Hyppää pääsisältöön

Kuutamosonaatti ja Kadunlakaisijat ovat Suomi-kauhun modernit komediaklassikot

Kari Sorvali elokuvassa Kuutamosonaatti.
Kari Sorvali elokuvassa Kuutamosonaatti. Kari Sorvali elokuvassa Kuutamosonaatti. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kari Sorvali,Kuutamosonaatti,Olli Soinio

Kyyrölän hullusta perheestä kertova kauhukomedia Kuutamosonaatti sai lajiuskollisesti myös höpsön jatko-osan Kadunlakaisijat. Elokuvat esitetään Teemalla Kino Suomen tiistai-illoissa 9. ja 16. huhtikuuta. Molemmat katsottavissa Areenassa 30 päivää.

Viime syksynä kuolleen Olli Soinion ohjaama Kuutamosonaatti (1988) sai ensi-iltansa keskellä uuden kauhuelokuvan kansainvälistä nousukautta. Uuden kauhuelokuvan roisimman laidan keskeisinä elementteinä olivat makaaberi splatterhuumori ja genretietoiset viittaukset.

Elokuvat suhtautuivat ironisesti itseensä ja tarkastelivat koko lajityypin perinnettä camp-näkökulmasta. Stuart Gordon, Frank Henenlotter, Peter Jackson ja Sam Raimi viitoittivat tietä rentoon ja huolittelemattomaan meininkiin, jossa budjetin pienuus selätettiin nokkeluudella ja innolla. Pieni mauttomuus nousi kauhukomedian keskeiseksi tyylikeinoksi.

Kuutamosonaatti kertoo syrjäisen korpiseudun Kyyrölän talosta, jota asuttava perhe on kaukana unelmanaapurista. Kun naapurin hiihtomajaan muuttaa paparazzeja pakoileva kohumalli Anni Stark, saavat Kyyrölän omituiset aikamiespojat Arvo ja Sulo niin silmäntäydeltä kytättävää, ettei ankara äireekään saa heitä aisoihin.

Kuutamosonaatissa on muhevalla tavalla hyödynnetty suomalaista sielunmaisemaa ja mytologiaa, ja yhdistetty sitä Teksasin moottisahamurhiin ja muihin uuden kauhuelokuvan halpisklassikoihin. Potkukelkat, traktorit ja muu rekvisiitta on liitetty hienosti osaksi kuvastoa, jolla kerrotaan nuoren urbaanin uhrin kauhusta punaniskajunttien hallitsemalla syrjäseudulla.

Kari Sorvali ja Mikko Kivinen tekevät hervottomat roolisuoritukset Kyyrölän kajahtaneina kauhuveljeksinä, tosin kylväen hetkittäin enemmän komiikkaa kuin kauhua kehiin. Poikien vanhana äireenä Soli Labbart on oivallisen äreä ja määrätietoinen. Kauhuobjektina Anni Starkin roolissa nähdään Tiina Björkman, joka näytteli 1980-luvulla muutamissa elokuvissa ennen kuin jätti julkiset esiintymiset.

Punakaarti nousee suosta kostamaan

Kuutamosonaatti sai ensi-iltansa jälkeen poikkeuksellisen paljon myönteistä palautetta, vaikka se edustikin väheksyttyä ja jopa torjuttua kauhun lajityyppiä. Ohjaaja Olli Soinio suhtautui lajityyppiin riehakkaan oikeaoppisesti, ja teki seuraavana tuotantonaan elokuvalle jatko-osan, jota jopa mainostettiin b-elokuvien nimeämiskäytännön mukaisesti järjestysnumeroa käyttäen.

Kuutamosonaatti 2: Kadunlakaisijat (1991) palautti pähkähullut Kyyrölän veljekset maailmankartalle. Metsään paennut Sulo saunoo kuolleen sukunsa henkiin, mutta nyt he eivät enää tyydy odottelemaan satunnaisia uhreja autioituvassa korpimaastossa, vaan kaupunki kutsuu. Stadin yössä Arvo pääsee lakaisukoneenkuljettajaksi. Kerronta kallistuu jatko-osien tavoin hillittömäksi farssiksi, kun maalle jäänyt isä-Kyyrölä elvyttää suosta koko punakaartin, joka lähtee kostoretkelle.

Pikkurooleissa hassua ajankuvaa tuovat muun muassa Katariina Souri eli Kata Kärkkäinen sekä Jorma Pulkkinen, jotka esittävät itseään, sekä Ulla Tapaninen, joka esittää Helsingin Sanomien Variety-lehdillä täytettyä elokuvakriitikkoa.

Soli Labbart elokuvassa Kuutamosonaatti.
Soli Labbart on Kyyrölän äiree. Soli Labbart elokuvassa Kuutamosonaatti. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kuutamosonaatti,Soli Labbart,Olli Soinio
Kari Sorvali ja Mikko Kivinen Kyyrölän veljeksinä elokuvassa Kadunlakaisijat.
Kari Sorvali ja Mikko Kivinen ovat Kyyrölän veljekset molemmissa elokuvissa. Kari Sorvali ja Mikko Kivinen Kyyrölän veljeksinä elokuvassa Kadunlakaisijat. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kari Sorvali,Mikko Kivinen (näyttelijä),Kadunlakaisijat
Kata Kärkkäinen elokuvassa kadunlakaisijat.
Kata Kärkkäinen Kadunlakaisijoissa. Kata Kärkkäinen elokuvassa kadunlakaisijat. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kadunlakaisijat,Katariina Souri,Olli Soinio
 • Kuutamosonaatti (1988) Pääosissa Kari Sorvali, Mikko Kivinen, Soli Labbart, Tiina Björkman. Kuvaus Kari Sohlberg. Leikkaus Irma Taina. Äänitys Pauli Jyrälä ja Matti Kuortti. Musiikki Antti Hytti. Ohjaus ja käsikirjoitus Olli Soinio. Tuotanto Filminor Oy.
 • Kuutamosonaatti 2: Kadunlakaisijat (1991) Pääosissa Kari Sorvali, Mikko Kivinen, Soli Labbart, Kata Kärkkäinen. Lukija Keijo Komppa. Kuvaus Kari Sohlberg. Leikkaus Irma Taina. Ääni Paul Jyrälä. Musiikki Antti Hytti. Ohjaus ja käsikirjoitus Olli Soinio. Tuotanto Filminor Oy.
 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema