Hyppää pääsisältöön

Radioon mahtuu kerralla vain harva balladi, ja sille paikalle Cheek-featista aloittanut Ilta tähtää

Laulaja Ilta katsoo hymyillen suoraan kameraan nojaten metalliseen aitaan. Kuva rajattu rintakehästä alaspäin.
Laulaja Ilta katsoo hymyillen suoraan kameraan nojaten metalliseen aitaan. Kuva rajattu rintakehästä alaspäin. Kuva: Juuli Aschan, YleX musiikki,Ilta

Ilta kirjoitti aikaisemmat biisinsä osaavan tiimin kanssa, mutta poti alemmuuskompleksia. “Jos teen itse, en voi ainakaan syyttää muita”, artisti sanoo nyt.

Kun laulaja Ilta Fuchs, taiteilijanimeltään Ilta, nauraa, hän nauraa kovaa ja tarttuvasti. Se tapahtuu haastattelun aikana useaan otteeseen.

Ja kun hän itkee, hän todella myös itkee. Pudotessaan Tähdet, tähdet -musiikkiohjelmasta hän astui loppuhaastatteluihin tv-kameroiden eteen kirjaimellisesti huutoitkien.

– En halua sulkeutua. Olen sellainen, joka itkee ja haluaa päästää kaiken ulos. Tietyn ajan myös velloa siinä ja mehustella sitä.

Kun Iltalle esittää kysymyksen, hän hymähtelee kuuntelemisen merkiksi. Vastaukset tulevat ulos harkitusti, mutta viimeistelemättömän eläväisinä.

Hänellä on juuri sellainen suuri persoona, jollaista popsuosikilta odotetaan. Siksi mietityttää, miksi Iltan musiikillisen suunnan löytymisessä on kestänyt.

Vastaus saattaa löytyä hänen uransa vauhdikkaasta käynnistymisestä.

Kyseessä on tietysti se iso Cheek-feat. Vuonna 2015 julkaistusta Sillat-rapballadista lähtien valtavaäänisestä jyväskyläläisestä on odotettu suuria.

– Olin silloin 18. Yhtäkkiä ympärilläni oli jättitiimi ja muut tulivat kanssani tekemään biisejä.

Laulaja Ilta pitää kiinni pitkästä vaaleasta poninhännästään silmät kiinni, huulet supussa hymyillen. Taustalla toimistorakennus, josta heijastuu auringonvaloa. Päällä musta "girls support girls" -paita ja punainen tekonahkahame.
Ilta tunnetaan artistina, joka ei tunteitaan peittele. Laulaja Ilta pitää kiinni pitkästä vaaleasta poninhännästään silmät kiinni, huulet supussa hymyillen. Taustalla toimistorakennus, josta heijastuu auringonvaloa. Päällä musta "girls support girls" -paita ja punainen tekonahkahame. Kuva: Juuli Aschan, YleX Ilta,musiikki

Sen jälkeen Ilta on julkaissut kasan sinkkuja, pari Adele-coveria sekä omia versioitaan suomalaisille tutuista joululauluista. Tähdet, tähdet -kilpailussa hän tulkitsi suorassa tv-lähetyksessä I Will Always Love Youn tyyppisiä hittejä.

Tuntuu, kuin Ilta olisi jo jonkun aikaa ollut vähän kaikkialla, mutta ei ihan täysillä missään. Esimerkiksi YleX:llä on aiemminkin pohdiskeltu, minkälaista musiikkia Ilta haluaa oikeastaan tehdä.

– Siitä oli paljon juttuja, että kuka Ilta on artistina. Se ydin puuttui koko ajan.

Kuka 22-vuotias artisti sitten haluaa olla?

Tähän mennessä Ilta on ollut Koukkuun ja Muurit -sinkkujen pirteä urbaani poppari sekä suureellisten Naurettava- ja Minne mä meen -voimaballadien herkkä tulkitsija.

Lisäksi hänet tunnetaan joulukonserteistaan ja takuuvarmojen hittikertosäkeiden laulajana miesräppäreiden kappaleilla.

Sillat-feat ei nimittäin ole ainoa rap-biisi, johon Ilta on lainannut vokaalejaan. Hän on mukana kahdella Pikku G:n sinkulla, Paratiisiin-kesäbiisillä ja erosta kertovalla Mitä sulle jää -kappaleella.

Asetelma on hyvin perinteinen: miesräppärin kappaleelle otetaan kaunisääninen naisartisti laulamaan kertosäettä ja kenties tekemään biisistä laajalle yleisölle levittyvä hitti.

Junon ja Rosin Hätäraketteja, Lukas Leonin ja Etan Rooma sekä Roope Salmisen & Koirien sekä Reetan Pidä pää ylhääl ovat perinteistä kaavaa seuraavia esimerkkejä tällä hetkellä striimauslistoilla viihtyvistä rapin ja laulun yhdistelmistä.

Iltaa rap-kertosäkeiden solistiksi jämähtäminen ei pelota. Se ei itse asiassa ole tullut mieleenkään.

– Voisi tuokin olla yksi pelko elämässä.

Laulaja Ilta katsoo hymyillen suoraan kameraan nojaten metalliseen aitaan. Kuva rajattu rintakehästä alaspäin.
Ilta on sanoittanut ja säveltänyt omat kappaleensa viime keväästä lähtien. Aluksi se pelotti, mutta lopputuloksena oli kappaleita, joita hän artistina on aina halunnutkin tehdä. Laulaja Ilta katsoo hymyillen suoraan kameraan nojaten metalliseen aitaan. Kuva rajattu rintakehästä alaspäin. Kuva: Juuli Aschan, YleX Ilta,musiikki

Sen sijaan hän on pitänyt rap-biiseillä vierailemista ponnahduslautana, josta molemmat osapuolet hyötyvät.

– Se kokonaisuus tehdään yhdessä, ja toisaalta hyödyn siitä, että pääsen listasijoituksille.

Kun tekee itse, ei voi syyttää muita

Sinkkujulkaisuihin ja suoratoistoon perustuvassa musiikkibisneksessä uraa voi hyvin tehdä biisi kerrallaan tyyliä vaihdellen, mutta Iltan mukaan hänen tuleviin suunnitelmiinsa strategia ei sovi.

Debyyttilevy on tarkoitus julkaista tänä vuonna.

– Mulle ei riitä, että annan ihmisille vain jotain highlight-sinkkuja. Toivon, että voin antaa enemmän, luoda tarinakokonaisuuden albumilla, Ilta sanoo.

Debyytin tarinan luominen on ottanut aikansa.

– Nämä ovat olleet mulle vuosia, joiden aikana olen oppinut seisomaan omien mielipiteideni takana.

Todellinen käännekohta Iltan omassa työskentelyssä tapahtui, kun hän viime keväänä alkoi kirjoittaa kappaleensa itse. Siihen asti artisti oli työskennellyt yhdessä muiden laulunkirjoittajien kanssa.

– Halusin laulaa isoja biisejä. Aina jos olin sessioissa muiden kanssa, sellaisia ei syntynyt kuten olisin halunnut. Mutta jos teen itse, en voi ainakaan syyttää muita siitä ettei niitä löydy, Ilta toteaa.

Toisinaan omien kappaleiden kirjoittamista pidetään artistiuden mittarina: laulajan tarina on uskottavampi, mikäli biisit ovat syntyneet ennemmin omasta kuin jonkun muun kynästä.

Ilta ei kuitenkaan missään vaiheessa ajatellut, että omien kappaleiden kirjoittaminen olisi hänelle ehdottoman tärkeää. Uutena tekijänä menestyneiden laulunkirjoittaja-ammattilaisten kanssa työskentely ei vain aina sujunut ongelmitta.

Ilta poti vahvaa alemmuuskompleksia verratessaan itseään “hullun kokeneeseen” kirjoittajatiimiin. Aiempia sinkkuja ovat olleet kirjoittamassa muun muassa Kyösti Salokorpi, Heidi Maria Paalanen sekä Topi Latukka.

– Että enhän mä edes osaa! Se teki yhteissessioissa sen, että ei ollut vapaata fiilistä tehdä sitä omaa, että olisin heittänyt niitä fiiliksiä mitä mulla on.

Tilanne on toinen, kun Ilta kirjoittaa kappaleensa yksin pianollaan. Juuri julkaistu Minne mä meen on ensimmäinen Iltan itse säveltämä ja sanoittama kappale. Kirjoitusapua ja palautetta on kuitenkin edelleen tarjolla, kun artisti sitä tarvitsee.

– Nyt tuntuu, että tämä on kaikille selkeämpää.

Radioiden balladipaikka tähtäimessä

Piano on Iltalle partner, jonka kanssa musiikin tekeminen on ollut luontevaa lapsesta pitäen. Se tulee olemaan mukana suuressa roolissa myös tulevalla albumilla. Debyytillä tulee kuulumaan tietynlainen orgaanisuus ja perinteinen soundi tämän vuosikymmenen elementteihin yhdistettynä.

– Rakastan musiikkia tyyliin Aretha Franklinin aikana, että ollaan studiossa ja vedetään ykkösellä. Siinä on jotain sellaista what’s music all about.

Laulaja Ilta seisoo kädet lanteillaan ja katsoo suoraan kameraan. Seisoo kahden toimistorakennuksen välissä, päällä musta t-paita jossa lukee "Girls support girls" ja punainen tekonahkainen mekko.
Ilta on kiitollinen, että hänelle on annettu aikaa debyyttilevynsä valmisteluun ja artistina kasvamiseen. "Olen tajunnut, etten halua tehdä tätä minkään haipin takia", hän sanoo. Laulaja Ilta seisoo kädet lanteillaan ja katsoo suoraan kameraan. Seisoo kahden toimistorakennuksen välissä, päällä musta t-paita jossa lukee "Girls support girls" ja punainen tekonahkainen mekko. Kuva: Juuli Aschan, YleX Ilta,musiikki

Kuulostaa siltä, että ne tunteita herättävät pianoballadit ovat lopulta enemmän “aitoa Iltaa” kuin urbaanit pophitit tai massiiviset rapkertosäkeet.

Niissä Ilta tähän asti julkaisemiensa sinkkujen perusteella onkin vahvimmillaan. Siitä huolimatta valinta ei ole ilmeinen, koska tällä hetkellä radiossa ja striimauspalveluissa menestystä niitetään erityisesti hip hopilla ja elektronisella musiikilla.

Laulaja itse uskoo, että tietyt isot artistit, kuten Céline Dion, Ed Sheeran ja Adelekin ovat isoja juuri siksi, että he ovat onnistuneet saamaan tunteen läpi musiikkiinsa. Miksei sellaiselle olisi tilaa Suomessakin?

– Tiedän, että radioihin valitaan yleensä se yksi balladi. Mietin, että jos siellä on se yksi paikka, niin sinne tähdätään.