Hyppää pääsisältöön

Valitut sanat tuo kirjallisuuden kansainväliset tähdet Teemalle

Keskustelijoita Helsinki Lit -festivaalin lavalla
Keskustelijoita Helsinki Lit -festivaalin lavalla Helsinki Lit,valitut sanat

Valitut sanat -kirjallisuuskeskustelut saavat jatkoa Helsinki Lit -festivaalilla 2018 kuvatuilla jaksoilla. Myös Helsinki Lit 2019 on tulossa Teemalle ja Areenaan!
Teemalla kaksi jaksoa kerrallaan tiistaisin klo 20.00 paitsi 14.5. klo 23.30. Areenassa pysyvästi

Miten oman lapsen kuolemasta voi kirjoittaa? Miten väkivalta vaikuttaa ihmiseen? Onko vanhemman aina oltava lapsensa käytettävissä? Miltä vanheneminen tuntuu? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsittiin vastauksia kansainvälisessä kirjallisuustapahtuma Helsinki Litissä, joka järjestettiin keväällä 2018 jo neljännen kerran. Valitut sanat tuo nyt nämä suomalaisten ja kansainvälisten kirjailijoiden väliset keskustelut ruutuun suomeksi käännettyinä ja tiivistettyinä.

Kevään jaksoissa Kim Leine ja Sirpa Kähkönen keskustelevat Suomen sisällissodasta ja väkivallan vaikutuksesta ihmisen psyykeen. Johannes Anuyru ja Kjell Westö pohtivat kansalaisuuden ydintä ja korostavat toivon tärkeyttä. Vallankäytöstä on kyse niin Neuvostoliitossa kuin sosiaalisessa mediassakin, toteavat Ilmar Taska ja Sofi Oksanen.

Vanhemmuutta valotetaan keskusteluissa monista suunnista. Aikuisen pojan äkillinen kuolema muutti Naja Marie Aidtin ihmisenä ja kirjailijana. Nigerialainen Ayòbámi Adébáyò kirjoittaa äidittömyydestä ja äidiksi haluamisesta moniavioisessa kulttuurissa. Golnaz Hashemzadeh Bonden ja Jani Toivolan kohtaamisessa todistetaan, miten menetykset ja katkeruus sammuttavat äidinrakkauden.

Muita keskustelijoita ovat John Freeman, Koko Hubara, Juha Hurme, Laura Lindstedt, Maria Manner, Samanta Schweblin, Domenico Starnone, Morten Strøksnes, Hannele Mikaela Taivassalo, Philip Teir, Cristovão Tezza ja Ebba Witt-Brattström.

Teema 9.4. klo 20.00

Taska & Oksanen
Kysymys on vallankäytöstä, puhumme sitten Neuvostoliitosta tai Facebookista. Kiroviin karkotetussa virolaisperheessä syntyneen Ilmar Taskan Pobeda 1946 on hurja kuva sodanjälkeisestä Virosta. Haastattelija Sofi Oksanen.

Leine & Kähkönen
Sota ja väkivalta kiehtovat kirjailijaa. Palkitun Kim Leinen romaanissa tanskalaisveljekset lähtevät vapaaehtoisina Suomen sisällissotaan ja sodan raakuus vie molemmat mukanaan. Haastattelijana Sirpa Kähkönen.

Teema 16.4. klo 20.00

Anyuru & Westö
Painajainen fasistiseksi muuttuneesta Ruotsista. Johannes Anyurun romaanin dystooppisessa tulevaisuudessa ihmisten tulee todistaa noudattavansa ruotsalaisia arvoja. Haastattelijana Kjell Westö.

Schweblin & Taivassalo
Kuinka etäälle voi äiti lapsensa päästää, jotta vielä ehtii hänet pelastaa? Argentiinalaisen Samanta Schweblinin kuumeinen pienoisromaani saa pidättämään hengitystä. Haastattelijana Hannele Mikaela Taivassalo.

Teema 23.4. klo 20.00

Bonde & Toivola
Menetykset ja katkeruus sammuttavat äidinrakkauden. Iranissa syntyneen ja Ruotsissa kasvaneen Golnaz Hashemzadeh Bonden romaanissa turvan ja vapauden hinta on juurettomuus ja koti-ikävä. Haastattelijana Jani Toivola.

Adébáyò & Lindstedt
Rakkauteen tarvitaan vain kaksi, avioliitossa on mukana koko suku. Nigerialainen Ayòbámi Adébáyò kirjoittaa äidittömyydestä ja äidiksi haluamisesta moniavioisessa kulttuurissa. Haastattelijana kirjailija Laura Lindstedt.

Teema 30.4. klo 20.00

Strøksnes & Hurme
Merikirjassa pyydystetään jättihaita kumiveneellä neljänä eri vuodenaikana. Norjalaisen Morten Strøksnesin romaanin kiistaton päähenkilö on meille yhä tuntematon valtameri. Haastattelijana Juha Hurme.

Starnone & Teir
Keskustelussa mukana myös Napoli, raivo ja pikkuveljen tuoneen haikaran tappanut isä. Perhesuhteet on tärkein teema tunnetun italialaisen nykykirjalijan Domenico Starnonen teoksissa. Haastattelijana Philip Teir.

Teema 7.5. klo 20.00

Aidt & Freeman
Miten oman lapsen kuolemasta voi kirjoittaa? Aikuisen pojan äkillinen kuolema muutti Naja Marie Aidtin ihmisenä ja kirjailijana. Syntyi teos, jossa eletään ensimmäistä murheen vuotta. Haastattelijana John Freeman.

Tezza & Manner
Brasiliassa lukeminen on aina ollut epämuodikasta, ja vain harva pärjää kirjailijana. Cristovão Tezza on poikkeus: yksi brasilialaisen nykykirjallisuuden suurista nimistä. Haastattelijana Maria Manner.

Teema 14.5. klo 23.30

Witt-Brattström & Hubara
Kun pitkä liitto syö suhteesta kaiken empatian. Ebba Witt-Brattström kuvaa suorasukaisessa autofiktiossaan pitkän suhteen raastavia viime hetkiä. Haastattelijana Koko Hubara.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa