Hyppää pääsisältöön

“Meillä on Itämeren harmain poikabändi” – Muusikko Leo Luoto vietti laivalla parhaimmillaan 300 yötä vuodessa

Muusikko Leo Luoto risteilyaluksen käytävllä
Muusikko Leo Luoto risteilyaluksen käytävllä Kuva: © Miikka Varila risteilyalukset (laivat),Leo Luoto

Hittisarja M/S Romanticin ansiosta risteilyt ovat taas kaikkien huulilla. Minkälaista on muusikon arki ristelyaluksella? Basisti-laulaja Leo Luoto tietää. Seurasimme hänen Vanhaliitto-yhtyettään yhden risteilyn ajan.

Hetkessä on symboliarvoa.

M/S Baltic Princess on pysähtynyt Turun satamaan syksyisenä sunnuntai-iltana. Yksi risteily on juuri päättynyt ja toinen on alkamassa. Räppäri Lukas Leon nousee seurueensa kanssa kyydistä oman laivakeikkarupeamansa jälkeen.

Samaan aikaan sisään astuu muusikkolauma, jolla on keikkakokemusta yhteensä parinsadan vuoden edestä ja laivakeikkojakin takana vähintään nelinumeroinen määrä. Nyt niitä on tulossa lisää kahden risteilyn verran.

– Nämä sunnuntailähdöt ovat vähän enemmän aikuisten lähtöjä. Viikonloppuisin on enemmän nuorisoa ja pop-musaa, kertoo Vanhaliitto-yhtyeen basisti-laulaja Leo Luoto.

Yhtyeeseen kuuluvat hänen lisäkseen kosketinsoittaja Pekka Kuorikoski, rumpali Juha Pellinen ja kitaristi Markku Martikainen. Laulusolistit vaihtelevat, tällä kertaa mukana on Lea Laven.

Muusikot Leo Luoto ja Pekka Kuorikoski lavan yökerhon takahuoneessa
Leo Luoto ja Pekka Kuorikoski käyvät läpi illan settilistaa. Muusikot Leo Luoto ja Pekka Kuorikoski lavan yökerhon takahuoneessa Kuva: © Miikka Varila risteilyalukset (laivat),Leo Luoto,Pekka Kuorikoski

Muusikoiden CV näyttää suomi-iskelmän ja kevyen musiikin ensyklopedialta. Pitkän linjan ammattilaiset ovat soittaneet kutakuinkin kaikkien kanssa.

Luoto ja Pellinen ovat soittaneet esimerkiksi Kari Tapion ja Arja Korisevan yhtyeissä, Kuorikoski Paula Koivuniemen kanssa ja Martikainen Kirkan bändissä.

Pellinen ja Martikainen ovat olleet keikalla eilenkin. Pellinen on ajanut Turkuun Keuruulta, jossa hän soitti Markku Aron kanssa. Martikaisen lauantai kului Matin ja Tepon keikalla Sievissä.

Luoto ja Kuorikoski kertovat nauttineensa harvinaisesta vapaasta lauantaista. Sen he ovat varmasti ansainneet.

Mutta mennään niihin laivakeikkoihin. Kuinka monta keikkaa soittajilla on takana?

Hullu vuosi 1995

Leo Luoto on laivakeikkailun elävä legenda. Villeimpien huhujen mukaan mies on viettänyt parhaimpina - tai pahimpina - vuosinaan yli 300 yötä laivalla.

– No en mä siitä tarkasta luvusta ole ihan varma… Luoto aloittaa kainostellen.

– Olitko sä naimisissa silloin? keskeyttää Lea Laven vierestä.

– Olin. Ja olen edelleenkin onnellisesti saman vaimon kanssa, Luoto kuittaa.

Muusikko Leo Luoto kahvilla laivan messissä
Laivan messi on tullut tutuksi Leo Luodolle. Muusikko Leo Luoto kahvilla laivan messissä Kuva: © Miikka Varila Leo Luoto,risteilyalukset (laivat)

1990-luvun alku oli laman vuoksi hiljaista keikkarintamalla. Vuosikymmenen puolivälissä eräs ohjelmavälittäjä kysyi Luodolta, haluaisiko hän tehdä seuraavana vuonna paljon töitä. Luoto tiedusteli asiaa silloisilta bändikavereiltaan. Nämä vastasivat myöntävästi.

Puoltavaa vastausta helpotti myös huomattava verovelkataakka.

– Kysyin kundeilta, että maksetaanko verot pois? Kundit olivat sitä mieltä, että maksetaan. Sanoin että selvä, muurataan allakka umpeen, Luoto hymähtää.

Kun verottaja hengittää niskaan, niin kyllä sitä oudosti jaksaa.

Keikkojen tarkka lukumäärä ei ole kenenkään muistissa, mutta 300 on tuskin kovin kaukaa haettu veikkaus.

– Muistan, että pisin pätkä, jolloin tultiin aamulla laivasta ja vaihdettiin seuraavaan joko Helsingissä tai Turussa, oli 87 päivää putkeen.

– Siihen nähden sä olet vielä ihan kunnossa, kommentoi Lea Laven vierestä hymyillen.

– Se on oikeasti aika hämmästyttävää, että sitä jaksoi, Luoto vakavoituu.

– Kun verottaja hengittää niskaan, niin kyllä sitä oudosti jaksaa, heittää rumpali Pellinen.

Kun risteilyt seuraavat toisiaan, uutuudenviehätys karisee nopeasti ja laiva muuttuu työpaikaksi muiden joukossa. Kuinka muusikot viettävät päivänsä laivalla?

Kollektiivi tukee heikompana hetkenä

Eletään maanantai-iltapäivää. Muusikot ovat kokoontuneet haastattelua varten kahvikupposten äärelle. Eilen he ovat soittaneet kaksi 45 minuutin settiä, tänään on edessä kaksi lisää. Luoto palaa vielä edellisen illan tunnelmiin.

– Vaikka laiva ei ollut täynnä, niin tunnelma oli heti alusta asti hyvä. Oltiin samalla aaltopituudella yleisön kanssa. Soittaminen on mukavaa, kun huomaa, että ihmiset ottavat vastaan.

Toisaalta soittamisen täytyy sujua silloinkin, kun bändi ja yleisö eivät ole samalla aaltopituudella.

– Silloin pistetään vaan se vaihde päälle, että nyt vedetään tämä homma, Luoto toteaa.

Muusikko Leo Luoto valmistautuu keikkaan hytissään
Leo Luoto on tottunut käärimään hihansa. Muusikko Leo Luoto valmistautuu keikkaan hytissään Kuva: © Miikka Varila risteilyalukset (laivat),Leo Luoto

Rumpali Pellinen komppaa.

– Ei sinne lavalle voi mennä mököttämään. Heikompina hetkinä potkitaan toinen toisiamme eteenpäin. Sitä paitsi soittaminen on niin nastaa, että se kyllä ruokkii myös itse itseään.

– Meidän esityksemme ei ole kenenkään yhden ihmisen varassa. Meillä on hyvä kollektiivi. Aina voi luottaa siihen, että joku toinen paikkaa, jos tilanne sitä vaatii, Luoto täydentää.

Tarpeen tullen Luoto ja Laven hoitavat myös toistensa lauluosuuksia.

– Sulla alkaakin olla jo aika hyvä repertuaari, Laven virnistää kollegalleen.

Siinä missä Vanhaliitto on kasvanut tehokkaasti yhteen soittavaksi ja toisiaan tukevaksi kollektiiviksi, on kehitystä tapahtunut myös työolosuhteissa. Esimerkiksi hytin sijainnilla on merkitystä, kuten seuraavasta videosta käy ilmi.

Juuri oikeanlaista kemiaa

Kaikesta näkee ja kuulee, että viisikko arvostaa laivakeikkoja ja niiden tuomaa turvaa. Risteilyt ovat tuoneet leipää pöytään jo neljällä eri vuosikymmenellä.

Ajan kulumisen näkee myös yleisössä.

– On se kumma, kun ihmiset ovat vanhentuneet, Leo Luoto hörähtää.

– Just sanoin Lealle jossain reissussa, että “katso kun täällä on vaan iäkkäitä ihmisiä”. Lea kysyi samaa kuin vaimoni: “Mitäs me sitten ollaan?”

– Minäkin pidän tätä kulkulupaa tässä kaulassa vaan sen takia, että ihmiset eivät ajattele, että mä oon joku mummu vaan joka täällä kävelee, Laven virnistää.

Lea Laven ja Leo Luoto laivan yökerhon lavalla
Lea Laven valokeilassa. Lea Laven ja Leo Luoto laivan yökerhon lavalla Kuva: © Miikka Varila risteilyalukset (laivat),Lea Laven,Leo Luoto

Moni pitkän linjan tanssimusiikkiyhtye juhlii tänä vuonna komeita virstanpylväitä. Markku Aron Diesel-bändille tulee täyteen 30 vuotta, tanssilavojen kestosuosikille Finlandersille 35.

Leo Luoto on elättänyt itsensä täysipäiväisenä ammattimuusikkona tammikuusta 1969 alkaen eli täydet 50 vuotta.

Vanhaliitto on toiminut tässä muodossaan vasta joitain vuosia, mutta sen kaikilla jäsenillä on takanaan pitkä ura yhdessä ja erikseen. Tärkein syy toimivalle yhteistyölle eri muusikkojen kanssa on selvä.

– Kemian pitää toimia. Muuten hommasta ei tule mitään, Lea Laven tietää.

Rumpali Juha Pellinen on samoilla linjoilla.

– Se on yksi tärkeimmistä asioista, että pystyy tekemään yhteistyötä. Varmaan kaikki meistä ovat olleet niin paljon tien päällä, että ovat viettäneet enemmän aikaa bändin kuin perheensä kanssa. Jos kemiat eivät toimi, niin se on katastrofi.

– Kyllä siellä kotonakin täytyy kemioiden olla kunnossa, Leo Luoto huomauttaa.

– Niin ja niiden pitää toimia siitä huolimatta, että on paljon poissa kotoa, Pellinen täydentää.

Lea Laven & Vanha Liitto ryhmäkuvassa yökerhossa
Tyytyväisiä muusikoita keikan jälkeen: Markku Martikainen, Leo Luoto, Lea Laven, Juha Pellinen ja Pekka Kuorikoski. Lea Laven & Vanha Liitto ryhmäkuvassa yökerhossa Kuva: © Miikka Varila risteilyalukset (laivat),Lea Laven,Leo Luoto,Pekka Kuorikoski

Juttuhetkemme alkaa olla lopuillaan. Vanhaliitto aloittaa tuota pikaa päivän ensimmäisen settinsä. Pienen tauon jälkeen bändi soittaa vielä toisen setin, jolloin myös Lea Laven nousee lavalle.

On aika tehdä yhteenveto laivakeikkojen merkityksestä.

Uuden sukupolven hittiartistit ovat ottaneet laivat omakseen etenkin viikonloppuisin, mutta kokeneemmillekin muusikoille riittää vielä kysyntää. Kuinka tärkeitä laivakeikat ovat olleet viisikollemme?

Kommentit