Hyppää pääsisältöön

Kenelle annetaan Arkadianmäen avaimet? – Vaali-illan tunnelmat kuulet Radio Suomesta

Eduskuntavaalit 2019 -logo
Eduskuntavaalit 2019 -logo Kuva: Yle eduskuntavaalit,Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalien tulosillan tulokset, tunteet ja analyysit välittää sunnuntaina 14.4. Radio Suomi. Illan aikana lähetystä tehdään niin valtakunnallisesti kuin vaalipiireittäinkin.

Radio Suomen vaali-illan valtakunnallisessa osuudessa tuloksia analysoivat valtio-opin professori Elina Kestilä-Kekkonen sekä juontajat Päivi Neitiniemi ja Aki Laine.

Vierailemme säännöllisesti myös Manner-Suomen 12 vaalipiiristä, ja näin pääset seuraamaan oman vaalipiirisi ääntenlaskentaa pitkin iltaa ja saat samalla kattavan kuvan koko maan tilanteesta.

– Välitämme tunnelmia sekä vaalien yhteiseltä pääpaikalta Pikkuparlamentista, jonne puoluejohtajat saapuvat seuraamaan tuloslaskentaa, että puolueiden omista vaalivalvojaisista pitkin iltaa, kertoo radion valtakunnallisen vaalilähetyksen tuottaja Tarja Oinonen.

Radio Suomella on omat reportterit keskustan, kokoomuksen, SDP:n, perussuomalaisten ja vihreiden vaalivalvojaisissa. Otamme yhteyden myös ennakolta kiinnostavimmaksi arvioituun pääministeri Juha Sipilän vaalipiiriin Ouluun.

Lähetyksen kulku

Vaali-illan lähetys starttaa sunnuntaina klo 19.50 ja heti lähetyksen alkuun kerromme, miten suomalaiset ovat äänestäneet ennakkoon. Tämän jälkeen seuraamme valtakunnallista ja alueellista laskentaa ja kuulemme puolueiden, ehdokkaiden ja heidän taustajoukkojensa kommentit laskennan edetessä.

Studiossa juontajat Aki Laine ja Päivi Neitiniemi analysoivat ja syventävät äänestystulosta Turun yliopiston valtio-opin professorin Elina Kestilä-Kekkosen kanssa.

Ylen ennuste julkaistaan perinteiseen tapaan, kun ääniä on laskettu tarpeeksi; eduskuntavaaleissa se saadaan arviolta kello 21.30–22.00. Radiolähetys kestää puolille öin, mutta viime aikoina Uudenmaan vaalipiirin laskenta on venynyt erityisesti Vantaalla. Tämän vuoksi Uudellamaalla kuultava lähetys valmistautuu seuraamaan tuloksen valmistumista tarpeen vaatiessa vielä puolen yön jälkeen.

– Vaalitulos on viime aikoina ollut pääpiirteissään selvä puolen yön tietämissä. Laskenta edistyy nopeiten pienillä paikkakunnilla, joten tulos vääristyy jonkin verran laskennan alussa. Tulos varmistuu, kun laskenta on edennyt tarpeeksi pitkälle suurissa kaupungeissa. On myös mielenkiintoista nähdä miten ennätyksellinen ennakkoäänien määrä näkyy laskennassa, toteaa tuottaja Oinonen.

Yle Areenassa osoitteessa yle.fi/radiosuomi on mahdollista seurata minkä tahansa alueradion ohjelmaa. Lisäksi vaalitulosta pohditaan maanantaiaamuna 15.4. pidennetyissä uutislähetyksissä.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi