Hyppää pääsisältöön

Odysseusta puoli seiskasta puoli kahteen – James Joycen romaanin maratonsovitus taltutti innokkaimmankin kuulijan

Odysseus-kuunnelman tekijäkaartia.
Odysseus-kuunnelma oli Radioteatterilta aikansa suurponnistus. Odysseus-kuunnelman tekijäkaartia. Kuva: Leif Öster kuunnelmat,näyttelijät,Odysseus,James Joyce

Vuonna 1982 vietettiin irlantilaisen kirjailijan James Joycen (1882–1941) syntymän satavuotisjuhlaa. Yleisradion Radioteatteri osallistui juhlintaan tekemällä kuunnelmasovituksen Joycen pääteoksesta Odysseus.

Tajunnanvirtamainen teos juutalaisen mainoshankkija Leopold Bloomin elämästä ja harhailusta on Pentti Saarikosken suomennoksena reilut 700 sivua pitkä, joten oli varsin loogista, että kuunnelmasovituksestakin tuli liki 7 tuntia pitkä. Suurtyön tekemiseen osallistui peräti 69 näyttelijää.

Teoksen muoto ei ole ymmärrettävissä, jos sitä ei kuunnella kokonaisuutena, koska teoksen muoto on eräällä tavalla sinfoninen― Ohjaaja Timo Humaloja Aamun peilin haastattelussa 1.11.1982

Sen sijaan yllättävämpää oli se, että kuunnelma esitettiin 1.11.1982 rinnakkaisohjelmistossa koko pituudessaan yhteen menoon puoli seitsemästä puoli kahteen, niin että muun muassa uutiset peruttiin illan ohjelmistosta kokonaan. Lähetyksen aattoaamuna Aamun peili -ohjelmassa kuunnelman ohjannut Timo Humaloja kertoi, ettei kuunnelma ole ymmärrettävissä, jos sitä ei kuuntele kokonaisuutena.

Se olisi ollut hirveän hyvä kuunnelma, jos se olisi pätkitty esimerkiksi kolmeen osaan.― Kuuntelija Aamun peilin haastattelussa 2.11.1982

Seuraavan aamun sama ohjelma kuitenkin raportoi, että harva oli jaksanut kuunnella tarinaa loppuun, vaikka olikin pitänyt kuunnelmaa mielenkiintoisena. Myös ohjelmassa haastateltu kriitikko Ilkka Isosaari epäili, että harva kritiikkokunnasta oli jaksanut kuunnella ohjelmaa loppuun.

 Näyttelijä Vesa Vierikko edessä ja näytteljä Aino Lehtimäki taustalla.
Vesa Vierikko ja Aino Lehtimäki. Näyttelijä Vesa Vierikko edessä ja näytteljä Aino Lehtimäki taustalla. Kuva: Håkan Sandblom Vesa Vierikko,näyttelijät,Aino Lehtimäki,Odysseus,kuunnelmat

Turhan kunnianhimoisesta ensilähetysaikataulusta huolimatta on Odysseus sittemmin saavuttanut klassikkokuunnelman aseman. Sitä on uusittu useasti eri pituisiin osiin jaksotettuna. Heti kesällä 1983 kuunnelmasta lähetettiin neljäosainen ja vuonna 1993 kuusiosainen versio. Vuonna 2014 kuunnelmasta tehtiin ohjaajan lyhentämä viisiosainen noin viisituntinen tiiviimpi remix, jossa keskityttiin erityisesti pääpari Leopold Bloomin ja Stephenin väliseen suhteeseen.

Ohjaaja Timo Humaloja ja äänisuunnittelija Pekka Lappi.
Ohjaaja Timo Humaloja ja äänisuunnittelija Pekka Lappi. Ohjaaja Timo Humaloja ja äänisuunnittelija Pekka Lappi. Kuva: Leif Öster. Odysseus,kuunnelmat,Timo Humaloja

Vuoden 2014 remix on nyt kuunneltavissa Areenassa. Nykytekniikka mahdollistaa kuuntelun omaan korvaan sopivissa pätkissä. Kun olet kirjautunut Yle tunnuksen avulla Areenaan, voit halutessasi jättää ohjelman kesken ja jatkaa samasta kohdasta myöhemmin kuuntelua millä tahansa laitteellasi. Vaan mikäpä estää kuuntelemasta Areenasta koko kuunnelmaa putkeen!

Odysseus

Monumentaalinen tulkinta James Joycen modernista klassikkoromaanista

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto