Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Outouden laakso – tekoäly haastaa ihmisyyden ja eettisyyden kysymyksiä

Dokumenttielokuva ihmisen ja tekoälyn välisestä suhteesta sekä ihmiskunnan haasteista.
Tekoäly vaikuttaa yhä enemmän ihmisten arkeen. Dokumenttielokuva ihmisen ja tekoälyn välisestä suhteesta sekä ihmiskunnan haasteista. Kuva: Marko Mäkinen / GUERILLA FILMS OY Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Outouden laakso

TV1 torstaina 18.4.2019 klo 19.00 - 19.55, uusintana sunnuntaina 21.4. klo 12.00, Areenassa

Outouden laakso (7) on dokumenttielokuva ihmisen ja tekoälyn välisestä suhteesta, sekä ihmiskunnan kohtaamista haasteista teknologisessa vallankumouksessa.

Elokuva kulkee kahden tekoälytutkijan Michael Laakasuon ja Timo Honkelan matkassa ja kuvaa heidän ponnistelujaan paremman tulevaisuuden ja maailman puolesta. Tutkijat ovat huolissaan siitä, että tekoälyn tuomiin muutoksiin ja vaaroihin ei osata varautua riittävän ajoissa, koska kehityksen nopeutta ei täysin ymmärretä.

Dokumentti luo kuvan teknologiaan kohdistuvista odotuksista ja peloista. Elokuva näyttää ihmisen ja robotin ensikohtaamisia erilaisissa tilanteissa, kuulemme kyborgin ajatuksia elämän tarkoituksesta ja seksirobotin tekoälyn kehittäjän visioita.

Kansainvälisesti palkitun elokuvaohjaajan Iiris Härmän dokumenttielokuva nostaa esiin tekoälyyn, digitalisaatioon ja robotiikkaan liittyviä eettisiä kysymyksiä ja haasteita.

Mitä tekoälyn kehitys merkitsee? Mitä se tarkoittaa ihmisyydelle ja yhteisöille, ja miten se vaikuttaa meidän ihmiskuvaamme? Mitä ovat ne arvot, joista haluamme pitää kiinni. Tekoälyn ja digitalisaation kehitys on niin nopeaa, että tekoälyä hyödyntävistä roboteista puhutaan jo maapallon uutena lajina.

Ohjaus: Iiris Härmä. Tuotanto: Guerilla Films, 2018.

Keskustele