Hyppää pääsisältöön

PUBG on e-urheilun Nälkäpeli – tästä jännittävässä selviytymisräiskinnässä on kyse

PlayerUnknown's Battlegrounds
PlayerUnknown's Battlegrounds Kuva: PUBG Corporation PlayerUnknown's Battlegrounds,e-urheilu

Maailman parhaat joukkueet pelaavat Lontoossa PUBG-suurturnauksen voitosta ja peräti 400 000 dollarin voittopotista. Tästä battle royale -genreen kuuluvassa PlayerUnknown's Battlegrounds -selviytymispelissä oikein on kyse.

Battle royale -pelit ovat videopelimaailman tämän hetken ehdottomasti kovin juttu. Genren konsepti on simppeli: iso liuta pelaajia pudotetaan pelialueelle taistelemaan toisiaan vastaan ja viimeinen elossa voittaa.

BR-peleistä erityisesti nuorison ja julkkisten suosiossa ovat juuri nyt veikeä ja värikäs Fortnite sekä mm. alkuvuodesta suursuosioon ampaissut Apex Legends.

Varsinaisen alkupamauksen genren suursuosiolle antoi kuitenkin peli nimeltä PlayerUnknown's Battlegrounds. Nimihirviö tunnetaan paremmin lyhtenteellä PUBG, ja tätä selviytymisräiskintää pelataan myös Lontoon FACEIT Global Summit -suurturneessa.

PlayerUnknown's Battlegrounds

PUBG-pelikuva.
PUBG-pelikuva. PlayerUnknown's Battlegrounds
 • Julkaisija: Bluehole / PUBG Corporation (2017)
 • Peligenre: battle royale, räiskintä
 • Julkaisualustat: Microsoft Xbox One, Microsoft Windows (PUBG Mobile: Android, iOS)
 • Pegi-ikärajat ja -merkinnät: K-16 | huumeet, väkivalta
 • Yli 50 miljoonaa myytyä peliä (kesäkuu 2018)
 • Parhaimmillaan yli kolme miljoonaa samanaikaista pelaajaa (joulukuu 2017).
 • Pelata voi yksin, duona tai kolmen ja neljän hengen tiimeissä eli squadeissa.
 • Neljä pelattavaa karttaa: Erangel, Miramar, Vikendi ja Sanhok.

PUBG-ottelu alkaa monien muiden battle royale -pelien tapaan ilmasta: kuljetuslentokone kiitää yli pelikentän, ja kyydissä olevat pelaajat voivat hypätä laskuvarjoineen ulos milloin vain. Pudottautumiskohde tulee valita tarkkaan, sillä maassa alkaa ehta mähinä.

Alussa kukin pelaaja on pukeutunut vain perushynttyisiin ja aseina toimivat omat tumput. Sinne tänne pitkin pelialuetta on kuitenkin ripoteltu erilaisia varusteita, joita pelaajat pyrkivät heti maahan tiputtuaan alkaa kerätä.

Hylätyistä taloista ja ränsistyneistä varastorakennuksista löytyy suojavarusteita, side- ja lääketarpeita, ajettavia ajoneuvoja – sekä tietenkin aseita. Pelaajien on aseistauduttava mahdollisimman raskaasti ja nopeasti, jotta vastaan sattuvat vihupelaajat pystyy eliminoimaan mahdollisimman nopeasti.

PUBGin Miramar-kartta.
Pelaaja tähtäilee (kolmannessa persoonassa) Miramarissa. PUBGin Miramar-kartta. Kuva: PUBG Corporation PlayerUnknown's Battlegrounds

PUBGissa kuolema on lopullinen ja tarkoittaa pelaajan putoamista ottelusta. Toisaalta elämäpisteiden pudotessa nollaan pelaaja ei vielä heti vajoa manalan maille, vaan tuupertuu ensin maahan haavoittuneena. Tiimikaverit voivat rynnätä apuun ja elvyttää ns. "knockatun" pelaajan vielä taistelukuntoon – ja samoin vihut voivat yrittää lopettaa kituvan konttailijan pysyvästi.

PUBGia voi pelata joko Fortniten tapaan kolmannesta persoonasta tai esimerkiksi CS:GO-tyylisesti ensimmäisestä persoonasta, mikä toimii myös PUBGin virallisena esports-kisamuotona.

Erangel-kartta
Erangel on yksi PUBGin pelikartoista. Erangel-kartta Kuva: PUBG Corporation PlayerUnknown's Battlegrounds

PUBGissa realismiin on varsinkin varusteiden ja aseiden kohdalla satsattu. Lähitaisteluun soveltuvien sorkkarautojen ja machetejen lisäksi erilaisia pyssyjä on yli 30 erilaista, ja niillä on suht' tarkat vastineet oikeassa maailmassa.

Vaikka mukanaan voi kerrallaan kantaa täyden repun ja pistoolin lisäksi vain kaksi järeämpää tuliasetta, pystyy erilaisten lisäosien, kuten tähtäinten, äänenvaimentimien ja käsituiden avulla vääntää raudat omiin ampumismieltymyksiin sopiviksi.

Osa tussareista soveltuu lähiruiskimiseen, kun taas toiset loistavat pitkillä matkoilla. Yleensä mukana kannattaakin kantaa mahdollisuuksien mukaan ase jokaiselle etäisyydelle, sekä esimerkiksi erilaisia kranaatteja taktista tulitaistelua varten.

PUBGin pyssyjä.
PUBGissa on paljon erilaisia pyssyjä. PUBGin pyssyjä. Kuva: PUBG Corporation PlayerUnknown's Battlegrounds

Yletön paukuttelu ja rambona eteneminen ei PUBGissa kannata, sillä menestystä janoavan on osattava myös tarpeen vaatiessa hiipiä kuin ninja. Pelin kilpasnastoon kuuluu vahvasti myös "rotate" (suomeksi kääntää) eli "rote", joka merkitsee pelaajan tai tiimin siirtymistä ja kiertämistä pelikartalla suotuisempaan asemaan.

Toisaalta pelkkä ojassa makaaminen ja "kämppiminenkään" ei vielä yleensä riitä voittoon – siitä pitää huolen vihollispelaajien lisäksi sininen alue eli "blue zone".

Battle royale -pelityyppiin kuuluu pelialueen pieneneminen. PUBGissa pian ottelun alun jälkeen kartan reunoilta alkaa lähestyä sinisen sähköinen, elämäpisteitä rokottava seinämä.

Käytännössä pelaajat joutuvat siis koko matsin ajan siirtymään ja pakkautumaan pienemmälle ja pienemmälle elinkelpoiselle pläntille. Rundin lopussa sinisen meren keskellä on enää pieni ympyrän muotoinen alue, jossa loput selviytyjät taistelevat kirjaimellisesti viimeiseen pelaajaan saakka!

PUBGin sininen alue.
Sininen alue pienentää pelikenttää ja nujertaa hitaasti sen syleilyyn jääneet pelaajat... PUBGin sininen alue. Kuva: PUBG Corporation PlayerUnknown's Battlegrounds

Pisteitä sijoituksesta ja kaadoista

PUBGin pro-liigoissa ja turnauksissa noudatetaan kaudella 2019 yhteistä sääntökirjaa. Lontoossakin neljän hengen joukkueet pelaavat pelinsä siis Erangel- ja Miramar-kartoissa.

Pisteytys tapahtuu puolestaan erityisen kaavion perusteella. Pojoja saa paitsi sijoituksen mukaan myös yhden per kaato, mikä tuo selviytymistaistoon oman taktisen ja jännittävän ulottuvuutensa.

Sijoitus kierroksellaPisteitä
1.10
2.6
3.5
4.4
5.3
6.2
7-8.1
9-16.0
kaato1

Joukkueen sijoitus ottelussa riippuu siitä, milloin nelikon viimeinen pelaaja putoaa pelistä. Yksinäinen susi voi siis selviytyä aina loppuun asti ja kerryttää tiimillensä pisteitä.

Otteluita pelataan turnauskierroksesta riippuen useita per päivä ja pisteet lasketaan yhteen. Lontoon suurturnaus huipentuu esimerkiksi lauantain ja sunnuntain aikana pelattaviin 12 finaaliotteluun, joiden aikana eniten pisteitä kerännyt joukkue kruunataan Global Summitin mestariksi.

PUBG Global Summit Lontoo 19.–21.4.

Maailman parhaat PUBG-joukkueet kokoontuvat Lontooseen taistelemaan FACEIT Global Summit: PUBG Classic -turnauksen voitosta. Euroopan liigasta mukaan selvisivät suomalaistiimit ENCE sekä Winstrike Team, ja lisäksi Team Liquidissa pelaa kaksi suomalaista pelaajaa.

Yle esittää turnauksen pudotuspelit ja finaalivaiheen suorana Yle Areenassa 19.–21. huhtikuuta. Selostajina kuullaan pelin kotimaisia kärkiosaajia Matti "c0pter" Korvenmaata ja Pauli "M00onForrest" Anttilaa. Lähetysaikataulut tarkentuvat turnauksen lähestyessä.

Perjantai 19.4.: pudotuspelit

 • Kaikki 24 joukkuetta pelaavat kuusi ottelua.
 • Sijoitukset määräytyvät pudotuspelien ja 16.–18.4. pelattujen lohko-ottelujen mukaan.
 • 8 parasta joukkuetta etenevät finaalivaiheeseen.

Lauantai/sunnuntai 20.–21.4.: finaalivaihe

 • Finalistit pelaavat 12 ottelua (kuusi per päivä).
 • Eniten pisteitä kerännyt joukkue kruunataan PUBG Classic -mestariksi.

Lue lisää:

Lontoon PUBG-kisojen ratkaisupelit suorana Ylellä – suomalaiset ennakkosuosikkien joukossa

ENCE on Euroopan paras – peräti 10 suomalaispelaajaa selvisi Lontoon mestaruusturnaukseen