Hyppää pääsisältöön

Hyväksikäyttö lapsuudessa jättää elinikäisen trauman

Alaston mies istuu sängyllä selkä kameraan päin
Alaston mies istuu sängyllä selkä kameraan päin Kuva: Jyrki Valkama alastomuus,Radio Variaatio

Pedon jäljet minussa radiodokumentissa on äänessä kaksi lapsena ja nuorena seksuaalisesti hyväksikäytettyä miestä. Paavo ja Juhana kertovat tarinansa ja jakavat keskenään kokemuksiaan. Seksuaalinen hyväksikäyttö loi molemmille elinikäisen trauman ja tuhosi mahdollisuudet normaaliin elämään.

- Tämä radiodokumentti syntyi Arvet minussa -tv-dokumenttini seurauksena, kertoo dokumentaristi Marja Kurikka. Arvet minussa kertoi viiden naisen tarinan lapsuudessa koetusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sen seurauksista.

- Etsiessäni päähenkilöitä tv-dokumenttiin, sain valtavan määrän yhteydenottoja, en vain naisilta vaan myös miehiltä, Kurikka muistelee.

- Kun uppouduin lapsuudessaan seksuaalisen hyväksikäytön kokeneiden ihmisten maailmaan ja kuuntelin karmivia tarinoita siitä, miten hyväksikäyttäjien julma ja itsekäs omien halujen tyydyttäminen loi elinikäisen trauman toiselle ihmiselle, aloin tehdä havaintoja miehen ja naisen kokemusten ja niiden seurausten eroista. Totesin, että miesten tarinat pitää saada esille. Kuulemani perusteella kynnys tuoda oma kokemuksensa julki oli huomattavasti korkeampi miehille kuin naisille.

Hyväksikäytöstä kertominen helpottaa

Radiodokumentissa tarinansa kertovan nelikymppisen Juhanan seksuaalinen hyväksikäyttö alkoi, kun hän oli 11-vuotias. Siitä selvitäkseen Juhana purki tuskaansa urheiluun. Hän pärjäsi maastopyöräilijänä ja koki samalla tulleensa hyväksytyksi.

Juhana Koivisto pitää käsissään kuvaa itsestään lapsena
Juhana tänä päivänä Juhana Koivisto pitää käsissään kuvaa itsestään lapsena Kuva: Juhana hyväksikäyttö

Kylkiäisinä elämään hiipi kuitenkin salakavalasti addiktio alkoholiin ja seksiin useiden eri kumppaneiden kanssa. Juhanan etsiessä itseään seksi ei rajoittunut vain vastakkaiseen sukupuoleen, vaan partnerit olivat myös miehiä.

Tänä päivänä Juhana on sinut kokemansa kanssa. Avautuminen hyväksikäytöstä on ollut parasta, mitä Juhana on voinut kokemansa kanssa tehdä.

Apua terapiasta

Paavo, toinen tarinansa dokumentissa jakava mies, elää elämänsä onnellisinta aikaa nyt seitsemänkymppisenä eläkeläisenä. Hänellä on pitkäkestoinen parisuhde kumppaninsa kanssa, hän saa tukea ja auttaa muita seksuaalisen väkivallan kokeneita miehiä omien kokemustensa kautta. Paavoa käytti seksuaalisesti hyväkseen hänen opettajansa. Se alkoi, kun Paavo oli 12-vuotias.

Paavo lapsena, mustavalkoinen kuva
Paavo lapsena Paavo lapsena, mustavalkoinen kuva Kuva: Yle Kuvapalvelu lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

Paavon tämänhetkiset fyysiset sairaudet eivät ole mitään sen rinnalla, mitä hän nuorena poikana joutui kokemaan toistuvien raakojen raiskausten uhrina. Yrittäessään unohtaa kokemuksensa Paavo alkoholisoitui täysin, kunnes oli valmis terapian avulla käymään läpi lapsuutensa karmivat kokemukset.

Paavo ja Juhana kertovat tarinansa ja jakavat keskenään omia kokemuksiaan. Molemmat esiintyvät omilla nimillään, sillä he haluavat välittää muille seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneille miehille, että elämä on helpompaa, kun "tulee salaisuuksien kaapista ulos".

Heillä ei ole enää mitään salattavaa, vaan he haluavat antaa kasvonsa miesten kokemalle seksuaaliselle hyväksikäytölle.

Radio Variaatio: Pedon jäljet minussa Yle Radio 1 torstaina 11.4.2019 klo 22.05 ja Yle Areena.