Hyppää pääsisältöön

Viisi ilvestä, kanahaukan sorsasaalis ja rusakon poikaset pulassa – soita ja kysy, niin Luontoilta vastaa!

Luontoillan asiantuntijat.
Luontoillan asiantuntijat vastaavat kuulijoiden kysymyksiin. Luontoillan asiantuntijat. Kuva: Annukka Palmén-Väisänen Luontoilta

Onko viisi ilvestä yhdessä samalla ruokintapaikalla kovinkin harvinainen ilmiö? Entä saalistaako kanahaukka vedestä? Luontoillassa pohditaan jälleen kuulijoiden kuvallisia kysymyksiä ja muita luonnonilmiöitä.

Viisi ilvestä Hämeessä

Viisi ilvestä ruokintapaikalla.
Ilvekset kuin veljekset. Viisi ilvestä ruokintapaikalla. Kuva: Antti Kukila Luontoilta

"Onko ihan tavallista nähdä tai edes taltioida viittä ilvestä samaan aikaan? Tälläistä täällä Hämeessä!"
Riistakamerakuvan (7.3.2019) lähetti Antti Kukila.

Kanahaukka sieppasi pullasorsan

Kanahaukka nappasi pullasorsan.
Kanahaukka nappasi pullasorsan. Kuva: Pentti Alavaikko Luontoilta

"Satuin paikalle kun kanahaukka sieppasi pullasorsan vedestä ja uitti sen rantaan. Onko yleistä, että kanahaukka saalistaa vedestä ja toiseksi, pystyykö kanahaukka lentäen kuljettamaan saalistaan? Havaintojeni mukaan se ruokailee saalistuspaikalla.

Tällä kertaa kävi niin, että kaikki lähiön metelöivät varikset kerääntyivät paikalle, ja haukka joutui jättämään suurella vaivalla hankkimansa saaliin ja pakenemaan paikalta.

Kuvasin tapahtuman Helsingin Roihuvuoressa paikassa, jossa Mustapuro laskee mereen."

Kevätterveisin Pentti Alavaikko.

Rusakon poikaset pulassa

Rusakon poikanen.
Rusakon poikanen. Kuva: Olli Suominen Luontoilta

"Pääsin havainnoimaan varsin mielenkiintoisen tapahtumaketjun Tampereen keskustassa kerrostalon suojaisella sisäpihalla viisi vuotta sitten toukokuussa. Sisäpihan nurmialueella alkoivat erityisesti harakat, mutta myös varikset kävellä puskien reunuksia myöten ja tähyillä niiden juurille. Pian kävikin selväksi, että linnut etsivät sieltä rusakon poikasia.

Pari kertaa kävin hätyyttämässä lintuja poikasten kimpusta, sillä pienet nyrkinkokoiset rusakot yrittivät niin kovasti pistää hanttiin. Hätistelyistäni huolimatta linnut nappasivat poikaset usein jostain, kun palasin sisälle.
Kerran havahduin sisällä siihen, että ulkoa kuului eläimen huuto. Harakka ahdisteli taas pihassa rusakon poikasta ja poikanen huusi. Ryntäsin ulos ja nappasin rusakon takin taskuun ja vein sen sisälle.

Päätin yrittää palauttaa sen puskan juurelle hämärän myötä. Paikallinen eläinsuojeluneuvoja oli samaa mieltä, että se olisi paras vaihtoehto.

Hämärällä kävin laskemassa poikasen tutun puskan juurelle. Myöhään illalla aikuinen rusakko saapui pihaan ja iloksemme näimme poikasen kiiruhtavan pusikosta emonsa luo imetettäväksi. Seuraavana päivänä emo jäi päivystämään lintuja ja hyökki niitä kohti aggressiivisesti, jos ne yrittivät laskeutua pihalle.

Jatkossa sitten rusakoita oli ympäri vuoden vierailemassa tuolla pihalla, mutta muina keväinä en enää todistanut samanlaista kamppailua niiden ja lintujen välillä. Uskon vahvasti muiden vastaavien havaintojen olleen myös poikasiaan puolustavia rusakkoemoja."

Luontoillan studiossa kysymyksiin on vastaamassa tuttu joukko asiantuntijoita:

Heidi Kinnunen – nisäkkäät
Jaakko Kullberg – hyönteiset
Juha Laaksonen – linnut
Henry Väre – kasvit

Illan isäntänä kuullaan Asko Hauta-aho.

Luontoilta keskiviikkona 10.4.2019, kello 18.02-20.00, Yle Radio Suomi.

Osallistu suoraan lähetykseen!

Luontoiltaan voit osallistua soittamalla suoraan lähetykseen. Puhelinumero on 0203-17600.
Luontoillan sähköpostiosoite on luonto.ilta@yle.fi.
Voit myös lähettää oman kysymyksesi lomakkeella: Luontoillan osallistumisohjeet

Kuvalliset kysymykset: Kuvat löytyvät osoitteesta: yle.fi/luonto ja Yle Luonnon Facebook-sivulta.
Luontoillan nettisivut löytyvät osoitteesta: yle.fi/luontoilta

Seuraava Luontoilta on Lasten Luontoilta. Se kuullaan 15.5.2019.

