kautta aikojen suosituimpia kausisarjoja. Se on TV1 Draamaohjelmien tuotanto vuodelta 2001.

Rivitaloelämää 1-14
Uusperheen koti on kuin unelma. Huonekalujen lisäksi paikkaansa hakevat sinun, minun ja meidän lapset sekä anoppi, naapurit ja asenteet. Ilpo ja Marita ovat moderneja ja menestyviä. Uraa pukkaa, kuten myös laskuja, finnejä ja yllätysvieraita. Mobira on, vaan onko niitä arvoja - tai näkkileipää kaapissa. Neljätoistaosainen draamakomedia Rivitaloelämää on TV2 Draaman tuotanto vuodelta 1989.

Kotirappu 1-8
Talkoita, tunteita, riitoja ja remontteja - Metsäkeitaan lähiössä kotirapun salaisuudet ovat yhteisiä. Naapuruksina asuvat Anttilat, Eskolat, Jaakkolat ja Makkoset sekä Nina, Kalle, Tyyne, Liimatainen ja Jutta. Lisäihmeteltävää taloyhtiöön tuovat aina
idearikas nuoriso sekä asukkaiden luona kyläilevät sukulaiset. Kahdeksanosainen Kotirappu on TV2 Teatteritoimituksen tuotanto vuodelta 1987.

Nainen ja mies istuvat sohvalla. Naisella on sylissään tyyny.
Kotirappu. Nainen ja mies istuvat sohvalla. Naisella on sylissään tyyny. Kuva: Antero Tenhunen televisiosarjat,Kotirappu

Dokumenttiprojekti: Takaisin valoon (12)

Yle TV1 klo 19.00 ja Yle Areena ennakkoon 8.4.
Takaisin valoon on dramatisoitu dokumenttielokuva suomalaisnaisesta, joka joutuu vapaudenriiston uhriksi ja käy läpi uskomattoman taistelun pysyäkseen hengissä, selviytyäkseen turvaan ja säilyttääkseen ihmisyytensä.

Vastavalmistunut Marissa palkataan työvoimatoimiston kautta lakiasioita hoitavaan konsulttifirmaan. Marissa on innoissaan mahdollisuudesta aloittaa uusi, itsenäinen elämä. Marissan palkkaa työhön pohjoisafrikkalaistaustainen suomalainen mies. Haastavassa ja palkitsevassa työssä Marissalle annetaan paljon vastuuta. Pian esimies lähettää Marissan Saksaan tekemään firmalle hankintoja ja saapuu lopulta myös paikalle. Alkuun hurmaava esimies alkaa käyttäytyä uhkaavasti ja väkivaltaisesti. Saksasta matka etenee Tunisiaan, jossa Marissa huumataan ja kaapataan. Hänet pakotetaan omaksumaan uusi identiteetti Sarana, jonka keho kelpaa vain häväistykseen, hyväksikäyttöön ja pahoinpitelyyn.

Elokuvan tarina kertoo ihmiskaappausten hämärästä maailmasta, sekä sieltä selvinneen työläästä prosessista koota minuutensa uudelleen, samoin kuin koko ihmisyytensä pala palalta. Traumaattisen kokemuksen jälkeen voi Marissan mielestä päästä valoon, kun ei jää kiinni vihaan ja katkeruuteen. Ohjaus: Arto Halonen. Tuotanto: Art Films production. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Dramatisoitu dokumenttielokuva suomalaisnaisesta, joka joutuu vapaudenriiston kohteeksi.
Dokumenttiprojekti: Takaisin valoon. Dramatisoitu dokumenttielokuva suomalaisnaisesta, joka joutuu vapaudenriiston kohteeksi. Kuva: Joonas Pulkkanen / ART-FILMS PRODUCTION AFP OY/ HALONEN ARTO Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Takaisin valoon

Eduskuntavaalit 2019: Suuri vaalikeskustelu

Yle TV1 klo 21.00
Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajaa kohtaa jälleen suorassa, suuressa vaalikeskustelussa. Mikä puolueita erottaa? Miten ne laittaisivat terveydenhuollon kuntoon? Miten ja millä rahalla torjuvat ilmastonmuutosta? Juontajina Seija Vaaherkumpu ja Sakari Sirkkanen. Yle Areena toistaiseksi

	Seija Vaaherkumpu ja Sakari Sirkkanen. Suuret vaalikeskustelut
Eduskuntavaalit 2019: Suuri vaalikeskustelu. Seija Vaaherkumpu ja Sakari Sirkkanen. Suuret vaalikeskustelut Kuva: Jyrki Valkama Eduskuntavaalit 2019

Kino Klassikko: Ragtime - toivon ja vihan aika (K15)

Yle Teema klo 21.00
(Ragtime, USA 1981) Vuosi sitten menehtyneen mestariohjaaja Milos Formanin tulkinta E. L. Doctorowin romaanista, joka tarkastelee yläluokkaisen valkoisen perheen ja menestystä saavuttaneen mustan pianistin kautta rasismia, uskottomuutta, oikeudenjanoa ja väkivaltaa 1900-luvun alun New Yorkissa. Pääosissa James Cagney, Brad Dourif, Elizabeth McGovern, Pat O'Brien, Howard E. Rollins Jr., Mary Steenburgen ja Norman Mailer. Uusinta. Yle Areena 8 päivää

Nainen istuu samenttisessa tuolissa haaveilevan näköisenä.
Kino klassikko: Ragtime - toivon ja vihan aika. Nainen istuu samenttisessa tuolissa haaveilevan näköisenä. Kuva: Lions Gate / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino klassikko: Ragtime - vihan ja toivon aika

PERJANTAI 12.4.

Muodostelmaluistelun MM-kisat 12.-13.4.2019 - Kotikisat alkavat!

Perjantaina 12.4. suora lähetys Areenassa klo 17.00 alkaen, kooste TV2:ssa klo 19.30
Lauantaina 13.4. suora lähetys Areenassa klo 13.45 alkaen, kooste TV2:ssa klo 18.30
Muodostelmaluistelun MM-kisakamppailut käydään loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa 12. ja 13.4. Suomea edustamassa on kaksi joukkuetta: SM-kultaa juuri voittanut Helsinki Rockettes ja Marigold IceUnity. Viime vuoden Ruotsin MM-kisoissa Marigold IceUnity toi Suomeen MM-kultaa. Kuinka Rockettesin ja Marigoldin käy, kun kisat käydään kotiyleisön edessä?

Kotikisoja selostaa suomeksi Riikka Smolander-Slotte ja asiantuntijana toimii Leena Laaksonen. Ruotsinkielisestä selostuksesta vastaa Marianne Nyman.

Eduskuntavaalit 2019: Nuorten vaalikeskustelu

Yle TV1 klo 21.00
Nuorten vaalikeskustelu on suora lähetys Helsingin Oodi-kirjastosta, ja sen juontavat Ylen Perjantai-ohjelmasta tuttu Rosa Kettumäki ja Matti Riitakorpi Kioskista. Ohjelmassa on tiukkaa keskustelua puolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajien kesken tulevaisuuden Suomen suunnasta. Yle Areena toistaiseksi

Eduskuntavaalit 2019 nuorten vaalikeskustelun vetävät Rosa Kettumäki ja Matti Riitakorpi.
Eduskuntavaalit 2019: Nuorten vaalikeskustelu. Eduskuntavaalit 2019 nuorten vaalikeskustelun vetävät Rosa Kettumäki ja Matti Riitakorpi. Kuva: Jyrki Valkama Yle TV1,Eduskuntavaalit 2019

Kino: The Big Short (12)

Yle Teema klo 21.00
(USA 2015) Brad Pittin, Christian Balen ja Ryan Goslingin tähdittämässä, rahoitusalan mekanismit paljastavassa tosipohjaisessa draamakomediassa neljä sijoittajaa havaitsevat 2000-luvun puolivälissä merkkejä talouskriisistä, jolle pankit, mediat ja poliitikot vaikuttavat sokeilta. Pääosissa Brad Pitt, Christian Bale, Ryan Gosling, Karen Gillan ja Steve Carell. Ohjaus Adam McKay.

Christian Bale sitter vid datorskärmar och undersöker börskurserna.
The Big Short. Christian Bale sitter vid datorskärmar och undersöker börskurserna. Kuva: © 2015 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

LAUANTAI 13.4.

Luomiskertomus

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 10.15
Luomiskertomus on lauantaisin Yle Radio 1:ssä lähetettävä viikoittaisohjelma, jossa kirjailijat kertovat uusimman teoksensa synnystä ja paljastavat millaiset sattumukset, tapahtumat ja havainnot vaikuttivat siihen, että kirjasta tuli sellainen kuin tuli. Lauantaina 13.4. on vieraana Miki Liukkonen, jolta ilmestyy huhtikuussa teos Hiljaisuuden mestari. Toimittaja on Kaisa Pulakka. Aiemmin lähetetyt jaksot ovat kuunneltavissa Yle Areenassa

Melkein totta (S) 1/8 - Uusi sarja alkaa!

Yle TV1 klo 21.5 ja samana päivänä katalogina Yle Areenassa
Kolme näyttelijätärtä, Suvi (31), Eeva (46) ja Juulia (62), jakavat pukuhuoneen teatterissa. Pukuhuone onkin Melkein totta -sarjan tärkein tapahtumapaikka, jossa roolivaatteet riisutaan ja ajatukset puetaan sanoiksi.

Näistä sanoista syntyvät jaksoissa käsiteltävät aiheet, joita ovat mm. draaman ja komedianäyttelijöiden arvostuserot, hiihdon merkitys teatteritaiteessa, taloushuolet, taiteelliset erimielisyydet, työnantajan ja sen tekijöiden väliset ristiriidat ja ensi-iltoihin liittyvän markkinoinnin valheellisuus. Tärkeimmiksi käsiteltäviksi nousevat kuitenkin rakkaus työhön, ammattiylpeys, solidaarisuus ja ystävyys.

Melkein totta -sarja vie katsojan kulissien taakse, ja sen keskeisessä roolissa ovat myös teatterissa kulloinkin esitettävät näytelmät. Klassikoiden ja modernien näytelmien yleiset aihepiirit heijastavat aina kunkin jakson teemaa teatterin arjessa.

Päärooleissa: Heli Sutela, Hannele Lauri, Emilia Sinisalo. Ohjaajat: Petri Kotwica, Kimmo Taavila, Riku Suokas. Käsikirjoittajat: Heli Sutela, Heikki Syrjä, Riku Suokas. Kahdeksanosaisen sarjan on Ylelle tuottanut Aito Media Oy. Yle Areena toistaiseksi

Lue lisää tästä

Kohtaus tv-sarjasta Melkein totta
Melkein totta. Kohtaus tv-sarjasta Melkein totta Hannele Lauri,Heli Sutela,Emilia Sinisalo,Melkein totta

Teemalauantai: Paholaisen palvelijat

Yle Teema klo 21.00 alkaen

Mansfield 66/67
Tarua ja totta, animaatiota ja fiktiota yhdistelevä dokumenttielokuva filmitähti, seksipommi Jayne Mansfieldin viimeisistä vuosista, joihin liittyi paitsi julkisuustemppuja myös satanismia ja hurjia huhuja kohtalokkaasta kirouksesta. Haastateltavina mm. Tippi Hedren, John Waters, Mamie Van Doren ja Kenneth Anger. Ohjaus P. David Ebersole ja Todd Hughes, USA 2017. Yle Areena 90 päivää

Rosemaryn painajainen (16)
(Rosemary's Baby, USA 1968) Kauhuklassikossa nuorikon elämä uudessa kodissa kummallisine naapureineen tuottaa outoja yllätyksiä, jotka alkavat muuttua unenomaiseksi mutta todeksi painajaiseksi. Pääosissa Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon ja Ralph Bellamy. Ohjaus Roman Polanski. Musiikki Krzysztof Komeda. Yle Areena 14 päivää

Piirretty juliste dokumenttielokuvaan Mansfield 66/67.
Mansfield 66/67. Piirretty juliste dokumenttielokuvaan Mansfield 66/67. Jayne Mansfield,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Elokuvajuliste,Mansfield 66/67

Minkä taakseen jättää - Uusi tuotantokausi!

Yle TV1 klo 21.55
(Unforgotten, S3) Brittiläisen jännityssarjan uudessa kaudessa saamme seurata yhden vanhan rikosjutun tutkintaa. Rikosylikomisario Cassie Stuart ja komisario Sunny Khan saavat uuden kimurantin jutun tutkittavaksi. M1-moottoritien rakennustöissä kaistojen väliltä matalasta haudasta löytyy ruumis. Kauanko uhri on ollut haudattuna, ja koska hänet on sinne kätketty?

Pääosissa: Nicola Walker, Sanjeev Bhaskar. Käsikirjoitus: Chris Lang. Ohjaus: Andy Wilson. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018. Yle Areena 31 päivää

Lue lisää tästä

Nainen seisoo papereita kädessään talossa. Takavasemmalla seisoo mies. Katsovat viistosti oikealle.
Minkä taakseen jättää. Nainen seisoo papereita kädessään talossa. Takavasemmalla seisoo mies. Katsovat viistosti oikealle. Kuva: Copyright Mainstreet Pictures Ltd 2018 / BBC / Yle rikossarjat,Minkä taakseen jättää

SUNNUNTAI 14.4.

Eduskuntavaalit 2019 - tulosilta

Yle TV1 ja Yle Areena klo 19.30 alkaen, Radio Suomi klo 19.50
Eduskuntavaalien voittajat ja häviäjät selviävät suorassa lähetyksessä, kun puolueiden puheenjohtajat kokoontuvat yhteisiin valvojaisiin ja kommentoivat tulosta tuoreeltaan. Juontajat Matti Rönkä ja Piia Pasanen analysoivat eduskuntavaalien tulosta asiantuntijoiden ja studiovieraiden kanssa. Tulosilta on paikalla vaalijännityksen ytimessä puolueiden omissa valvojaisissa ja ääneen pääsevät myös läpimenijät eri puolilta maata.

Ylen aluetoimitukset seuraavat vaalituloksen valmistumista Radio Suomen ja Yle TV1:n tuloslähetysten osana sekä verkossa välittäen oman vaalipiirinsä tulokset ja tunnelmat. Yle.fi seuraa ääntenlaskentaa ja vaalipäivän tapahtumia hetki hetkeltä. Sivustolta voi myös lukea teräviä analyyseja ja siirtyä Ylen tulospalveluun, jossa pääsee tarkastelemaan vaalitulosta monelta kantilta. Tulospalvelu kertoo reaaliajassa, ketkä ovat nousemassa eduskuntaan ja ketkä putoamassa, ja näyttää tulokset niin valtakunnan tasolla kuin yksittäisessä kunnassa tai kaupungissakin.

Niitä varten, jotka eivät jaksa valvoa vaali-iltaa, Aamu-tv, Ylen radiokanavat ja Yle.fi tarjoavat vaaleja seuraavana aamuna laajan koosteen tuloksesta ja vaali-illan dramaattisimmista hetkistä. Vaaleja analysoivat niin Ylen omat toimittajat kuin ulkopuoliset asiantuntijatkin.

Piia Pasanen ja Matti Rönkä seisovat vierekkäin
Eduskuntavaali 2019 - tulosilta. Piia Pasanen ja Matti Rönkä seisovat vierekkäin Kuva: Jyrki Valkama / Yle Piia Pasanen,Matti Rönkä,Eduskuntavaalit 2019,Yle,eduskuntavaalit,Yle TV1

Eduskuntavaalit 2019 - ruotsinkieliset vaalivalvojaiset

Yle Fem, Yle Arenan och Yle Vega 14.4 med start kl. 19.50
#femtioelvafrågor fortsätter - ställ din fråga o få svar i direktsändning! Fråga Göran Djupsund eller någon av de andra experterna i valstudion, alternativt någon av partiledarna ute på valvakorna. Ställ din fråga om allt från reaktioner på valresultatet till den kommande regeringsbildningen via chatten på svenska.yle.fi, vi levererar frågan vidare och tar reda på svar, i mån av möjlighet.

I studion Anna Bäck, Carin Göthelid och Peik Österholm. Morgonen efter riksdagsvalet bjuds det på stämningar från valkvällen och analyser av valresultatet i Yle Vega och på webben svenska.yle.fi

Lue myös - yle.fi:stä poimittua