Hyppää pääsisältöön

Näin pankit kaatoivat pörssiyhtiön: käsikirjoitus

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.
Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus. MOT,käsikirjoitukset

Timo Rothovius: . . . pankit tiesi ihan varmasti, että se ei niistä ehdoista selviä.

Antti Piippo: Hienoin asia olisi, että Elcoteq palautettaisiin takaisin tänne rosvomatkan jäljiltä.

Neil Mitchell: I truly believe this is criminal behaviour.

Elcoteq oli yksi Euroopan suurimmista elektroniikan valmistajista. Yhtiö työllisti parhaimmillaan, vuonna 2004, yli 24 000 ihmistä.
Tässä ohjelmassa kerrotaan ensimmäisen kerran, miten Elcoteq joutui suurten eurooppalaisten pankkien kuoppauslistalle.

NÄIN PANKIT KAATOIVAT PÖRSSIYHTIÖN

Arkisto:
Tässä näette harvinaisia kuvia. Televisiouutiset pääsi ensimmäisenä tiedotusvälineenä kuvaamaan suomalaisen huippuelektroniikkatuotteen valmistusta, jonka valmistusmenetelmät ovat salaisia, hyvin salaisia.

MOT:
Millaisia muistoja tää klippi tuo mieleen?
Antti Piippo, perustaja, Elcoteq:
Hyviä muistoja. Se oli aika, aika, tota, suurenmoinen kokemus olla mukana. Siellä oli huippuosaajia tekemässä työtä.

Antti Piippo:
. . . oli aika vaikea kertoa ihmisille, että tää litteä näyttö, kun siinä perässä oli semmonen kenkälaatikollinen elektroniikkaa, jolla sitä ohjattiin sitä näyttöä. Ja siinä oli se suuri ongelma, joka piti ratkasta, että miten tää ohjauselektroniikka saadaan sinne lasilevyn taakse niin pieneen tilaan, että se on oikeesti kokonaan litteä. Ja siinä onnistuttiin.

Lohja-yhtiön mikroelektroniikkayksikköä johti Antti Piippo. Hän osti yksikön kahden yhteistyökumppaninsa Henry Sjömanin ja Jorma Vanhasen kanssa vuonna 1991. Yksikön nimeksi tuli Elcoteq.
Uuden yhtiön ensimmäinen tuote markkinoilla oli ruotsalaisen Husqvarnan ompelukoneisiin tehty verkkolaite. Pian asiakkaiksi tulivat matkapuhelinten valmistajat. Elcoteq alkoi kasvaa rakettimaisesti etenkin Nokialta tulleiden tilausten ansiosta.

Elcoteq teki asiakkailleen matkapuhelinten osia tai jopa kokonaisia puhelimia.

Arkisto:
Alihankinta ja muut vastaavat siirtyvät lännestä siirtyvät halvempien kustannusten ensin Itä-Eurooppaan, sitten Intiaan ja Kiinaan.

Antti Piippo:
. . . asiakkaat vaativat itselleen tuotantoresursseja eri puolille . . . ja edellyttivät, että saavutetaan sitten kullakin alueella ne kustannusedut, mitä siellä kilpailijat saavat.

Timo Rothovius, professori, Vaasan yliopisto:
. . . jossakin vaiheessa siinä 2010 tai 2011 alussa niin pankit todennäköiset päätti, että tota ei enää jatkorahoteta, otetaan sieltä ulos se, mitä saadaan.

Palataan professori Timo Rothoviuksen synkkään arvioon Elcoteqista ja pankeista hetken kuluttua.

Arkisto:
Elcoteqin pääomistaja Antti Piippo on tuomittu sakkoihin kahdesta pahoinpitelystä. Raaseporin käräjäoikeus . . .

Piippo oli paljon julkisuudessa. Syyt eivät aina olleet mairittelevia.

MOT:
Oliko sillä mitään vaikutusta Elcoteqin toimintaan?
Antti Piippo:
. . . ilmotin jättäväni hallituksen puheenjohtajan tehtävät välittömästi siihen saakka, kunnes nää asiat on selvitelty. Ja halusin sillä tavalla niinkun oman persoonani ja minuun liittyvät asiat ja yhtiön asiat pitää erillään. Mutta en usko, että se on ollut täysin ongelmatonta

Elcoteqin liikevaihto oli noussut yli neljään miljardiin euroon. Nokia toi liikevaihdosta puolet. Yhtiöt tekivät tiivistä yhteistyötä.

Timo Seppälä, johtava tutkija, Etla:
. . . mobiilimarkkinat kasvoi valtavasti ja nähtiin, että kummallakin osapuolella oli mahdollisuus tehdä käytännöllisesti katsoen hyvää tulosta sen kasvun kautta.

Timo Seppälä vastasi Elcoteqissa Nokian asiakkuudesta vuodesta 2001 vuoteen 2007. Nyt hän työskentelee johtavana tutkijana Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksessa.

Timo Seppälä:
Me oltiin riippuvaisia Nokiasta, ja Nokia oli riippuvainen Elcoteqista . . . Käytännössä tää oli se tapa tavallaan niin kuin yhdessä kasvaa.

Parhaina vuosina Elcoteq valmisti alusta loppuun joka kolmannen Nokian puhelimen. Elcoteq myös kehitteli puhelimia esiteltäväksi Nokialle.

Timo Seppälä:
Tässä on yksi ensimmäisistä tuotteista, minkä Elcoteq aikoinaan yritti Nokialle suunnitella – puhelimen. Markkinoilta tuli tarve suunnitella clamshell-puhelin, simpukkapuhelin. Silloin ei ollut Nokialla vielä simpukkapuhelinratkaisuja. Tässä on yhden projektin prototyyppi.

MOT:
Ja kaupat ei koskaan toteutunu?
Timo Seppälä:
Kaupat ei koskaan toteutuneet. Että riski ei ihan kokonaan Elcoteqin niskoihin kaatunut, mutta silloin, kun toi ajettiin alas, niin kyllä siitä muutaman miljoonan euron tappio kirjattiin. Mä olen aina niin kun ittelleni sanonut, että se on toistaiseksi ollut mun uran kallein erehdys.

Elokuussa 2005 Elcoteqin nousua siivittänyt myötäinen tuuli alkoi kääntyä. Pankkiiriliike Evli kertoi asiakkailleen huhusta, jonka mukaan Elcoteq saattaa menettää johtavan asemansa Nokian tuotantoketjussa.

Antti Piippo:
. . . arvostettu pankkiiriliike laittoi liikkeelle markkinahuhun, . . . ja vieläpä niin dramaattisesti, että nyt on tämmöstä salaista tietoa hallussa, että, että tää yhteistyö on rakoilemassa.

MOT:
Pitikö tämä uutinen paikkansa?
Antti Piippo:
Pankkiiriliike ei halunnut korjas… korjata tätä uutista. Sen sijaan Nokia laittoi pienen uutisen, jossa todettiin, että niinkun Elcoteqin ja Nokian suhteessa ei oo tapahtunu mitään muutoksia . . . Eli tää oli hyvin kummallinen asia, ja se jäi siis selvittämättä.

Alkuvuodesta 2008 Elcoteq oli pystyttänyt sadalla miljoonalla eurolla uusia tuotantolinjoja Nokiaa varten. Sitten tapahtui jotain outoa. Elcoteqin tehtaiden tilauskirjoista alkoi putoilla pois Nokian tilauksia.

Antti Piippo:
Nokia alasajoi omaa tuotantoaan ja, ja edellytti samaan aikaan siis lisäinvestointeja. Väitti, että tää on tilapäinen häiriö . . . Ja sitten tuli tietysti vaihe, että me emme enää uskoneet niitä selityksiä. Ja meidän oli pakko ryhtyä sitten järeempiin toimiin.

speak:
Elcoteqin mukaan Nokia myönsi tammikuussa 2010, että Nokia oli rikkonut yhtiöiden sopimusta. Nokia lupautui rahoittamaan Elcoteqia monimutkaisella lainakuviolla, joka vahvisti Elcoteqin omaa pääomaa yli sata miljoonaa euroa.
Elcoteq oli menettänyt parissa vuodessa lähes kaikki Nokian tilaukset. Yhtiö pystyi korvaamaan suuren osan menetyksistä muiden asiakkaiden avulla. Uudet asiakkaat tarkoittivat aluksi rahanmenoa, koska niitä varten piti pystyttää uusia tuotantolinjoja.
Pankit olivat vuosia asennoituneet Elcoteqiin myötämielisesti. Nyt suhtautumisessa tapahtui täyskäännös.

Arkisto:
Elektroniikkavalmistaja Elcoteqin viime vuoden liiketulos putosi 76,5 miljoonaa euroa tappiolle. Tappio lähes nelinkertaistui edellisvuodesta. Elcoteqin perustajat Antti Piippo ja Henry Sjöman jättävät yhtiön hallituksen.

MOT:
Voitteko nyt paljastaa, mikä oli syynä siihen, että lähditte yhtiön hallituksesta?
Antti Piippo:
No, se oli määräys, joka tuli pankilta. Että meidän on jätettävä hallitus ja käyttäydyttävä yhtiökokouksessa sen ohjeistuksen mukaan, mitä pankit antaa.

Antti Piippo omisti 22 prosenttia Elcoteqin osakkeista ja 44 prosenttia äänivallasta. Pankkien vaatimuksesta perustajien äänivaltaiset osakkeet muutettiin tavallisiksi osakkeiksi. Näin Piipon äänivalta laski 22 prosenttiin. Perustajakolmikon yhteenlaskettu osuus äänistä putosi 41 prosenttiin.

Antti Piippo:
. . . kyllä me yritettiin olla niin kieli keskellä suuta kuin voitiin ja tehdä kaikki sen eteen, että yhtiö pelastetaan. Ja myöskin sen takia suostuimme niihin, niihin pöyristyttäviin vaatimuksiin, mitä pankki esitti meille yksityishenkilöinä.

Elcoteqilla oli 230 miljoonan euron laina kansainväliseltä pankkisyndikaatilta eli pankkiryhmältä. Viisivuotinen laina piti uusia vuonna 2009, mutta neuvotteluissa tuli seinä vastaan.
Kymmenen pankin joukkoa johti ohjausryhmä. Siihen kuuluivat tanskalainen Danske Bank, brittiläinen Royal Bank of Scotland RBS ja ruotsalainen Skandinaviska Enskilda Banken SEB.

Hannu Krogerus, viimeisen hallituksen varapuheenjohtaja, Elcoteq:
. . . kyllä Royal Bank of Scotland ja Danske oli kyllä niin kuin minun kokemuksellani niin kuin samassa veneessä, mutta kuka sen toimintatavan oli sinne tuonut, niin kyllä se varmasti oli Royal Bank of Scotland.

Hannu Krogerus toimi Lohja-yhtiön eli nykyisen Wärtsilän hallinto- ja lakiasiainjohtajana. Vuonna 2010 hänee kutsuttiin Elcoteqin hallitukseen ja sen varapuheenjohtajaksi.

Hannu Krogerus:
Kyllä varmasti Royal Bank oli opinion liideri, jota Danske seuras hyvin selkeästi, ja Skandinaviska oli passiivinen mutta totta kai se siinä ohjausryhmässä oli hiljaa kun muut metelöi.

Royal Bank of Scotlandin johdolla pankkiryhmä esitti Elcoteqille uusia ehtoja lainansaannille. Vaatimusten taustalla oli se, että RBS oli siirtänyt Elcoteqin pankin sisälle perustetun GRG-saneerausyksikön hoidettavaksi. Tämän seurauksena alkoi Elcoteqin tarinan viimeinen luku.

Britannian viranomaiset ovat tutkineet Royal Bank of Scotlandin saneerausyksikön toimia vuosien ajan.

Kevin Hollinrake, kansanedustaja, konservatiivipuolue:
. . . 16 000 businesses went into the Global Restructuring Group, and very few, very few in deed came out of it.

Yrittäjä Kevin Hollinrake on istunut konservatiivipuolueen edustajana brittiparlamentissa toukokuusta 2015. Hän johtaa eri puolueiden kansanedustajista koostuvaa ryhmää, joka yrittää luoda sääntöjä reilulle pankkitoiminnalle.

