Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Outouden laakso – tekoäly haastaa ihmisyyden ja eettisyyden kysymyksiä

Dokumenttielokuva ihmisen ja tekoälyn välisestä suhteesta sekä ihmiskunnan haasteista.
Tekoäly vaikuttaa yhä enemmän ihmisten arkeen. Dokumenttielokuva ihmisen ja tekoälyn välisestä suhteesta sekä ihmiskunnan haasteista. Kuva: Marko Mäkinen / GUERILLA FILMS OY Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Outouden laakso

TV1 torstaina 18.4.2019 klo 19.00 - 19.55, uusintana sunnuntaina 21.4. klo 12.00, Areenassa

Outouden laakso (7) on dokumenttielokuva ihmisen ja tekoälyn välisestä suhteesta, sekä ihmiskunnan kohtaamista haasteista teknologisessa vallankumouksessa.

Elokuva kulkee kahden tekoälytutkijan Michael Laakasuon ja Timo Honkelan matkassa ja kuvaa heidän ponnistelujaan paremman tulevaisuuden ja maailman puolesta. Tutkijat ovat huolissaan siitä, että tekoälyn tuomiin muutoksiin ja vaaroihin ei osata varautua riittävän ajoissa, koska kehityksen nopeutta ei täysin ymmärretä.

Dokumentti luo kuvan teknologiaan kohdistuvista odotuksista ja peloista. Elokuva näyttää ihmisen ja robotin ensikohtaamisia erilaisissa tilanteissa, kuulemme kyborgin ajatuksia elämän tarkoituksesta ja seksirobotin tekoälyn kehittäjän visioita.

Kansainvälisesti palkitun elokuvaohjaajan Iiris Härmän dokumenttielokuva nostaa esiin tekoälyyn, digitalisaatioon ja robotiikkaan liittyviä eettisiä kysymyksiä ja haasteita.

Mitä tekoälyn kehitys merkitsee? Mitä se tarkoittaa ihmisyydelle ja yhteisöille, ja miten se vaikuttaa meidän ihmiskuvaamme? Mitä ovat ne arvot, joista haluamme pitää kiinni. Tekoälyn ja digitalisaation kehitys on niin nopeaa, että tekoälyä hyödyntävistä roboteista puhutaan jo maapallon uutena lajina.

Ohjaus: Iiris Härmä. Tuotanto: Guerilla Films, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.