Hyppää pääsisältöön

Kierrätysmuodin pioneeri Paula Malleus tekee lumpusta pukuja Linnan juhliin

Kierrättysmuodin pioneeri Paula Malleus.
Kierrättysmuodin pioneeri Paula Malleus. Kuva: Yle I love muovi

Nuori ompelimoyrittäjä järkyttyi nähdessään, millaiset määrät ehjiä vaatteita päätyi suoraan jätteeksi. Eikä kyse ole pelkästään tuhlauksesta, vaan tekokuituvaatteista irtoava mikromuovi on ympäristöongelma, johon on havahduttu vasta viime vuosina.

Paula Malleuksen missiosta kertova Arkistomatka-ohjelma kuuluu Ylen I love muovi -kampanjaan. Arkistomatkan jälkeen Teeman Elävän arkiston ohjelmapaikalla uusitaan vaatteiden kierrätyksestä kertovia arkisto-ohjelmia. Ohjelmat Teemalla torstaina 11.4. klo 23.30, perjantaina 12.4. klo 15.05 ja maanantaina 15.4. klo 12.

Paula Malleuksen Remake-yritys syntyi vuonna 2007 sillä ajatuksella, että kierrätysvaatteista tekeminen voisi olla hauskaa ja tietenkin myös ekologista. Idean hauskuus kuitenkin haihtui nopeasti.

“Siinä kyllä hymy hyytyi, kun näin ensimmäisen kerran järkyttävät vaatevuoret hyväntekeväisyysjärjestön lajittelukeskuksessa”, Paula muistelee yrityksen alkuaikoja.

Tarkkoja lukuja jätteeksi päätyvien vaatteiden ja tekstiilien määrästä on lähes mahdoton saada, mutta pelkästään Suomessa roskiin päätyy vuosittain yli 70 miljoonaa kiloa vaatteita. Yli 13 kiloa jokaista suomalaista kohden.

Vaateroska elämäntyönä

Paula Malleukselle tuli vaateroskan hyödyntämisestä elämäntyö ja tavoitteeksi, että vaatteet pysyisivät käytössä mahdollisimman kauan. Hän on Suomen ensimmäinen kierrätysmateriaaleihin eirkoistunut ompelijamestari ja hänen MEM-vaatemallistonsa on tiettävästi maailman ensimmäinen kokonaan kierrätysmateriaalia käyttävä sarjatuotantoinen mallisto.

“Minulle on tärkeintä, että koen merkitykselliseksi sen mitä teen. Ei minun työni maailmaa pelasta, mutta se ideologia tekemisen takana voi kyllä hiukan pelastaa”, Paula sanoo. Hänen ideologiansa on hyvin yksinkertainen: kuluta vähemmän ja järkevämmin, ja jos vanhan voi korjata, niin älä hanki uutta.

“Vaateteollisuuden ja -kaupan rakenteisiin pitäisi voida vaikuttaa ja tietenkin ylenpalttisen ahneisiin ihmisiin”, Paula pohtii.

Paula Malleuksen suunnittelemia kierrätysvaatteita on nähty useilla itsenäisyyspäivän vastaanotoilla ja myös maamme eturivin rokkareiden, mm. Haloo Helsinki! -bändin esiintymisasuina.

Mai Kivelä
Animalian toiminnanjohtajalla Mai Kivelällä oli yllään Paula Malleuksen puku Linnan juhlissa vuonna 2018. Mai Kivelä Kuva: Yle I love muovi
Eevi Myllylahti på slottsbalen 2016.
Eevi Myllylahdella oli Paulan puku 2016. Eevi Myllylahti på slottsbalen 2016. Kuva: Yle/ Kalevi Rytkölä Linnan juhlat,Suomen itsenäisyyspäivä

Kierrätyksen aakkoset opittiin mummolta

“Ensimmäinen kierrätysmalli tuli mummolta. Hänen periaatteensa oli, että käyttökelpoista tavaraa ei heitetä roskiin” , Paula toteaa.

Paula aloitti ensimmäiset vaatesuunnittelukokeilut noin 7-vuotiaana.

“En saanut vielä käyttää ompelukonetta, mutta onneksi oli olemassa teippiä. Olin löytänyt vaatehuoneesta jonkun kankaan, josta leikkelin barbeille housuja ja teippasin ne kiinni. Idea ei ollut vielä ihan täydellinen. Jos halusi vaihtaa housuja, niin ne piti leikata irti ja taas teipata takaisin”, Paula hymyilee muistolleen.

Barbien teippihousut olivat kuitenkin ensimmäinen oivallus siihen riippumattomaan tekemiseen missä Paula on nykyään.

“Jollain tavalla jo varmaan silloin tajusin, että minähän voin tehdä juuri sellaisia vaatteita kuin haluan. Ainoastaan oma mielikuvitus on rajana ja siinähän ei ole rajoja!"

Ankaraa itsekritiikkiä ja merkityksellistä tekemistä

Palautteen saaminen omista töistä oli Paulalle jo pikkutyttönä tärkeää.

“Kun joku aikuinen kehui jotain luomustani, niin sehän tuntui mielettömän hyvältä ja rupesin aina innolla esittelemään yksityiskohtia, että miten olen ratkaissut vaikkapa nappien kiinnityksen”, Paula muistelee.

“Olen aina ollut kova ruoskimaan itseäni, ehkä välillä turhankin kova.”

Itsekritiikki on ollut myös voimavara, joka on kannustanut tekemään aina vain paremmin ja luovemmin. Ja periaatteista tinkimättä.

“Kierrätysvaatteista tekeminen on pirun työlästä ja tietenkin kaiken voisi tehdä paljon helpommin, mutta se ei ole mun juttu. Haluan, että voin allekirjoittaa oman tekemiseni”, Paula toteaa.

Marko Gustafsson ja Paula Malleus.
Arkistomatka-ohjelman juontaja Marko Gustafsson, Paula Malleus ja harjoittelija Annukka SPR:n Kontin vaatevarastossa Vantaallla. Marko Gustafsson ja Paula Malleus. Kuva: Yle I love muovi

Arkistomatkoja muoviin, kierrätykseen ja ympäristönsuojeluun

Arkistomatka on uusi sarja, jonka ensimmäisen esityskauden ohjelmat liittyvät I love muovi -kampanjaan ja käsittelevät mm. jätteiden ja vaatteiden kierrätystä sekä muovista tehtävää taidetta. Toimittaja Marko Gustafsson kohtaa mielenkiintoisia ja tunnetujakin henkilöitä, joiden maailma ja intohimon kohteet avautuvat katsojalle. Nykypäivän ilmiöt rinnastuvat sarjassa lähihistoriaan.

Sarjan aloittaa intohimoinen ympäristöaktivisti ja roskien keräilijä, näyttelijä Marja Salo (4.4.). Vaatesuunnittelija Paula Malleus on pioneeri tekstiilien uusiokäytössä (11.4.) ja taiteilija Toni Kitti rakastaa muovia (18.4.). Hollywoodissa uraa tekevä näyttelijä Jasper Pääkkönen on tunnettu myös kalamiehenä ja vesien suojelijana (25.4.). Taiteilija Kaisa Salmi on suurten eleiden nainen ja suunnitteilla on massiivinen muovitaideteos Suomen EU-puheenjohtajakauden avajaisiin kesällä 2019 (2.5.).

Sarja kuuluu Teeman Elävän arkiston kokonaisuuteen ja Arkistomatkan jälkeen Teemalla uusitaan muovia ja kierrätystä käsitteleviä arkisto-ohjelmia.
Arkistomatka Yle Teemalla torstai-iltaisin 4.4. alkaen. Yle Areenassa ohjelmat ovat katsottavissa jo saman viikon maanantaina.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa