Hyppää pääsisältöön

Historia: Tuxedo Parkin salaisuus – omalaatuinen liikemies auttoi kehittämään sodanaikaista tutkajärjestelmää

Amerikkalainen liikemies Alfred Lee Loomis auttoi kehittämään tutkatekniikkaa, joka muutti toisen maailmansodan kulun.
Amerikkalainen liikemies ja tutkija Alfred Loomis (toinen vas.) oli avaintekijöitä uuden tutkajärjestelmän kehitystyössä. Amerikkalainen liikemies Alfred Lee Loomis auttoi kehittämään tutkatekniikkaa, joka muutti toisen maailmansodan kulun. Kuva: MIT Museum Yle TV1,Historia: Tuxedo Parkin salaisuus

TV1 lauantaina 18.1.2020 klo 15.25 - 16.20, Areenassa

Varakkaalla esikaupunkialueella Tuxedo Parkissa New Yorkin osavaltiossa sijaitsi yksi Yhdysvaltojen parhaimmista laboratorioista. Wall Streetin bisneksillä vaurastunut Alfred Lee Loomis oli perustanut laboratorion omaan kartanoonsa. Loomis oli paitsi liikemies ja juristi, myös tutkija.

Kaksi kuuluisaa fyysikkoa Niels Bohr ja Enrico Fermi vieraili vuonna 1939 syrjäisessä kartanossa. Alfred Loomis sai yhtenä ensimmäisistä kuulla, että tutkijat olivat onnistuneet halkaisemaan atomin.

Kukaan ei tiennyt vastausta tärkeimpään kysymykseen. Voiko menetelmän avulla rakentaa äärimmäisen tehokkaan pommin? Ajatus olisi ollut milloin tahansa huolestuttava, mutta nyt se oli pelottava. Halkeamisreaktio oli saatu aikaan natsi-Saksassa.

Loomis halusi päihittää saksalaisten saavutukset

Loomis oli kuullut jo vuosien ajan huhuja Saksan laboratorioissa tehtävästä työstä: suihkumoottoreita, panssarivaunuja, synteettisiä polttoaineita, ballistisia ohjuksia – ja nyt ydinfissio. Hitleristä tuli joka keksinnön myötä vaarallisempi.

Intohimoinen tutkija-keksijä Loomis päätti asettaa itselleen tavoitteen. Hän tekisi kaikkensa riistääkseen saksalaisilta tieteen tuoman etulyöntiaseman. Mahdottomalta kuulostava tavoite muutti Loomisin elämän ja vaikutti lopulta koko maailman kohtaloon.

Amerikkalainen liikemies Alfred Lee Loomis auttoi kehittämään tutkatekniikkaa, joka muutti toisen maailmansodan kulun.
Tuxedo Parkin huippumoderni laboratorio sijaitsi Alfred Loomisin kartanossa. Amerikkalainen liikemies Alfred Lee Loomis auttoi kehittämään tutkatekniikkaa, joka muutti toisen maailmansodan kulun. Kuva: Courtesy of The New York Public Library Yle TV1,Historia: Tuxedo Parkin salaisuus

Tiedepalatsissa tehtiin vakavaa tutkimusta

Loomisin kartanossa tehtiin vakavaa tutkimusta ja asialla olivat sen ajan parhaat fyysikot, insinöörit ja tutkijat. 1930-luvulla lähes jokainen maan johtavista tiedemiehistä oli vieraillut Loomin laboratoriossa. Joukossa oli myös ulkomailta saapuneita tutkijoita. Fyysikko Albert Einstein kutsuikin kartanoa tiedepalatsiksi.

Eurooppa oli 1930-luvun lopulla sodan partaalla, mutta Yhdysvalloissa oltiin vastahakoisia. Amerikkalaiset kannattivat eristäytymistä.

Loomis ei jakanut amerikkalaisten yleistä näkemystä. Hän keskusteli luonaan käyvien eurooppalaisten tiedemiesten kanssa, ja nämä seurasivat tyrmistyneinä Saksan tapahtumia. Loomis uskoi, että sota tulee ja Yhdysvallat osallistuu siihen.

Herrasmiestutkijan hälytyskellot alkoivat soida, kun vuonna 1938 kantautui tieto, ettei juutalaisilla saanut olla akateemista virkaa Saksassa. Hän tarjoutui auttamaan monia juutalaisia tiedemiehiä ja tuomaan heitä Yhdysvaltoihin.

Tutkan merkittävä rooli tutkijoiden tiedossa

Yhdysvalloissa oli valmiina suunnitelmat siitä, että tutka olisi yksi tärkeimmistä aseista tulevassa maailmansodassa. Massachusettsin teknillisen korkeakoulun MIT:n ryhmä oli työskennellyt tutkan parissa, mutta kehitystyötä varten olisi tarvittu hyvin kalliita laitteita ja lentokoneita.

Keväällä 1939 Euroopassa oli vielä rauha, kun Loomis alkoi perehtyä hänelle tyyppisellä tarmolla mikroaaltotutkaan. Jos hän pystyisi rakentamaan laitteen, joka käyttää korkeataajuisia radioaaltoja, mikroaaltoja, tuloksena olisi pienempi, tarkempi ja monipuolisempi tutka kuin mikään muu tutkajärjestelmä.

Loomisin työ tuli kansallisesti merkittäväksi, kun presidentti Franklin D. Roosevelt alkoi vauhdittamaan uusien aseiden kehitystyötä. Samaan aikaan Ison-Britannian pääministeri Winston Churchill laati suunnitelmaa sodan kulun kääntämiseksi. Loomisilla oli lopulta keskeinen osa suunnitelman toteuttamisessa.

Salainen operaatio Rad Lab

Britit olivat vuonna 1940 selkä seinää vasten Saksan kanssa. Maa tarvitsi Yhdysvaltain apua. Joukko Britannian asealan johtavia tutkijoita saapui tapaamaan yhdysvaltalaisia kollegoja. Churchill oli määrännyt paljastamaan brittien tärkeimmät sotasalaisuudet. Suurin uutinen kuultiin viimeisenä: Loomisille esiteltiin uudenlainen radioputki, ontelomagnetron.

Amerikkalainen liikemies Alfred Lee Loomis auttoi kehittämään tutkatekniikkaa, joka muutti toisen maailmansodan kulun.
Alfred Loomis omassa laboratoriossaan. Amerikkalainen liikemies Alfred Lee Loomis auttoi kehittämään tutkatekniikkaa, joka muutti toisen maailmansodan kulun. Kuva: Smithsonian Institution Yle TV1,Historia: Tuxedo Parkin salaisuus

Ontelomagnetroni oli voimakas mikroaaltolähetin, jota Loomis kaipasi. Se oli tuhat kertaa parempi kuin mikään amerikkalaisilla ollut. Mikroaaltotutka oli yllättäen mahdollinen. Loomisin tehtäväksi jäi laitteen toteuttaminen.

Salainen tutkimushanke sijoitettiin MIT:n tiloihin ja yksikölle annettiin nimeksi säteilylaboratorio, Rad Lab. Operaatioon värvättiin satoja tiedemiehiä, parhaat fyysikot ja insinöörit. Ensimmäisten viikkojen aikana laboratorioon saatiin kuusi tulevaa Nobel-palkittua.

Mikroaaltotutka mullisti sodankäynnin

Neljä kuukautta Pearl Harborin hyökkäyksen jälkeen 1941 Rad Labin kehittelemä tutkajärjestelmä oli valmis testattavaksi. Laitteisto oli tuhat kertaa tehokkaampi kuin käsin ohjattavat tykit. Pilvipeite tai pimeys eivät haitanneet sen toimintaa.

Mikroaaltotutka mullisti sodankäynnin: laivoihin, sukellusveneisiin, pommikoneisiin ja hävittäjiin asennettuna tutka antoi ratkaisevan edun. Kyvyn nähdä vihollinen ennen kuin tuli itse nähdyksi. Se oli kuitenkin vasta alkua. Rad Labin työn koko laajuus tuli ilmi kun liittoutuneet tekivät maihinnousun Normandiaan 1944.

Yhdysvaltalainen dokumentti Historia: Tuxedo Parkin salaisuus kertoo omalaatuisen liikemiehen Alfred Loomisin elämästä ja vaikutuksesta maailmanhistoriaan.

The Secret of Tuxedo Park. Käsikirjoitus ja ohjaus: Rob Rapley. Tuotanto: Apograph Productions, Yhdysvallat, 2018. Lukijana on Jukka Pitkänen. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.