Kuuntele ohjelma Yle Areenasta lähetyksen jälkeen:

 • Otsonikerros taas uhattuna – ilmastorikosten selvittelyssä tarvitaan salaisia agentteja

  Pahimmat päästölähteet löytyvät Kiinasta.

  Otsonikerrosta tuhoavien aineiden käyttö ei ole loppunut kansainvälisestä sopimuksesta huolimatta. Esimerkiksi Kiinan rakennusteollisuus käyttää kiellettyjä yhdisteitä vuosi vuodelta enemmän. Ilmastorikosten tutkiminen on työlästä, siksi joskus on pantava salaiset agentit asialle. Havaijilla on toukokuussa jo kuuma.

 • Palkittu luontotoimittaja Minna Pyykkö: "Kuikka, kumpparit ja kesäyö – se on siinä!"

  Minna Pyyköstä Helsingin yliopiston kunniatohtori.

  Kunniatohtorin arvonimen saanut Minna Pyykkö on varsinainen renessanssi-ihminen – radiopersoona, tv-juontaja, biologi, psykologi, kuvataiteilija ja kolmen lapsen äiti. Työssään Pyykkö on utelias heittäytyjä, joka jaksaa innostua luonnon pienistä ihmeistä kerta toisensa jälkeen. Erityisen tärkeää hänelle on luonnon monimuotoisuuden ja elinympäristöjen säilyttäminen.

 • Viime keväänä Ulos luontoon -sarjassa autettiin luontoa – oliko siitä mitään hyötyä?

  Miten kävi kalojen kutupuuhien ja kaakkurin pesinnän?

  Viime kevään Ulos luontoon -sarjassa pyrittiin auttamaan luontoa. Pirkka-Pekka Petelius ja Minna Pyykkö rakensivat vesilinnuille pesimälauttaa, auttoivat kaloja kutupuuhissa, kunnostivat rantaa ja niittyjä sekä houkuttelivat luontoa pihapiiriin. Mutta miten kävi kalojen kutupuuhien kunnostetulla joella ja kiinnostuivatko kaakkurit niille rakennetusta pesälautasta?

 • Nuorten mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on EU:n päätehtävä

  EU:n ympäristöhaasteet puhuttavat vaaliehdokkaita.

  Yle Luonto haastatteli kahdeksan eri puolueen ehdokasta, ja kaikkien paitsi perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on tulevan parlamentin tärkeimpiä tehtäviä. Kakkoshuoleksi nousi luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, ja kolmanneksi se, saadaanko nuoret äänestämään.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto

 • Otsonikerros taas uhattuna – ilmastorikosten selvittelyssä tarvitaan salaisia agentteja

  Pahimmat päästölähteet löytyvät Kiinasta.

  Otsonikerrosta tuhoavien aineiden käyttö ei ole loppunut kansainvälisestä sopimuksesta huolimatta. Esimerkiksi Kiinan rakennusteollisuus käyttää kiellettyjä yhdisteitä vuosi vuodelta enemmän. Ilmastorikosten tutkiminen on työlästä, siksi joskus on pantava salaiset agentit asialle. Havaijilla on toukokuussa jo kuuma.

 • Nuorten mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on EU:n päätehtävä

  EU:n ympäristöhaasteet puhuttavat vaaliehdokkaita.

  Yle Luonto haastatteli kahdeksan eri puolueen ehdokasta, ja kaikkien paitsi perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on tulevan parlamentin tärkeimpiä tehtäviä. Kakkoshuoleksi nousi luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, ja kolmanneksi se, saadaanko nuoret äänestämään.

 • Palkittu luontotoimittaja Minna Pyykkö: "Kuikka, kumpparit ja kesäyö – se on siinä!"

  Minna Pyyköstä Helsingin yliopiston kunniatohtori.

  Kunniatohtorin arvonimen saanut Minna Pyykkö on varsinainen renessanssi-ihminen – radiopersoona, tv-juontaja, biologi, psykologi, kuvataiteilija ja kolmen lapsen äiti. Työssään Pyykkö on utelias heittäytyjä, joka jaksaa innostua luonnon pienistä ihmeistä kerta toisensa jälkeen. Erityisen tärkeää hänelle on luonnon monimuotoisuuden ja elinympäristöjen säilyttäminen.

 • Viime keväänä Ulos luontoon -sarjassa autettiin luontoa – oliko siitä mitään hyötyä?

  Miten kävi kalojen kutupuuhien ja kaakkurin pesinnän?

  Viime kevään Ulos luontoon -sarjassa pyrittiin auttamaan luontoa. Pirkka-Pekka Petelius ja Minna Pyykkö rakensivat vesilinnuille pesimälauttaa, auttoivat kaloja kutupuuhissa, kunnostivat rantaa ja niittyjä sekä houkuttelivat luontoa pihapiiriin. Mutta miten kävi kalojen kutupuuhien kunnostetulla joella ja kiinnostuivatko kaakkurit niille rakennetusta pesälautasta?