Hyppää pääsisältöön

"Jätä kaapista pois kaikki, mikä ei liity kierrätykseen" – Roskiskaappi kuntoon ammattijärjestäjän vinkeillä

sekainen roskiskaappi
sekainen roskiskaappi Kuva: Yle / Jussi Meling roska-astia,I love muovi

Kierrätyshalua löytyisi, mutta allaskaappi meinaa ratketa. Pursuaa sinunkin kierrätyspisteesi epämääräisiä pusseja ja nyssyköitä? Joudutko etsimään muovinkeräysastiaa kukkamultapussin takaa? Ammattijärjestäjä Ilana Aalto antaa helpot vinkit toimivan roskiskaapin järjestämiseen.

Jätteiden lajittelusta on monissa kodeissa feng shui kaukana. Allaskaappi on mitoitettu parille jäteastialle ja nyt niitä pitäisi tunkea sinne ainakin kahdeksan: biojäte, muovi, sekajäte, paperi, lasi, metalli, kartonki ja paristot. Mihin ihmeeseen kaikki nämä roskikset sullotaan?

ammattijärjestäjä Ilana Aalto kurkistaa sekaiseen roskiskaappiin
Ammattijärjestäjä Ilana Aalto ammattijärjestäjä Ilana Aalto kurkistaa sekaiseen roskiskaappiin Kuva: Yle / Jussi Meling roska-astia,jätteiden lajittelu,I love muovi

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto kurkistelee työkseen ihmisten roskiskaappeihin ja tietää, että tavallisimmat ongelmat ovat nämä: kaapissa on liikaa tavaraa tilaan nähden ja roskiksiin on vaikea päästä käsiksi.

– Ajatus allaskaapista roskakaappina alkaa olla vanhentunut. Monesti ne kaikki 8-9 kierrätysjaetta yritetään vanhasta tottumuksesta tunkea altaan alle, vaikka osalle roskista voisi löytyä toimivampi paikka jostain muualta.

– Perinteinen allaskaappi ei useinkaan ole kovin ergonominen käyttää. Jos roskakaapin perälle yltää vain konttaamalla, niin on suuri vaara, että roskat päätyvät jonnekin muualle kuin minne niiden pitäisi päätyä, Aalto lisää.

Ennen ja jälkeen – roskiskaapin muodonmuutos

Roskiskaapin muodonmuutos aloitetaan raivaamalla kaappi tyhjäksi.

– Roskiskaapeissa säilytetään usein ihan tavan vuoksi vaikka mitä muutakin kuin roska-astioita: esimerkiksi kukkamultaa tai kissanruokaa. Niille kannattaa etsiä paikka jostain muualta.

– Jätä roskiskaapista pois kaikki sellainen, mikä ei liity kierrätykseen, Ilana Aalto vinkkaa.

Seuraavaksi kannattaa miettiä, mitä jätteitä kertyy eniten ja antaa parhaat paikat niille.

– Lajittelun pitäisi olla helppoa ja helppoa se on silloin, kun roskat voi vain heittää oikeisiin keräysastioihin – ilman toista tai kolmatta kättä.

Katso videolta, miltä näyttää roskiskaappi ennen ja jälkeen ammattijärjestäjä Ilana Aallon käsittelyn: (Artikkeli jatkuu videon alla.)

– Biojäteastian paikka on useimmiten roskiskaapin eturivissä. Astia saa olla melko pieni, jotta se tulee tyhjennettyä tarpeeksi usein.

Muoviroskiksen paikkaan ja kokoon vaikuttaa tietysti se, mistä lähin muovinkeräyspiste löytyy. Jos taloyhtiössäsi on muovinkeräysastia tai muovin keräys on muuten mahdollista, myös muoviroskis kannattaa laittaa roskiskaapin eturiviin. Silloin tarvitset isommat astian muoville ja vastaavasti pienemmän sekajätteelle.

Kartonki, lasi ja metalli ansaitsevat nekin oman paikkansa roskiskaapista, mutta tässä kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään tapojasi. Jos syöt usein purkkihernekeittoa tai käytät tomaattimurskaa ja ostat sen säilykkeenä, tarvitset paljon tilaa metallijätteelle.

– Jos taas vaikkapa lasi- ja metalliroskia syntyy vähän, ne voi hyvin kerätä roskiskaapissa samaan astiaan ja lajitella vasta roskakatoksessa oikeisiin jakeisiin, Aalto vinkkaa.

Siirrä osa kierrätyksestä pois roskiskaapista

– Koska todellisuus on usein unelmia ahtaampi, et välttämättä pysty rakentamaan täydellistä roskiskaappia, Aalto muistuttaa.

Siksi lisätilaa kierrätykselle kannattaa hakea muualta, esimerkiksi parvekkeelta tai eteisestä.

– Toimiva lajittelupiste ei vaadi isoja investointeja, vaan tosi hyviä juttuja saa parilla eurolla ihan tavallisesta ruokakaupasta. Esimerkiksi paperit ja kartongit voi kerätä kaupan kestokasseihin eteisen kaapin alahyllylle tai parvekkeelle. Kassi on helppo nostaa olalle ulos mennessäsi ja tyhjä kassi kulkee loppupäivän mukanasi ja voit käyttää sitä kauppakassina kotimatkalla.

Katso videolta, miten kävi, kun I love muovi -kampanjan lähettiläs Tommi Manninen ja ammattijärjestäjä Ilana Aalto lähtivät laittamaan YleX Aamun juontaja Ville "Viki" Eerikkilän lajitteluasiat kuntoon: (Artikkeli jatkuu videon alla.)

– Moni haluaisi lajitella, muttei saa sitä aikaan ja alkaa pitää itseään laiskana. Useimmiten kyse on mukavuudenhalusta ja se me voidaan ylittää tekemällä näistä systeemeistä helppoja, ammattijärjestäjä Ilana Aalto muistuttaa.

Lajittelun kanssa on siis lopulta sama homma kuin kuntosalille tai lenkille lähtemisen kanssa: kun sen tekee tarpeeksi helpoksi, niin se tulee tehtyä.

Lajittelupisteel eka, lajittelupisteel vika!

Ammattijärjestäjän 3 vinkkiä

 1. Turha tavara pois tieltä!
 2. Anna parhaat paikat jätteille, joita kertyy eniten!
 3. Siirrä osa kierrätyksestä esim. parvekkeelle tai eteiseen!

Juttu on julkaistu alunperin I love muovi -kampanjan yhteydessä keväällä 2019.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.