On tuskin mitään yhtä rentouttavaa kuin syödä kiireetön aamiainen hyvässä seurassa.
Overnight oats eli suomalaisittain tuorepuuro kuuluu nykyisin trendikahviloiden tarjontaan, mutta sitä on tosi helppo tehdä myös itse. Tuorepuuron lisäksi tarjotaan ruokaisia voileipiä.
Parhaalta tuorepuuro maistuu, kun sen valmistaa pohjoismaisista raaka-aineista. Sen pääraaka-aine kotimaiset kaurahiutaleet ovat itse asiassa maailman parhaita, ja ne ovat kysyttyjä myös ulkomailla, ennen kaikkea terveysvaikutustensa ansiosta.
Tuorepuuro tehdään kaurahiutaleista, joiden annetaan turvota halutussa nesteessä. Maito, mehu tai jokin kasvimaito ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja.
Tuorepuurosta saat runsaasti kuituja ja proteiineja, jotka pitävät sinut kylläisenä useita tunteja.
Tarjoa puuron kanssa lempileipääsi ja värikkäitä uudenlaisia levitteitä. Kokeile syyrialaista muhammara-paprikatahnaa tai kirkkaanvihreää hernelevitettämme.
Tuorepuuro
Ainekset, 4 hlö:
- 4 ½ dl kaurahiutaleita
- 5 dl mantelimaitoa tai muuta nestettä, esimerkiksi mehua, maitoa tai kauramaitoa
- 1 rkl kardemummaa
- 2 ½ rkl chiansiemeniä
Tee näin:
Jos sinulla on aikaa, tee itse kasvimaitoa esimerkiksi manteleista tai kaurasta.
- Sekoita kaikki ainekset keskenään ja peitä astia kannella.
- Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 5–6 tuntia tai yön yli.
- Tarkista puuron koostumus ennen tarjoilua ja lisää halutessasi nestettä.
- Jaa puuro kulhoihin ja viimeistele marjoilla, hedelmillä ja/tai pähkinöillä.
Strömsön höystebaari, muutamia vaihtoehtoja
- mustikat
- paahdetut hasselpähkinät
- omenakuutiot
- appelsiini- tai veriappelsiinipalat
- kaneli
- vadelmat
- pistaasipähkinät
Strömsön maukkaat levitteet
Hummus kuuluu jo monen kodin peruselintarvikkeisiin – tässä sille muutama vaihtoehto. Nämä levitteet toimivat mainiosti juuston, kinkun ja muiden leikkeleiden korvikkeena.
Voita ei tarvita, koska sekä muhammara että hernelevite ovat täyteläisiä ja maistuvia sellaisinaan.
Palmukaali-hernelevite
Ainekset, 12 hlö:
- 400 g pakastettuja vihreitä herneitä sulatettuina
- 100 g palmukaalia tai lehtikaalia
- 1 valkosipulinkynsi
- oliiviöljyä
- suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
Tee näin:
- Soseuta herneitä, kaalinlehtiä, valkosipulia ja oliiviöljyä tehosekoittimessa, kunnes levitteen koostumus on sopiva.
- Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Levite säilyy jääkaapissa noin viikon.

Tarjoa hernelevite lempileipäsi päältä uppomunan kera.
Uppomunat
Ainekset:
- 1 rkl etikkaa
- 1 tl suolaa
- 4 kananmunaa
Tee näin:
- Kuumenna kattilallinen vettä kiehuvaksi.
- Lisää joukkoon etikka ja suola.
- Riko kananmunat omiin kuppeihinsa.
- Pyöräytä vesi pyörteille ja kumoa munat yksitellen pyörteeseen. Keitä 3–4 minuuttia. Veden tulee kiehua hiljalleen.
Tarjoa uppomunat hernelevitteen ja lempileipäsi kera.
Muhammara-paprikatahna
Syyrialainen muhammara-tahna sopii leivän levitteeksi tai grillatun lihan ja kalan lisukkeeksi. Se säilyy jääkaapissa noin viikon.
Ainekset, 10 hlö:
- 3 dl saksanpähkinöitä paahdettuina
- 1 tölkki grillattua paprikaa (noin 300 g)
- ¾ dl pilkottua kuivaa leipää tai korppujauhoa
- 1 valkosipulinkynsi murskattuna
- ½ tuoretta chiliä
- ½ tl juustokuminaa
- 2–3 rkl granaattiomenasiirappia tai balsamicosiirappia
- 2–3 rkl vettä
- oliiviöljyä tai rapsiöljyä
- sitruunamehua
- suolaa ja mustapippuria
Tee näin:
- Sekoita kaikki kuivat ainekset tehosekoittimessa.
- Lisää joukkoon vesi ja sen verran öljyä, että tahna on tasaista.
- Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla.
Tarjoa muhammara lempileipäsi kanssa.
Vinkki:
Tiettyä ruokaa varten ostetut erikoiset ruoka-aineet unohtuvat joskus kaappiin ja jäävät käyttämättä. Granaattiomenasiirappi on monikäyttöinen kastike, jota voi myös lisätä jäätelöannokseen tai käyttää salaatinkastikkeisiin tai broilerin ja lihan lisukkeena.