Kevin Hollinrake:
. . . mistreatment of those businesses caused financial distress and in many cases those businesses lost their assets, their livelihoods, which has a devastating effect on any business person. I think it's fair to said that business is not just your livelihood, it's not just your job, it's your life. And so they, they, the treatment of those businesses was scandalous and widespread. And this from our most trusted bank.

Kevin Hollinrake:
The FCA commissioned a report on RBS's conduct. And that report was supposed to be published. And the FCA decided not to publish it . . . So, this report finally was leaked.

MOT tavoitti vuotajan Lontoosta.

Neil Mitchell, perustaja, Banks Claims Group:
. . . I then got a copy of the report and I leaked it for the whole world to see in February 2018. And that forced the regulator to publish an official copy. It’s quite clear that the thing has been completely and utterly corrupted. They wanted to cover this up.

Neil Mitchell on yritysjohtaja, jolle pankkien likaisen toiminnan paljastamisesta on tullut elämäntehtävä. Hänen johtamansa Torex Retail teki ohjelmistoja kosketusnäyttöihin.
Torex joutui RBS:n saneerausyksikön hoitoon. Tulos oli karu: pankki otti yrityksen haltuunsa ja myi sen pikavauhtia yhtiön lainoja vastanneella summalla newyorkilaiselle rahastolle. Osakkeenomistajat ja muut rahoittajat jäivät nuolemaan näppejään.

Neil Mitchell:
. . . They target you, they watch you, they take control of the business, they put in their own directors, they remove the board members, they put in their own advisors, they charge exorbitant arrangement fees, monitoring fees, they up their interest charges. They find any excuse they can to get more and more involved in the operational running of the company, so that they understand the details better, so that they can prepare it for sale, which is ultimately what they do.

Nyt Mitchell johtaa yritystä, jonka tavoitteena on panna RBS maksamaan ne vahingot, jotka pankki aiheutti asiakkailleen. It-taustansa ansiosta Mitchell tuntee Elcoteqin tarinan.

Neil Mitchell:
. . . I’ve studied the detail of it, I can see that the process that the company were put through is exactly what was being done by RBS here in the UK. It’s exactly the same process of monitoring costs, arrangement fees, ramping up the interest charges, removing board members, demanding that those board members that remain have to vote the way the banks tell them to vote, which leads to considerable corporate government failings, all sorts of regulatory concerns and all sorts of legal concerns. And then they continue to ramp up the advisory fees, the monitoring costs, and then ultimately they put the interest rates up to such a level that the company cannot possibly pay their way out, they cannot possibly survive, which is what happened in Finland.

MOT:lla on asiakirjat, joista selviävät pankkiryhmän vaatimukset Elcoteqille. Pankit vaativat 100 miljoonan euron lainasta muun muassa:

  • 2 % järjestelypalkkion = 2 mEUR
  • 1 % koordinaatiopalkkion = 1 mEUR
  • kahdesti 5,597 % valvontapalkkion (jäljellä olevasta lainamäärästä)
  • jopa 12,5 % korkoa
  • kolminkertaiset vakuudet

Entisten elcoteqilaisten arvion mukaan ylisuuret palkkiot ja korot tuottivat pankeille ainakin 20 miljoonaa euroa.

Joukko Elcoteqin entisiä johtajia ja osakkeenomistajia on pyytänyt Aalto-yliopiston rahoituksen professoria Vesa Puttosta tutkimaan pankkien yhtiölle määräämiä ehtoja.
Puttosen johtopäätös on tyly:

”Selvää on, että Elcoteqin lainasyndikaatin korkokustannukset ja erityisesti muut rahoituskulut olivat niin suuret, että yhtiö ei voinut niistä realistisesti selvitä.”

Timo Rothovius:
Ajankohta oli silloin tosi huono elikkä me elettiin elettiin sitä finanssikriisin jälkeistä aikaa, että silloin kaikki oli vaikeuksissa. Mutta myös vaikka ottaa senkin huomioon, niin kyllä se mitä siltä yritykseltä vaadittiin, niin se oli aika paljon.

MOT pyysi Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professoria Timo Rothoviusta tutustumaan professori Puttosen raporttiin.

Timo Rothovius:
. . . pankit tiesi ihan varmasti, että se ei niistä ehdoista selviä.

Timo Rothovius:
. . . että se oli selkeesti silloin päätetty, että firma menee konkurssiin ja nyt vain yritetään pelastaa ittelle ittelle niin paljon kuin mahdollista.

Myös Neil Mitchell tutustui MOT:n pyynnöstä Puttosen tekemän Elcoteq-analyysin tuloksiin.

Neil Mitchell:
. . . I strongly agree with this analysis. He’s absolutely correct.

Timo Rothovius:
. . . elettiin edelleen sitä finanssikriisin aikaa, ja silloin niin kuin pankeilla oli itselläkin isoja vaikeuksia, riskien kanssa ja muuten, että ne halus putsata pöydältä kaikki tämmöset riskiyritykset pois omasta taseesta, koska niitä ei taas keskuspankit kattonut kovin suopeesti. Elikkä mä ymmärrän toisaalta pankkien pankkien toimenpiteet sitä näkökulmaa vastaan, että kaikkein riskisimpiä yrityksiä ei yksinkertaisesti enää voinut rahoittaa.

Elcoteq ajautui konkurssiin syksyllä 2011.

Mayfair, Lontoo.
Pääomasijoittajien suosima kaupunginosa on yksi maailman kalleimmista asuin- ja toimistoseuduista.
Alan Tilley johtaa BM&T:tä, joka on erikoistunut pahoihin vaikeuksiin ajautuneiden yritysten neuvontaan.

Alan Tilley, hallituksen pj, BM&T:
Well obviously I don’t know the details, I have a high level view of what it was, it looks like certainly GRG seem to be acting true to form as they had when they saw a situation where they had lost trust in the management, lost trust in their ability to get their money and get out of the hole, and so took every opportunity to reduce their exposure by high fees and high interest rates.

Alan Tilley:
But GRG – although reported to be a turnaround group – was in fact a profit center to maximize profits for a bank that was in deep distress, in fact was in insolvency itself . . .

Hannu Krogerus:
. . . eihän yhtiöllä ollut sitten lopulta mitään edellytyksiä, edellytyksiä toimia, kun se ei saanut käyttöpääomaa, rahoitusta muualta, kun tämä pankkisyndikaatti ei vapauttanut vakuuksia. Sillä oli koko firman omaisuus käsissään, koko ajan loppuun asti.

Alan Tilley:
. . . when the recession came along and they were faced with an enormous amount of troubled companies, and they put a lot of, inexperienced people into that group and then they gave them a bonus culture that encouraged them to actually damage their clients rather than turn around.

Hannu Krogerus:
Varovaisestikin arvioiden, niin taivaan tuuliin on hävinnyt reilusti yli 300 miljoonan euron arvosta yhtiön varallisuutta, josta ei ole mitään selvitystä ja tilitystä, ja tosiasiassa konkurssihetkellä velkaa oli jäljellä 28 miljoonaa. Ja sekin oli tosiasiassa maksettu jo moneen kertaan, jos ne rahat jota se pankkisyndikaatti otti yhtiöltä, olis käytetty sen lainan hoitoon normaalisti.

Antti Piippo:
. . . tässä oli tämmönen konsortio pankkeja, jotka toimivat tavallaan niinkun naamion takaa, niin oli helpompi tehdä ikäviä juttuja ja tasata sitten voitot omiin taskuihin. Että se oli kyllä siinä mielessä hyvin paha puolustettava sellasen nyrkin edessä.

Kevin Hollinrake:
. . . Commercial lending is not regulated on any loan above 25 000 pounds. And there's not even requirement for the bank to treat their customer fairly or reasonably.

MOT:
This is quite unbelievable, if you think about it.
Kevin Hollinrake:
Yes. And I think most business, most business people don't even understand that. They think: we've got the Financial Conduct Authority, we've got the Bank of England, we've got the Treasury, we've got all those politicians, all these people can help us. In fact, we can-, we can't help at all. The banks have complete power in the situation.

Hannu Krogerus:
Et eihän tää ole vastuullista pankkitoimintaa. Täähän muistuttaa anarkiaa.

Antti Piippo:
. . . koska kun Nokia ilmoitti, että me emme halua Elcoteqin kanssa tehdä yhteistyötä, niin pankit ymmärsi, että tämmösellä firmalla ei ole mitään merkitystä . . . Myöskin pankit käsitteli meitä, että kun kerran isäntä on sen jättänyt, niin mennään nyt kattoo, jos sieltä tuvasta vielä löytys jotain ruokailuvälineitä tai muita tarpeistoo.

Elcoteq oli muuttanut vuonna 2004 itsensä niin kutsutuksi eurooppayhtiöksi. Se tarkoitti kotipaikan siirtymistä Luxemburgiin. Muutosta perusteltiin imagosyillä: yhtiö toimi jo niin monessa maassa, että se ei halunnut leimautua vain suomalaiseksi.
Kotimaan vaihdolla oli silti yksi merkittävä seuraus. Elcoteqin konkurssipesää selvitellään nyt Luxemburgissa.

Hannu Krogerus:
. . . ongelma on tietysti ollut se, että kukaan ei tiedä mitään, mitä seitsemän vuoden aikana siinä pesässä on tapahtunut. Että se on tietysti oikeusvaltioksi itseään nimittävässä maassa käsittämätöntä.

Pesänhoitaja Yann Baden ei halunnut vastata myöskään MOT:n kysymyksiin. Badenin mukaan luxemburgilaisten pesänhoitajien ei ole tapana antaa tiedotusvälineille tietoja kesken olevasta konkurssipesästä.

Neil Mitchell:
I would advise them to very strongly consider legal and regulatory actions, possibly even criminal complaints. Because I truly believe this is criminal behaviour.

Entisten Elcoteqin johtajien ja osakkeenomistajien ydinjoukko on tehnyt Suomen keskusrikospoliisille tutkintapyynnön pankkiryhmän toiminnasta. Tutkintapyynnön mukaan asia pitäisi tutkia Suomessa, koska yhtiön kaatanut lainasopimus tehtiin Elcoteqin luxemburgilaisen emoyhtiön Suomen-sivuliikkeen nimissä.

MOT:
Aiotteko hakea vahingonkorvauksia pankeilta tai pesänhoitajalta?
Antti Piippo:
Se jää nähtäväksi. Se ei oo kuitenkaan enssijanen asia. Että enssijanen asia on tässä, että se Elcoteqin osalta oikenee ainakin se tieto, mitä oikeesti on tapahtunu . . . Hienoin asia olisi, että Elcoteq palautettaisiin takaisin tänne rosvomatkan jäljiltä.

Keskusrikospoliisi on päättänyt, että se ei ota tutkintapyyntöä käsiteltäväksi. Krp:n mukaan syytä epäillä -kynnys ei ylity.
Krp viittaa päätöksessään 2012 antamaansa vastaavaan ratkaisuun, jonka se teki aiemmasta Elcoteqia koskeneesta tutkintapyynnöstä. Erityisesti Krp viittaa Finanssivalvonnan seitsemän vuotta sitten antamaan lausuntoon. Fiva lausui tuolloin, että ”kysymyksessä näyttää olevan tavanomainen syndikoitu luottojärjestely”.

Pankkien ja Nokian kommentit:

SEB:
”Pankki on osana pankkikonsortiota aikanaan toiminut asiassa ammattimaisesti ja taloudellisia ja oikeudellisia neuvonantajia kuullen pyrkinyt toteuttamaan tehtyjä sopimuksia. Emme halua kommentoida asiaa sen enempää.”

RBS:
”Pankki kiistää esitetyt väitteet kokonaisuudessaan.”

Danske Bank:
”Emme voi kommentoida yksittäisiä asiakkaita koskevia tietoja.”

Nokia:
”Nokia ei kommentoi yksittäisiä toimittajiaan tai toimitussopimuksia.”

Antti Piippo:
Elcoteq oli loppun saakka elinkelponen. Että Elcoteq piti laittaa konkurssiin.

Ohjelman haastateltavat:

Antti Piippo
perustaja, Elcoteq

Hannu Krogerus
viim. hallituksen varapj, Elcoteq

Timo Seppälä
johtava tutkija, Etla

Timo Rothovius
professori, Vaasan yliopisto

Alan Tilley
hallituksen pj, BM&T

Neil Mitchell
perustaja, Banks Claims Group

Kevin Hollinrake
yrittäjä, kansanedustaja (konservatiivipuolue)