Hyppää pääsisältöön

Nauti kiireetön aamiainen – terveellistä tuorepuuroa ja maukkaita värikkäitä kasvislevitteitä

Valmiita tuorepuuro annoksia keittiössä
Valmiita tuorepuuro annoksia keittiössä Kuva: YLE/Carina Ahlskog puurot,aamiaiset,lounaat,kasvisruoat,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet,Anders Samuelsson

On tuskin mitään yhtä rentouttavaa kuin syödä kiireetön aamiainen hyvässä seurassa.

Overnight oats eli suomalaisittain tuorepuuro kuuluu nykyisin trendikahviloiden tarjontaan, mutta sitä on tosi helppo tehdä myös itse. Tuorepuuron lisäksi tarjotaan ruokaisia voileipiä.

Parhaalta tuorepuuro maistuu, kun sen valmistaa pohjoismaisista raaka-aineista. Sen pääraaka-aine kotimaiset kaurahiutaleet ovat itse asiassa maailman parhaita, ja ne ovat kysyttyjä myös ulkomailla, ennen kaikkea terveysvaikutustensa ansiosta.

Tuorepuuro tehdään kaurahiutaleista, joiden annetaan turvota halutussa nesteessä. Maito, mehu tai jokin kasvimaito ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja.

Tuorepuurosta saat runsaasti kuituja ja proteiineja, jotka pitävät sinut kylläisenä useita tunteja.

Tarjoa puuron kanssa lempileipääsi ja värikkäitä uudenlaisia levitteitä. Kokeile syyrialaista muhammara-paprikatahnaa tai kirkkaanvihreää hernelevitettämme.

Annos tuorepuuroa lasisessa kulhossa keittiössä
Annos tuorepuuroa lasisessa kulhossa keittiössä Kuva: YLE/Carina Ahlskog puurot,kasvisruoat,aamiaiset,Strömsö (tv-ohjelma),Anders Samuelsson,mustikka

Tuorepuuro

Ainekset, 4 hlö:

  • 4 ½ dl kaurahiutaleita
  • 5 dl mantelimaitoa tai muuta nestettä, esimerkiksi mehua, maitoa tai kauramaitoa
  • 1 rkl kardemummaa
  • 2 ½ rkl chiansiemeniä

Tee näin:

Jos sinulla on aikaa, tee itse kasvimaitoa esimerkiksi manteleista tai kaurasta.

Lasikannullinen mantelimaitoa
Lasikannullinen mantelimaitoa Kuva: YLE/Carina Ahlskog manteli,vihannesvalmisteet,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet,Anders Samuelsson,Kasvimaito,Kasvimaito
  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja peitä astia kannella.
  2. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 5–6 tuntia tai yön yli.
  3. Tarkista puuron koostumus ennen tarjoilua ja lisää halutessasi nestettä.
  4. Jaa puuro kulhoihin ja viimeistele marjoilla, hedelmillä ja/tai pähkinöillä.

Strömsön höystebaari, muutamia vaihtoehtoja

  • mustikat
  • paahdetut hasselpähkinät
  • omenakuutiot
  • appelsiini- tai veriappelsiinipalat
  • kaneli
  • vadelmat
  • pistaasipähkinät

Strömsön maukkaat levitteet

Hummus kuuluu jo monen kodin peruselintarvikkeisiin – tässä sille muutama vaihtoehto. Nämä levitteet toimivat mainiosti juuston, kinkun ja muiden leikkeleiden korvikkeena.

Voita ei tarvita, koska sekä muhammara että hernelevite ovat täyteläisiä ja maistuvia sellaisinaan.

Palmukaali-hernelevite

Kulhollinen Strömsön hernelevitettä
Kulhollinen Strömsön hernelevitettä Kuva: YLE/Carina Ahlskog herne,aamiaiset,Strömsö (tv-ohjelma),Anders Samuelsson

Ainekset, 12 hlö:

  • 400 g pakastettuja vihreitä herneitä sulatettuina
  • 100 g palmukaalia tai lehtikaalia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja vastajauhettua mustapippuria

Tee näin:

  1. Soseuta herneitä, kaalinlehtiä, valkosipulia ja oliiviöljyä tehosekoittimessa, kunnes levitteen koostumus on sopiva.
  2. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Levite säilyy jääkaapissa noin viikon.
Tarjoiluastiassa valmiita leipiä kera hernelevitteen ja uppopaistettujen munien
Tarjoiluastiassa valmiita leipiä kera hernelevitteen ja uppopaistettujen munien Kuva: YLE/Carina Ahlskog Hauduttaminen,leipä,herne,Strömsö (tv-ohjelma),Anders Samuelsson

Tarjoa hernelevite lempileipäsi päältä uppomunan kera.

Uppomunat

Kananmunia keittiössä
Kananmunia keittiössä Kuva: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),egg

Ainekset:

  • 1 rkl etikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 4 kananmunaa

Tee näin:

  1. Kuumenna kattilallinen vettä kiehuvaksi.
  2. Lisää joukkoon etikka ja suola.
  3. Riko kananmunat omiin kuppeihinsa.
  4. Pyöräytä vesi pyörteille ja kumoa munat yksitellen pyörteeseen. Keitä 3–4 minuuttia. Veden tulee kiehua hiljalleen.
Vedessä uppopaistettuja munia lautasella keittiössä
Vedessä uppopaistettuja munia lautasella keittiössä Kuva: YLE/Carina Ahlskog egg,Strömsö (tv-ohjelma),aamiaiset,Hauduttaminen

Tarjoa uppomunat hernelevitteen ja lempileipäsi kera.

Muhammara-paprikatahna

Muhammara levitettä kulhossa
Muhammara levitettä kulhossa Kuva: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),Anders Samuelsson,paprikat,aamiaiset

Syyrialainen muhammara-tahna sopii leivän levitteeksi tai grillatun lihan ja kalan lisukkeeksi. Se säilyy jääkaapissa noin viikon.

Ainekset, 10 hlö:

  • 3 dl saksanpähkinöitä paahdettuina
  • 1 tölkki grillattua paprikaa (noin 300 g)
  • ¾ dl pilkottua kuivaa leipää tai korppujauhoa
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
  • ½ tuoretta chiliä
  • ½ tl juustokuminaa
  • 2–3 rkl granaattiomenasiirappia tai balsamicosiirappia
  • 2–3 rkl vettä
  • oliiviöljyä tai rapsiöljyä
  • sitruunamehua
  • suolaa ja mustapippuria

Tee näin:

  1. Sekoita kaikki kuivat ainekset tehosekoittimessa.
  2. Lisää joukkoon vesi ja sen verran öljyä, että tahna on tasaista.
  3. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoa muhammara lempileipäsi kanssa.

Vinkki:

Tiettyä ruokaa varten ostetut erikoiset ruoka-aineet unohtuvat joskus kaappiin ja jäävät käyttämättä. Granaattiomenasiirappi on monikäyttöinen kastike, jota voi myös lisätä jäätelöannokseen tai käyttää salaatinkastikkeisiin tai broilerin ja lihan lisukkeena.

Valmiit annokset tuorepuuroa keittiössä
Valmiit annokset tuorepuuroa keittiössä Kuva: YLE/Carina Ahlskog aamiaiset,Strömsö (tv-ohjelma),Anders Samuelsson

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa