Hyppää pääsisältöön

Ellips on purkanut ahdistustaan hippirokkiin ja äänestämiseen – sooloalbumin vastaanotto jännittää Haloo Helsinki -konkaria

Muusikko Ellips.
Elli Haloo eli Elisa Tiilikainen tekee soolouraa Ellips-nimisenä. Muusikko Ellips. Kuva: Inkeri Kuisma / Yle Elli Haloo,Ellips,Yhden naisen hautajaiset,Elisa Tiilikainen

Ellips eli entinen Elli Haloo on tehnyt albumillisen progehenkistä musiikkia. Se ei ole yllätys hänelle itselleen, sillä Juice, Pink Floyd, Yes ja Anssi Tikanmäki ovat olleet Ellipsin suosikkeja.

Ellips eli Elli Haloo eli Elisa Tiilikainen julkaisee tänään (12.4.) levyllisen omaa musiikkiaan. Yhden naisen hautajaiset -levyn sävellykset ja sanoitukset ovat syntyneet sen jälkeen, kun suosittu Haloo Helsinki jäi tauolle.

Ellips sanoo aina rakastaneensa progressiivista rockia, ja kaipaavansa 1970-luvulle.

Sony Walkmanissa (!) on viime aikoina soinut Anssi Tikanmäen Maisemakuvia Suomesta.

– Olen pienestä pitäen kuunnellut Juicea, siinäkin on paljon rokkiprogemaailmaa. Teini-iässä löysin muutakin progehtavaa: Pink Floyd, Yesit ja Kansasit ja muut. Camel on ollut viimeinen päänräjäyttäjä. On ihanaa löytää uutta musaa.

Ahdistavan musiikin kuuntelu ja säveltäminen puhdistavat

Hippirokiksikin sanotun musiikkinsa tuottajaksi hän pyysi Tehosekoitin- ja Saimaa-yhtyeistä tuttua Matti Mikkolaa.

– Hän on nero. Hän sanoi tahdon, mutta se kosinta jännitti tosi paljon, kertaa Ellips.

Mikkola puski häntä eteenpäin, opetti keskittymään ja viimeistelemään sävellykset jokaista sointua myöten.

Ellipsille hippeys merkitsee ensi sijassa avarakatseisuutta.

– Minulle hippeys tarkoittaa luonnon ja ihmisten arvostusta ja kunnioitusta, avarakatseisuutta, sekä sielun ja mielen rentoutta. hän kuvaa.

Kaikki ei aina mene kuten toivoisi. Elämänahdistuksen Ellips purkaa sävellyksiin ja sanoituksiin.

– Luojan kiitos, että on väylä, johon purkaa ahdistuksia, se helpottaa vaikka eivät ahdistukset siihen lopu. Tykkään kuunnella ahdistavia biisejä, ja on hirveän puhdistavaa tehdä niitä itse.

Hyviä ahdistusbiisejä hän on löytänyt mm. Pyhimykseltä ja Hectorilta. Esimerkiksi Hectorin Linnut, linnut on hänestä koskettavan surullinen.

Näistä lauluista kuulee hänen mielestään sen, että tekijä on ymmärtänyt ihmismielen herkkyyden, ja sen, kuinka kaikilla ihmisillä on murtumispiste.

Jos luonto tuhoutuu, meillä ei ole mitään

Mitkä asiat sitten ahdistavat 28-vuotiasta muusikkoa?

– Ahneus ja välinpitämättömyys ahdistavat. Jos ihminen ei jaksa pitää huolta itsestään, hän ei jaksa pitää huolta muistakaan eikä varsinkaan luonnosta. Jos luonto tuhoutuu, meillä ei ole mitään.

Ahdistus synnyttää musiikin lisäksi muutakin toimintaa.

– Olen äänioikeuteni käyttänyt, yritän omilla teoillani tehdä mahdollisimman paljon. Toivon, että ihmiset muistaisivat miettiä näitä juttuja.

Soololevyn teko on myös kasvattanut suositun Haloo Helsinki -yhtyeen solistin itseluottamusta. Mitä ihmeen paikattavaa siinä on?

– Olen aina ollut tosi herkkä. Aina tulee vaiheita, jolloin ajattelen, ettei minusta ole mihinkään, Ellips toteaa tyynesti.

Yleisön reaktiot jännittävät konkariakin

Nyt häntä jännittää soololevyn vastaanotto ja ensimmäinen keikka, joka on Kuopiossa.

– Jännittää, koska tällä musiikilla ei ole samanlaista pohjaa kuin Haloo Helsingillä, ihmiset ovat ehtineet kuunnella sitä vasta viikon. Seisoko yleisö paikoillaan, itkeekö, taputtaako, ei voi tietää.

Ainakin bändin treeneissä kaikki on mennyt hyvin. Esiintymisessä yksi asia on kuin ennen.

– Samanlainen adrenaliiniraivopurkaus tulee kuten aina, hän lupaa.

Ai niin, Ellips rakastaa myös Merisäätä. Se tuo hänelle turvallisen olon, sillä hän on kuunnellut Merisäätä radiosta Saimaalla lapsuudesta lähtien.Kuuntele kokonaisuudessaan Ellipsin keskustelu Maija Salmisen kanssa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi