Hyppää pääsisältöön

Odysseusta puoli seiskasta puoli kahteen – James Joycen romaanin maratonsovitus taltutti innokkaimmankin kuulijan

Odysseus-kuunnelman tekijäkaartia.
Odysseus-kuunnelma oli Radioteatterilta aikansa suurponnistus. Odysseus-kuunnelman tekijäkaartia. Kuva: Leif Öster kuunnelmat,näyttelijät,Odysseus,James Joyce

Vuonna 1982 vietettiin irlantilaisen kirjailijan James Joycen (1882–1941) syntymän satavuotisjuhlaa. Yleisradion Radioteatteri osallistui juhlintaan tekemällä kuunnelmasovituksen Joycen pääteoksesta Odysseus.

Tajunnanvirtamainen teos juutalaisen mainoshankkija Leopold Bloomin elämästä ja harhailusta on Pentti Saarikosken suomennoksena reilut 700 sivua pitkä, joten oli varsin loogista, että kuunnelmasovituksestakin tuli liki 7 tuntia pitkä. Suurtyön tekemiseen osallistui peräti 69 näyttelijää.

Teoksen muoto ei ole ymmärrettävissä, jos sitä ei kuunnella kokonaisuutena, koska teoksen muoto on eräällä tavalla sinfoninen― Ohjaaja Timo Humaloja Aamun peilin haastattelussa 1.11.1982

Sen sijaan yllättävämpää oli se, että kuunnelma esitettiin 1.11.1982 rinnakkaisohjelmistossa koko pituudessaan yhteen menoon puoli seitsemästä puoli kahteen, niin että muun muassa uutiset peruttiin illan ohjelmistosta kokonaan. Lähetyksen aattoaamuna Aamun peili -ohjelmassa kuunnelman ohjannut Timo Humaloja kertoi, ettei kuunnelma ole ymmärrettävissä, jos sitä ei kuuntele kokonaisuutena.

Se olisi ollut hirveän hyvä kuunnelma, jos se olisi pätkitty esimerkiksi kolmeen osaan.― Kuuntelija Aamun peilin haastattelussa 2.11.1982

Seuraavan aamun sama ohjelma kuitenkin raportoi, että harva oli jaksanut kuunnella tarinaa loppuun, vaikka olikin pitänyt kuunnelmaa mielenkiintoisena. Myös ohjelmassa haastateltu kriitikko Ilkka Isosaari epäili, että harva kritiikkokunnasta oli jaksanut kuunnella ohjelmaa loppuun.

 Näyttelijä Vesa Vierikko edessä ja näytteljä Aino Lehtimäki taustalla.
Vesa Vierikko ja Aino Lehtimäki. Näyttelijä Vesa Vierikko edessä ja näytteljä Aino Lehtimäki taustalla. Kuva: Håkan Sandblom Vesa Vierikko,näyttelijät,Aino Lehtimäki,Odysseus,kuunnelmat

Turhan kunnianhimoisesta ensilähetysaikataulusta huolimatta on Odysseus sittemmin saavuttanut klassikkokuunnelman aseman. Sitä on uusittu useasti eri pituisiin osiin jaksotettuna. Heti kesällä 1983 kuunnelmasta lähetettiin neljäosainen ja vuonna 1993 kuusiosainen versio. Vuonna 2014 kuunnelmasta tehtiin ohjaajan lyhentämä viisiosainen noin viisituntinen tiiviimpi remix, jossa keskityttiin erityisesti pääpari Leopold Bloomin ja Stephenin väliseen suhteeseen.

Ohjaaja Timo Humaloja ja äänisuunnittelija Pekka Lappi.
Ohjaaja Timo Humaloja ja äänisuunnittelija Pekka Lappi. Ohjaaja Timo Humaloja ja äänisuunnittelija Pekka Lappi. Kuva: Leif Öster. Odysseus,kuunnelmat,Timo Humaloja

Vuoden 2014 remix on nyt kuunneltavissa Areenassa. Nykytekniikka mahdollistaa kuuntelun omaan korvaan sopivissa pätkissä. Kun olet kirjautunut Yle tunnuksen avulla Areenaan, voit halutessasi jättää ohjelman kesken ja jatkaa samasta kohdasta myöhemmin kuuntelua millä tahansa laitteellasi. Vaan mikäpä estää kuuntelemasta Areenasta koko kuunnelmaa putkeen!

Odysseus

Monumentaalinen tulkinta James Joycen modernista klassikkoromaanista

Keskustele