Hyppää pääsisältöön

O'Keefen musiikki vie aikamatkalle vuosisatojen taa

Yhdysvaltojen itäosien maisemista innoittuva Byron Richard O'Keefe tunnustautuu alueelliseksi säveltäjäksi. O'Keefe haluaa Amerikan takamaiden ja erityisesti jokien synnyttämän innoituksen kuuluvan musiikissaan. Tyylillisten harhailujen jälkeen löysi tämä vapaa-ajattelija omimman ilmaisunsa muutaman vuosisadan takaa. Pitkälti itseoppineen säveltäjän musiikki soikin raikkaasti romanttissävytteisen uuspastoraalin hengessä.

Okeefe äänitteen kansi
Okeefe äänitteen kansi Albany Records

Vaikea kuvitella, että O'Keefen musiikki on sävelletty 2000-luvulla, mutta niin se vain on. Teosten kuuntelu vie nimittäin aikamatkalle 1800-luvulle. Vilpittömien sävelmuodostelmien taustalla mielikuviin todellakin piirtyvät kirkkaasti kimaltelevat vesistöt ja metsät. Viaton luontokuva on kuin suoraan menneestä, mutta se ei haittaa. Vilpittömyys on osa tämän musiikin viehätystä.

Bedřich Smetanan musiikillisista maalaismaisemista ja irlantilaisista kansanlauluista selvästi vaikuttunut O'Keefe osaa rakentaa riittävän jämeriä ja eheitä rakenteita. Muodollisesti teokset pysyvät kasassa, eikä niistä tule vain aiheesta toiseen hyppelevien ideoiden hajanaista peräkkäinasettelua. Äänitteellä olevien viiden reilun kymmenen minuutin kestoisen yksiosaisen sävelrunoelman lisäksi mukana on nopea osa kolmannesta sinfoniasta. Niin, O'Keefe on luonnollisesti myös sinfonikko.

Tyylillinen valinta on tietoinen ja varma ratkaisu, jota teosten nimetkin heijastelevat. Song of the meadow, The Wide Missouri, Benjamin Franklin at Madeira ja Ohio River pastorale soivat kaikki samassa aidon oloisessa ja reippaassa hengessä.

Harmillisesti äänite ei mukanaan paljon informaatiota kanna. Näin esimerkiksi teosten täsmälliset valmistumisvuodet jäävät arvelujen varaan.

Kiovan kamariorkesteri soittaa Nazar Yakobenchukin johdolla pirteästi. Tallennuksetkin ovat hyvätasoisia. Olisi kiinnostava kuulla myös O'Keefen laajempia teoksia, vaikkapa konserttoja tai sinfonioita.

Byron Richard O'Keefe. Kiovan kamariorkesteri, joht. Nazar Yakobenchuki. Albany Records (TROY1747)

Kuuntele Uudet levyt 9.4.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.