Hyppää pääsisältöön

4 syytä miksi sinunkin kannattaisi harrastaa poseerausta – Ryhdin lisäksi kohenee myös mieli

Tuplahauis edestä Päivikki Koskinen
Tuplahauis edestä Päivikki Koskinen Kuva: Yle / Petri Krook Fitness,Hauis,Akuutti

Jokaisen meistä pitäisi poseerata säännöllisesti. Näin kannustaa fitnessurheilijoiden poseerausvalmentaja Maija Jouhki. Hengityksesi kulkee paremmin ja selkävaivat helpottavat. Tutkimusten mukaan se, mitä kehossamme tapahtuu, vaikuttaa suoraan mielen hyvinvointiin. Ylväs ryhti luo itsevarman tunteen myös sisäisesti.

Fitnessurheilija treenaa tuhansia tunteja lihaksiaan ja noudattaa viikkotolkulla äärimmäistä dieettiä. Vuosien sitkeä työ esitellään muutamassa minuutissa kilpailulavalla, kun urheilija tekee lajin vaatimat poseeraukset tuomareille ja yleisölle.

Pumpatut lihakset eivät yksin riitä, ne pitää osata myös esitellä. Fitnesskilpailulavalla poseerauksella viestitään itsevarmuutta, ylväyttä, terveyttä, iloa ja nautintoa omasta olemisesta.

Fitness-poseeraus on osa kilpaurheilua – mutta sopii kaikille

Fitnesslajeissa kilpaileminen on huippu-urheilua, johon pystyy vain harva, mutta poseeraus on hyvä harrastus kenelle tahansa.

Tässä neljä syytä, miksi sinunkin kannattaa ottaa posettaminen haltuun.

4 hyötyä, jotka voit napata poseerauksesta

Poseerausasentoja on fitnessurheilussa lukuisia, mutta kaiken takana on hyvä ryhti ja itseluottamus.

1. Pylly tiukaksi – Ryhti paranee ja selkävaivat helpottavat

Poseerausasentojen perusta on hyvässä ryhdissä. Hyvän ryhdin lähtökohtana pidetään yleensä vatsan sisään vetämistä. Mutta tärkeintä onkin puristaa ensin pakarat tiukaksi. Se vaikuttaa suoraan koko kehon asentoon.

Päivikki Koskinen ja Maija Jouhki purista pakaroita
Kun puristat pakarat tiukaksi, koko kehon asento suoristuu. Ota lantion levyinen haara, poista polvet lukosta ja jännitä reisiä kevyesti. Purista pakarat tiukaksi ja pidä aktivaatio. Päivikki Koskinen ja Maija Jouhki purista pakaroita fitness-urheilu
Maija Jouhki ja Päivikki Koskinen hyvä ryhti
Vedä lapaluita yhteen ja alas, nosta rinta pystyyn. Vie hartiat taakse ja puske päälakea kohti taivasta. Pidä asentoa 20 sekuntia, rentouta ja toista. Toistojen myötä asennosta tulee helppo ja luonteva. Maija Jouhki ja Päivikki Koskinen hyvä ryhti fitness-urheilu

Poseerausasennoissa pysytään kilpalavalla usein jopa minuutteja. Jo 20 sekuntia poseerausasentoa on todella tehokasta lihaskuntotreeniä.

Tällaiset staattiset pidot auttavat lihaskunnon kehittymisen lisäksi parantamaan kehon hallintaa. Erityisesti töihin pääsevät pakarat ja keskivartalon ryhtilihakset eli core. Toistojen kautta ryhdikkäästä asennosta tulee helppo ja luonteva.

Päivikki Koskinen ja Maija Jouhki body fitness sivuasento
Bodyfitness-sivuasentoposeeraus tehdään hyvässä ryhdissä. Pidä lantio paikoillaan ja kierrä ylävartaloa sivulle vatsalihasten avulla. Päivikki Koskinen ja Maija Jouhki body fitness sivuasento fitness-urheilu

Sivuposeeraukset ovat hyvää syvien vatsalihasten treeniä, kun ylävartaloa kierretään lantion pysyessä paikallaan. Kiertoliikkeet parantavat myös kehon liikkuvuutta.

– Poseerausharjoittelu hoitaisi varmasti monen selkävaivat kuntoon, toteaa 20 vuotta poseerausta valmentanut Maija Jouhki.

2. Rinta auki – Hapensaanti paranee

Poseerauksissa kiinnitetään huomiota rinnan asentoon ja syvään hengitykseen. Rintakehän avaaminen antaa keuhkoille tilaa.

Maija Jouhki ja Päivikki Koskinen syvä hengitys
Pidä hyvä ryhti. Suuntaa hengitys kylkiluihin. Hengitä rauhallisesti keskittyen nenän kautta sisään, suun kautta ulos. Maija Jouhki ja Päivikki Koskinen syvä hengitys fitness-urheilu,hengitys

Hengitys suunnataan kylkiluita kohti. Syvään hengittäminen rentouttaa hartioita. Poseerausasento parantaakin hapensaantia ja siksi myös virkistää.

Moni viettää työpäivänsä lysyssä koneen ääressä, jolloin hengitys kulkee pinnallisesti. Väsynyt olo voi johtua yksinkertaisesti siitä, että hapen saanti on puutteellista.

3. Hymy korviin – Mieliala kohenee

Maija Jouhki kannustaa ottamaan hymyn mukaan poseerausasentoihin.

Päivikki Koskinen ja Maija Jouhki hymy rentouttaa
Maija Jouhki kannustaa ottamaan hymyn mukaan poseerauksen harjoitteluun. Bodyfitness-etuasento. Päivikki Koskinen ja Maija Jouhki hymy rentouttaa fitness-urheilu,hymy

– Oleellinen osa fitnesskilpailijan lavasuoritusta on hymyileminen.

Hymyileminen laskee tutkitusti stressiä ja rentouttaa kehoa. Poseeraaminen kohottaa ryhdin lisäksi siis myös mielialaa. Kehon fyysiset tuntemukset ovat suoraan yhteydessä tunteisiin.

– Vaikutus on molempiin suuntiin, kehosta mieleen ja mielestä kehoon, kertoo liikunnan mielihyvävaikutuksia tutkinut Tiina Saanijoki Turun yliopistosta.

Poseerauksissa tavoitteena on viestiä terveyttä, iloa ja voimakkuutta. Kun keho osoittaa olevansa fyysisesti voimakas, sisäinen tunne seuraa mukana.

4. Heittäydy – Itsevarmuus lisääntyy

Poseeraaminen vaatii uskallusta ja heittäytymistä.

– Luota omaan kehoosi ja uskalla olla ylväs, kannustaa Maija Jouhki.

Maija Jouhki ja Päivikki Koskinen ryhdissä
Hyvä ryhti tuo sinulle monta lisäsenttiä. Puske päälakea kohti taivasta. Luota omaan kehoosi ja uskalla olla ylväs, kannustaa Maija Jouhki Maija Jouhki ja Päivikki Koskinen ryhdissä fitness-urheilu

Poseeraaminen voi olla aluksi vaikeaa. Uskallanko heittäytyä ja kantaa oman kehoni ylväästi?

– Yksi asia nousee haasteeksi lähes jokaisen poseharrastajan alkutaipaleella, se on vaatimattomuus. “Olenko röyhkeä, jos esiinnyn ylväyttä tavoittelevassa ryhdissä”. Ehkä tämä on suomalainen ilmiö. Siitä kannattaa harjoitella pois, toteaa Jouhki.

Fitnessurheilijalle ei tule menestystä, jos poseerauksia ei tehdä itsevarmasti.

– Mutta kun sen kynnyksen yli pääsee ja poseeraajan itsevarmuus kohoaa, se vaikuttaa kaikkeen tekemiseen, Maija Jouhki kannustaa.

Maija Jouhki ja Päivikki Koskinen tuplahauis edestä poseeraus
Classic bodybuilding tuplahauikset edestä -asennossa keholla viestitään voimakkuutta ja itsevarmuutta. Jännitä kaikki lihakset, mutta älä nosta hartioita korviin. Maija Jouhki ja Päivikki Koskinen tuplahauis edestä poseeraus Fitness

Poseeraus on myös tutustumista omaan kehoon. Jotta poseeraaminen onnistuu, oma keho pitää tuntea ja siihen pitää oppia luottamaan. Kyse on pohjimmiltaan siitä, kuinka kannat itsesi. Tämä on kehopositiivisuutta parhaimmillaan.

Lue lisää:

Missä iässä voit vielä treenata itsesi huippukuntoon? – Pernilla Böckerman tietää mitä onnistuminen vaatii

Nana Heikkilä treenasi täysillä, kunnes terveys petti – Liian vähän ruokaa ja liikaa treeniä on hormonitoiminnalle myrkkyä

Kuuntele myös:
Ei ole helppoa taistella liikeratoja ja mieltä vastaan – Mikko Virtanen tähtää tapaturmasta huolimatta Men´s Physique kisoihin

Seuraa Akuuttia Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Katso jakso Areenassa: Bikinifitness – ihanaa itsekuria?

Bikinifitness-kilpailijat näyttävät tietä täydelliseen kehoon. Mitä sen saavuttaminen vaatii? Nana Heikkilä, 35, sairastui kisadieetin vuoksi, Pernilla Böckerman, 18, valmistautuu ensimmäiseen SM-kisaansa.