Hyppää pääsisältöön

Merenkulkija Pekka Piri toteutti unelmamatkansa viikinkien reittiä pitkin

Pohjalainen on sisukas tahtoihminen, joka tietää miten asiat ovat. Niin on myös Pohjanmaalla syntynyt periksiantamaton Pekka Piri, joka toteutti unelmansa 25 vuotta sitten. Hän ajoi yhdessä merikapteeni Matti Pullin kanssa avoveneellä Islantiin. Merimatka vaati ponnistusta, sitkeyttä sekä kumppanuutta. Sittemmin Pekka Piri on tehnyt matkan yhä uudelleen mielessään, muistoissaan ja ajatuksissaan.

Lentäjän poikaa kiinnosti jo nuorena tekniikka

Pekan isä oli ammattiupseeri ja lentäjä.

Kiinnostus mereen syntyi Merikarvialla, jonne Pirin perhe muutti kun Pekka oli teini-ikäinen. Paikka oli pieni ja köyhä, mutta myös kansainvälinen sataman ansiosta.

Kukaan ei varsinaisesti opettanut Pekkaa liikkumaan vesiliikenteessä, sillä moottorin hän osasi jo nuorena pyöräyttää käyntiin.

– Venehän liikkuu heti, kun kääntää ruorista, vitsailee Piri.

Polkupyörän kumin Pekka osasi vaihtaa jo 6-vuotiaana ja ensimmäisen sähkömoottorin Pekka rakensi 12-vuotiaana.

Vuonna 1950 Pekka sai 4-vuotissyntymäpäivälahjaksi polkuauton.

Ensimmäinen meriseikkailu alkoi kun Pekka nappasi kavereineen avaimet opettajan omistamaan veneeseen. Pojat lähtivät ulkosaaristoon veneilemään, mutta bensaa he eivät uskaltaneet ostaa, koska olivat ottaneet veneen luvatta.

– Lopulta saimme yhden kaverini äidiltä apteekista lentokonebensaa, mutta ihme, ettei vene räjähtänyt siitä ilmaan, nauraa Piri.

Sijaintina äärettömyys

Kokenut merenkulkija Pekka Piristä tuli Helsingin vuosina, kun hän rakensi Kökariin itselleen kalakämpän. Uloimman luodon luonnon karuus ja saaristolaiset ovat lähellä sydäntä.

Elämän myrskyjä kokenut Piri päätti haastaa itsensä oikein kunnolla ja lähteä seikkailulle viikinkien reiteille.

Uhkarohkeaksi ja vaaralliseksikin arvioitu matka Islantiin 7-metrisellä alumiinisella moottoriveneellä taittui Itämeren, Pohjanmeren ja Atlantin yli viikinkien ikivanhoja reittejä pitkin 23 vuorokaudessa vuonna 1994.

Kaveriksi seikkailulle lähti merikapteeni Matti Pulli. Matka Islantiin oli molemmille miehille rajojen rikkomisen riemua.

Matka Islantiin oli matkan mieheen itseensä. Matkaan mahtui talon korkuisia aaltoja, kuohuja, meren kohinaa, tyyntä, sadetta ja tuulen eri nopeuksia.

Matkavalmistelut tarkat ja monenlaiset

Tärkeimmät laitteet olivat isoja investointeja, sillä veneeseen hankittiin mm. tutka, magneettikompassi, kierroslukumittari, kolme polttoainetankkia sekä tietysti paljon polttoainetta pitkin matkaa eri etapeissa.

Matkasta syntyi myös kirja ”Saagojen kutsu – avoveneellä Islantiin”, johon Piri kirjoitti tarkkoja havaintoja eletystä elämästään, venekalustosta, matkakumppanistaan sekä mielenliikkeistä, joita pitkällä matkalla väistämättä joutuu kohtaamaan.

”Jos katoan, katoan onnellisena miehenä." Näin Pekka Piri kirjoitti perheelleen ennen lähtöään Islantiin.

Työelämä koulutus- ja henkilöstöjohdon tehtävissä

Pekka Piri toimi henkilöstöpäällikkönä useammassa suuressa yrityksessä 20 vuoden ajan ennen työuupumustaan. Hän kertoo nähneensä pelolla johtamista, yt-neuvotteluja ja yhtiösaneerauksia yritysten kehitysmyllerysten ja koulutuskurssien lisäksi.

– Pidin työstäni. Kuvassa 27-vuotias henkilöstöpäällikkö Pekka Piri, jolla on kuvassa 1970-luvun tapaan tyköistuva puku, kukkakuvioitu solmio ja isosankaiset silmälasit.

Pekka sanoo tavanneensa monta lahjakasta ja sivistynyttä työntekijää, joilla on työhaalarit päällä. Puku ei aina kerro lahjakkuudesta, vakuuttaa Piri.

Itse hän sanoo olleensa selkeä johtaja, joka pystyi sanomaan tarpeen vaatiessa lujastikin. – Ehkä suoraan puhuminen johtuu minun pohjalaisista sukujuuristani.

Radio-ohjelmassa on ääninäyte äänikirjasta "Saagojen kutsu - avoveneellä Islantiin" (Pirius)

Elävä arkisto: Pekka Piri - Saagojen kutsu