Hyppää pääsisältöön

"On sun aika muuttuu…” – Maija Kauhanen ja Emily Frost päivittivät kansanlaulun 2000-luvulle

Kansanlaulut siirtyivät ennen vanhaan suullisesti sukupolvilta toisille. Paluuta menneeseen ei kannata haikailla, mutta miten kansanlauluja voisi hyödyntää? Kansanmuusikko Maija Kauhanen halusi löytää nuoren muusikon, joka ei tunne kansanlauluja. Tuttavien suosittelujen kautta löytyi nuori poppari Emily Frost.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa löytyy valtava määrä äänitettyä kansantraditiota, mukana on myös paljon kansanlauluja. Suuri osa on tutkijoiden käytössä, mutta muusikot voivat hyödyntää sitä oman musiikin tekemiseensä.

Näin on tehnyt kansanmuusikko Maija Kauhanen, joka on löytänyt tiensä SKS:n arkistoon ja tehnyt vanhoista kansanlauluista omia sovituksiaan. Maijan soololevy Raivopyörä palkittiin Emma Gaalassa vuoden 2018 etno-levynä.

Kansanmuusikko Maija Kauhanen.
Kansanmuusikko Maija Kauhanen. Kansanmuusikko Maija Kauhanen. Kuva: Sandra Saulo/Yle Maija Kauhanen

Voisiko kansanlaulun tuunata?

Viime kesänä Maija halusi ryhtyä johonkin uuteen kokeiluun ja hän innostui ajatuksesta, että tekisi musiikkia täysin toisesta musiikkigenrestä tulevan nuoren muusikon.

Vaatimuksena oli, että toinen muusikko ei tuntisi kansanmusikkia, etenkään kansanlauluja. Sellaisen nuoren löytäminen ei luulisi olevan kovinkaan vaikeaa. Mutta löytyisikö muusikko? Tai räppäri?

Kaksi Maijan tuttua musiikinopettajaa suositteli nuorta popparia Emily Frostia, joka opiskelee Metropolian tekijä-tuottajalinjalla ja on rakentanut määrätietoisesti muusikon uraansa.

Emily laulaa ja soittaa kitaraa yhtyeessä SKYCRY ja viime aikoina hän on keskittynyt sooloprojektiinsa. Emily Frostin julkaisema musiikki on huomioitu YleX:n Uuden musiikin X -ohjelmassa ja Uuden musiikin rockshow'ssa.

Kun Emily ja Maija tapasivat, kävi nopeasti selville, että Emily tunsi kyllä Maijan, muttei kansanlauluja.

— Ehkä jotkut tuutulaulut, niinkuin Tuu, tuu, tupakkarulla, ovat tuttuja, mutta muuten en ole kyllä paljon kansanlauluihin törmännyt. Kävin musaopistossa yhden kansanmusiikkikurssin, mutta se ei vaikuttanut paljoakaan musiikin tekemiseeni, Emily pohti.

Emily Frost ja Maija Kauhanen
Ensi tapaaminen helteisessä säässä. Emily Frost ja Maija Kauhanen Kuva: Sandra Saulo/Yle EMILY FROST - Cool,Maija Kauhanen

Kappalevalinta ja sovittaminen nopeaa

Maija antoi Emilylle SKS:n arkistosta poimimansa 10 kappaleen listan. Siitä Emily sai valita itselleen mieleisen kappaleen, josta tehtäisiin kansanlaulu, joka sopisi 2000-luvulle.

Emily valitsi Maijan listasta kappaleen Idässä tuuli, lännessä rusko, joka oli ns. uudempaa kerrostumaa eli ei kaikkein vanhinta perinnettä. Kahdelta etevältä muusikolta sovittaminen kävi nopeasti.

Sanojen miettiminen oli haastavampaa, koska Maija oli tottunut kansanlauluihin, joissa kielikuvat kukkivat, ja Emily taas oli tottunut tekemään suorempaa tekstiä - ja englanniksi.

Miksi sovittaa kansanlaulu tähän päivään?

Maijasta on ollut vapauttavaa, että hän on saanut ihan opintojensa alusta saakka muunnella ja muokata musiikkia. Kansanmusiikin kuuluu olla juuri omanlaista.

— Tarkoitus oli tehdä kansanlauluille se, mitä niille on ennenkin tehty. Muuttaa melodia omiin tarkoituksiin sopivaksi ja sanat myös.

Nuottikuvat kansanmusiikissa on vain ohjeellista.

— Kansanmusiikkia eikä kansanlauluja ole tarkoitus soittaa niin kuin nuotissa lukee vaan sitä voi muokata ja koristella. Ennen vanhaan jätettiin joitain säkeistöjä pois ja sanat muistettiin miten muistettiin, niin miksei niitä voi myös sanoittaa uudestaan.

Muusikot Emily Frost ja Maija Kauhanen Maijan treenikämpällä.
Demon nauhoitusta treenikämpällä. Muusikot Emily Frost ja Maija Kauhanen Maijan treenikämpällä. Kuva: Sandra Saulo/Yle EMILY FROST - Cool,Maija Kauhanen

Opittiinko mitään uutta?

Sovitus- ja sanoitustyö vei yhden päivän ja kappaleen äänitys nelisen tuntia. Aikaa olisi mielellään käyttänyt enemmänkin. Nyt on aika arvioida lopputulosta ja yhdessä tekemisen kokemusta.

— Olen avoimempi nyt muunlaista musiikkia kohtaan, Emily miettii.

Varsinaisia vaikutteita Emily ei tunnusta ottaneensa kansanlauluista, mutta sanoituksiin on ehkä ilmestynyt pientä kapinahenkeä.

— Meille opetetaan tuottajakoulutuksessa, että biisin ekasta lauseesta pitää käydä ilmi, mistä siinä on kyse. Itse olen alkanut tykkäämään entistä enemmän siitä, jos teksti on moniselitteisempi, Emily kertoo.

— Itselleni projekti aiheutti sen, että aloin miettiä sanoja tarkemmin ja voi olla, että osittain siksi uuden levyni biisien sanat puuttuvat vielä, Maija naurahtaa. Hänen tekee mieli miettiä tarkasti juuri sitä, miten asiat sanoo.

Muusikot Emily Frost ja Maija Kauhanen Maijan puistossa.
Muusikot Emily Frost ja Maija Kauhanen Maijan puistossa. Kuva: Sandra Saulo/Yle EMILY FROST - Cool,Maija Kauhanen

Kansanmuusikon leipä on maailmalla - nuoren muusikon uratie on avoinna

Talvisin Maija Kauhanen on paljon reissussa. Kansanmuusikon keikat ovat paljon ulkomailla.

— Nyt olen menossa Tallinnan kautta Venäjälle ja Slovakiaan. Sen jälkeen osallistun Walesissa Focus Wales –indiemusiikin festareille. Sitten matkaan Espanjaan, Norjaan ja Ruotsiin.

Jos Maijan musiikkia haluaa kuulla Suomessa, pitää odottaa kesään.

— Kesällä olen Suomessa ainakin sen verran, että pääsen mm. Kihaus Folkiin esiintymään. Ja syksyllä tosiaan pítäisi tehdä levy. Syksyllä on tulossa myös yhteisbiisi Palefacen kanssa, Maija kertoo.

— Ehkä saisin jopa toisen sinkun tehtyä ennen kesää, Emily toteaa ja lisää, että on ihanaa, kun saa nyt tehdä promojuttuja.

Idässä pilvi, lännessä rusko, nuottikuva.
Idässä pilvi, lännessä rusko, nuottikuva. nuotti,kansanlaulu

Emilyn ja Maijan uusi sanoitus:

Et sä mua saa

Ilta jo meni, mikset sä saavu
Et sä mua saa vaikka haluut, on sun aika muuttuu.

Nyt mä jätän sinut, en mä sua ees haluu.
Mut vielä kerran testaan, jos sä sitä haluut

Nyt mä hylkään sinut, ei tästä mitään tullut.
En mä tartte kyyneleitä, et ansainnut niitä.

Ihastuin uuteen, ei siitä mitään tullut.
Kyl mä vielä löydän jonkun, kun oon nätti ja nuori.

  • Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

    Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

    Yhdysvaltojen itärannikolta kuuluu taas. New Yorkissa vaikuttava Jessica Meyer toimi aiemmin ainoastaan alttoviulistina, kunnes keski-ikää lähestyessään viitisen vuotta sitten alkoi myös säveltää. Tämän vielä lyhyehkön matkan tuloksia voidaan nyt kuulla Meyerin ensimmäiseltä profiilijulkaisulta. Ensimmäisenä yllättää vahva omaäänisyys ja pirteys.

  • Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

    Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

    Kitaristi Heikki Ruokangas sekä harmonikansoittaja Anne-Mari Kanniainen hakeutuvat perinnesävelmien pariin samalla uutta soivaa ympäristöä hahmotellen.