Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Esko Valtaoja – Mitä tieteen popularisoija miettii maailmanlopusta?

Professori Esko Valtaoja on tunnettu tieteen popularisoija, joka ei usko maailmanloppuun.
Itse asiassa kuultuna -ohjelman haastateltavana on emeritusprofessori Esko Valtaoja. Professori Esko Valtaoja on tunnettu tieteen popularisoija, joka ei usko maailmanloppuun. Kuva: Anne Hämäläinen / Yleisradio Oy Esko Valtaoja,Itse asiassa kuultuna: Esko Valtaoja

TV1 lauantaina 7.12.2019 klo 12.25 - 13.15, Areenassa

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja ei usko pikaiseen maailmanloppuun. Loppu kyllä tulee, mutta ehkä vasta 500 miljoonan vuoden kuluttua.

Esko Valtaoja on useissa kyselyissä nimetty Suomen tunnetuimmaksi tiedemieheksi. Hän on oman tutkimustyönsä ohessa toiminut tieteen popularisoijana useilla kirjoillaan.

Kirjallisen tuotannon aloitti vuonna 2001 julkaistu teos Kotona maailmankaikkeudessa, jolla Valtaoja voitti Tieto-Finlandian. Uusia teoksia on syntynyt tasaisesti pitkin 2000-lukua, kuten pari keskustelukirjaa piispa Juha Pihkalan kanssa.

Vuonna 2012 julkaistu teos Kaiken käsikirja sai Lauri Jäntin palkinnon. Valtaoja on saanut myös valtion tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Hän on ahkera kolumnisti, joka ei pelkää ottaa kantaa elämän suurinkaan kysymyksiin.

Miten yksinäinen ja hiljainen pikkupoika kiinnostui tähtitieteestä? Entä mitä hän nyt vastaa kysymykseen sielun olemassaolosta?

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Esko Valtaojaa haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala. Ohjelma on esitetty Ykkösellä edellisen kerran toukokuussa 2019.

Tuotanto: Yle, 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.