Hyppää pääsisältöön

Nopeuta kevään tuloa kukkivin oksin

Ett knippe blommande körsbärskvistar som ligger på ett repigt, brunt, gammalt bord.
Ett knippe blommande körsbärskvistar som ligger på ett repigt, brunt, gammalt bord. Kuva: Carina Ahlskog / Yle kirsikkapuut,Körsbärsblom,kukkien asettelu,pääsiäiskoristeet,koristeet,sisustus,floristiikka,Strömsö (tv-ohjelma)

Pitkän ja pimeän talven jälkeen kasvaa kaipuu kevään kukoistukseen sitä mukaa kuin päivät pitenevät ja valo lisääntyy. Me Pohjolan asukit joudumme silti malttamaan mielemme ja odottamaan kevään saapumista luontoon. Mutta on silti olemassa oikotie - kevätoksat.

Tuo sisään koivun, omenapuun, angervon tai minkä tahansa lehtensä pudottavan pensaan tai puun oksia. Leikkaa, laita maljakkoon ja odota kevään ihmettä – hentoa viherrystä ja hiirenkorvia.

Närbild av en kvist med skogslind som håller på att slå ut sina blad.
Närbild av en kvist med skogslind som håller på att slå ut sina blad. Kuva: Carina Ahlskog / Yle nuput,kukkien asettelu,koristeet,Strömsö (tv-ohjelma),metsälehmus

Milloin se onnistuu?

Ajankohta vaihtelee hiukan eri pensailla ja puilla, mutta yleisesti ottaen voi sanoa, että helmikuun lopussa, kun talven pahin kylmyys alkaa hellittää, on ensimmäisten oksien aika.

Aloita mielellään pensaista ja puista, jotka puhkeavat vain lehteen ja odota hiukan pitempään kukkivien oksien kuten omenapuunoksien kanssa.

Miten teen, jos olen siitepölylle allerginen?

  • Paju ja raita ovat siitepölyallergisten kannalta hankalimmat oksat.
  • Jos haluat sisään pajunoksia, voit ottaa niitä, kun ne alkavat kukkia ja laittaa ne maljakkoon ilman vettä. Silloin ne kuivuvat ja voivat kestää monta vuotta.
  • Koivun ja lepän siitepöly voi myös aiheuttaa reaktioita, mutta poistamalla niistä norkot voi nauttia niiden hiirenkorvista.
  • Muista vinkkaamistamme oksista ei yleensä ole haittaa siitepölyallergikoille, mutta jos olet herkkä, löydät sopivat oksat kokeilemalla.

Miten toimin?

Laita oksasakset taskuun ja lähde kävelylle puutarhaan tai luontoon. Leikkaa ne oksat, jotka haluat maljakkoon ja tuo ne sisään.

Jos lämpötila ulkona on paljon pakkasella (noin 15–20 pakkasastetta), on suositeltavaa, ettei oksia tuoda suoraan huoneenlämpöön. Jos on mahdollista, oksat kannattaa jättää viileämpään tilaan, esimerkiksi varastoon, ensimmäiseksi vuorokaudeksi ennen tuomista huoneenlämpöön.

Ett fång blommande blåbärsris.
Ett fång blommande blåbärsris. Kuva: Carina Ahlskog / Yle mustikka,koristeet,sisustus,kukkien asettelu,Strömsö (tv-ohjelma)

Oksat tarvitsevat varovaisen sulatuksen, joka pehmentää lämpötilashokkia ja antaa niille paremman alun. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta herätellä oksia tällä tavalla. Yksi hyvä vaihtoehto on laittaa oksat maljakkoon kylmään veteen, jossa on vähän lunta tai jäätä.

Leikkaa aina oksat terävällä veitsellä

Ensimmäisen vuorokauden jälkeen, kun oksat ovat sopeutuneet lämpötilaan, ne pitää leikata aivan kuin leikkokukat. Lisäksi kylmä vesi pitää vaihtaa hyvin lämpimään veteen.

Lisää mielellään annos leikkokukkavirkistettä. Virkiste sisältää ravinnetta ja desinfiointiainetta, joka auttaa nuppujen kehittymisessä.

Hyvä vaihtoehto virkisteelle on hiukkanen sokeria ja muutama pisara joko etikkaa tai kloriittia veteen. Sopiva määrä litraan vettä on noin 1–2 lusikallista sokeria ja kolme tai neljä tippaa kloriittia tai teelusikallinen etikkaa.

Ett bord med olika narcisser och påskris i vaser och krukor.
Ett bord med olika narcisser och påskris i vaser och krukor. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Keltanarsissi,pääsiäiskoristeet,koristeet,Kukka-asetelma,Strömsö (tv-ohjelma),Narsissit

Vaihda vesi maljakkoon muutaman päivän välein, pese maljakko ja lisää lämmintä vettä ja virkistettä. Leikkaa oksiin uusi pinta veitsellä. Sijoita oksat valoisaan ja lämpimään paikkaan.

Kauanko se vie?

Odotusaika ensimmäisen viherryksen näkymiseen vaihtelee suuresti. Jotkin oksat alkavat vihertää viikossa, kun taas toiset tarvitsevat kaksi tai kolme viikkoa, ennen kuin elonmerkkejä näkyy.

En kvist av busken brudspirea med vita blomknoppar och nyutslagna blommor.
En kvist av busken brudspirea med vita blomknoppar och nyutslagna blommor. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Pensasangervot,kukinta,koristeet,pääsiäiskoristeet,kukkien asettelu,Strömsö (tv-ohjelma),Spiraea ×arguta

Nopeat oksat (vihertävät noin viikossa):

Angervo, taikinamarja ja mustikka ovat esimerkkejä oksista, jotka alkavat vihertää hyvin nopeasti. Taikinamarjassa on ulkona usein aikaisin talvella pieniä vihreitä nuppuja. Mustikka kukkii nopeasti, ja lehdet ilmestyvät sen jälkeen. Mustikanvarvut voi ottaa sisään jo jouluksi, niin saa pieniä, hennonvihreitä kukkia joulupöytään.

Kvistar av röda vinbär som har bildat blomknoppar. Kvistarna har tagits inomhus för dekoration.
Kvistar av röda vinbär som har bildat blomknoppar. Kvistarna har tagits inomhus för dekoration. Kuva: Carina Ahlskog / Yle herukat (marjat),punaherukka,kukkien asettelu,floristiikka,pääsiäiskoristeet,koristeet,Strömsö (tv-ohjelma)

Nopeahkot oksat, kahdesta kolmeen viikkoon

Tähän ryhmään kuuluu suurin osa lehtipuistamme, kuten koivu ja leppä. Koristeomenapuu, tarhaomenapuu ja kirsikkapuu kuuluvat myös tähän ryhmään. Punaherukan oksat vihertävät nopeasti ja alkavat kukkia.

En närbild av en kvist av en rönn som håller på att slå ut i blom.
En närbild av en kvist av en rönn som håller på att slå ut i blom. Kuva: Carina Ahlskog / Yle kotipihlaja,pihlaja,koristeet,pääsiäiskoristeet,Kukka-asetelma,Strömsö (tv-ohjelma),kotipihlaja,Silmu

Hitaat oksat, yli kolme viikkoa

Tähän ryhmään kuuluvat kukkivat oksat, kuten omenapuu ja syreeni. Omenapuunoksia ei pidä ottaa sisään liian aikaisin tai ne eivät kuki lainkaan. Haapa ja tammi kuuluvat myös hitaisiin lajeihin.

En närbild av äppelblomknoppar.
En närbild av äppelblomknoppar. Kuva: Carina Ahlskog / Yle omenapuut,kukat,nuput

Havainnoi luontoa

Seuraa, miten kasvit luonnossa ja puutarhassa heräävät keväällä. Se antaa osviittaa siitä, mitä oksia voi ottaa ensimmäisenä sisään ja mitkä vihertävät nopeasti. Löydä suosikkisi kokeilemalla.

Yksinkertainen nyrkkisääntö on, että nuoremmat oksat vihertävät nopeammin kuin vanhat. Tarkista lisäksi, että oksa on elävä eikä kuivettunut.

Blommande kvistar av persika.
Blommande kvistar av persika. Kuva: Carina Ahlskog / Yle persikka (hedelmät, ruusukasvit),kukka (kasvinosat),hedelmäpuut,koristeet,sisustus,kukkien asettelu,Strömsö (tv-ohjelma),pääsiäiskoristeet

Huolehdi oksistasi ja nauti kevään ihmeestä.

Kevätoksien ABC

  • herättele oksat hitaasti, ajattele ulko- ja sisälämpötilan eroa
  • leikkaa oksat aina terävällä veitsellä
  • käytä leikkokukkavirkistettä tai valmista omaa virkistettä
  • käytä oikein lämmintä vettä oksille ensimmäisen vuorokauden jälkeen
  • vaihda vesi parin päivän välein, se nopeuttaa oksien kehittymistä ja pitää veden puhtaana
  • aseta oksat valoisaan ja lämpimään paikkaan

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa