Hyppää pääsisältöön

Santa Cruzin sisäiset myrskyt opettivat Archie Cruzille, että menestyäkseen täytyy olla ”olla enemmän bisnesmies kuin rock-tähti”

Santa Cruz -yhtyeen keulahahmo Archie Cruzin lähikuva.
Santa Cruz teki paluun tuoreella kokoonpanolla. Santa Cruz -yhtyeen keulahahmo Archie Cruzin lähikuva. Kuva: Juuli Aschan / YleX Santa Cruz (yhtye),Archie Cruz

Santa Cruzin tulehtuneet välit hajottivat yhtyeen kesken kiertueen vuosi sitten. Nyt Archie Cruz on uudestisyntyneen yhtyeen kapellimestari, koska demokratia ei toimi rock-bändissä.

Reilu vuosi sitten Santa Cruz ilmoitti peruuttavansa juuri alkaneen Amerikan-kiertueen loput keikkansa. Yhtyeen neljästä jäsenestä Johnny, Middy ja Tazzy Cruz ilmoittivat jättäneensä yhtyeen. Jäljelle jäi vain Archie Cruz.

Laulajan mukaan hänet potkittiin pihalle kiertuebussista Seattlessa ja muut soittajat päättivät lopettaa Yhdysvaltain-kiertueen. Myöhemmin yhtye tiedotti vielä peruvansa loputkin vuoden 2018 keikoista.

Archie Cruz toteaa, että tapahtumat ovat edelleen hänelle epäselviä ja hämäriä. Kokemus oli traumaattinen.

– Se oli painekupla, joka odotti räjähtämistä ja se räjähti sitten kesken jenkkirundin, hän sanoo.

Jäsenten välit olivat olleet tulehtuneita jo pitkään. Archie itse sanoo olleensa tyytymätön siihen, miten jäsenistä kukin yritti viedä yhtyettä erilaiseen suuntaan. Yhtye polki hänen mielestään paikallaan.

Samaan aikaan hän halusi itse heiluttaa tahtipuikkoa. Nyt uudestisyntyneessä Santa Cruzissa laulaja tekee niin.

– Bändihommassa täytyy olla yksi vetäjä. Jos se on demokratia se ei vaan toimi, kuulostaa karulta, mutta näin se vaan on.

Nyt reilu vuosi myöhemmin yhtye palaa kokoonpanolla, jossa keulakuva Archie on ainoa alkuperäisjäsen. Basistiksi löytyi Archien lapsuudenkaveri Ero Cruz, jonka jälkeen myöhemmin yhtyeeseen liittyivät kitaristi Pav Cruz ja rumpali Toxy Cruz.

Bändin haaksirikkoutuminen herätteli

Santa Cruz on aina kumartanut tyylissään 80-luvun rock-suuruuksille, kuten Skid Row’lle ja Guns’n’Rosesille. Määrätietoisesti yhtye lähti metsästämään amerikkalaista rock-unelmaansa, joka vuosi sitten kariutui bändin riitelyihin.

Myös päihteiden osallisuutta jäsenten keskinäiseen kinasteluun on pohdittu, mutta Archien mukaan jenkkirundi “ei edes ollut niin kostea”. Yhtye oli ennen kiertuetta päättänyt vähentää sekoilua ja keskittyä työhönsä.

Archien mukaan yhtyeen hajoaminen pistettiin alkoholin käytön piikkiin, koska hänellä oli “sellainen maine, että viina maistui”.

Kun Archie kertoo tapahtumien kulusta, kuulostaa enemmän siltä, että kiertuebussiin oli mahdutettu liian monta rokkikukkoilijaa, joiden egot kolahtivat yhteen.

Santa Cruz -yhtyeen promokuva. Etualalla keulakuva Archie Cruz.
Uudistunut Santa Cruz. Santa Cruz -yhtyeen promokuva. Etualalla keulakuva Archie Cruz. Kuva: © Zack Whitford Santa Cruz (yhtye)

– Ehkä mä koin, että mua kohdeltiin huonosti sillä rundilla enkä suvainnut sitä käytöstä ja simputtamista.

Kaikkiaan Archie Cruz suhtautuu viimevuotisiin myrskyihin nöyrästi, koska ne olivat hänelle opettavaisia ja herätteleviä. Nyt hän intoilee, miten fiilis on parempi kuin vuosiin, työmotivaatio kohdillaan ja jälleen on helppo tehdä musiikkia.

Haaksirikon jälkeen hän oli jakson juomatta ja sen jälkeen on hillinnyt alkoholin käyttöään, koska ei halua sitä, mitä käy, jos “lähtee vetää isosti”.

Archie naurahtaa, että rokkarit ovat nykyään “nössöjä”, jos verrataan siihen, millaiseksi viinanhuuruiseksi sekoiluksi rock-elämä on mielletty.

Hän sanoo ymmärtäneensä kantapään kautta sen, että menestyäkseen rock-artistina työhön pitää suhtautua enemmän kuin yrityksen pyörittämiseen.

– Jos se on sex, drugs and rock’n’roll, huipulla voi olla kaksi vuotta, mutta sitten kaikki räjähtää käsiin. Se on just se, että pitää itsestään huolta ja olla enemmän bisnesmies kuin rock-tähti.

“Se ei ole enää rokkibändi Suomesta, vaan amerikan soundia”

Santa Cruzin rock on saanut rinnalleen raskaampia sävyjä Changing of Seasons -paluubiisillä. Kitarariffit henkivät metalcore-soundia aiempaa voimakkaammin, mikä tekee pesäeroa yhtyeen vanhaan materiaaliin.

Raskaampi soundi tuli Archien mukaan luonnostaan, mutta vaikutusta on ollut silläkin, että tuottajana on toiminut muun muassa Disturbedia ja Five Finger Death Punchia tuottanut Kane Churko.

Tavoitteena Santa Cruzilla on päästä takaisin Yhdysvaltain valtauksen pariin. Syksyllä yhtye aikoo palata Atlantin toiselle puolelle. Jenkkimarkkinoita silmällä pitäen myös tuleva levy on tarkoituksellisesti radioystävällistä modernia raskasta rockia.

– Se ei ole enää rokkibändi Suomesta, vaan amerikan soundia, mikä voi soida ihan millä tahansa jenkkiradiokanavalla.

Archie Cruz intoilee jo tulevasta levystä, joka on jo valmis, mutta julkaistaan syksyllä. Hän kertoo kirjoittaneensa levyn itse, jotta jatkossa uusi bändi tietää, mistä Santa Cruzissa on kyse.

Sivulauseessa hän vertaa levyntekoa siihen, miten Dave Grohl levytti ensimmäisen Foo Fighters -levyn soolona.

Archie haluaa olla bändinsä vetäjä omalla visiollaan ilman vastaväittäjiä.