Hyppää pääsisältöön

Juopottelevat ratsastajat kilpailevat henkensä uhalla Guatemalassa – matkailusarja vie yllättäviin paikkoihin

Hurjat rekkareitit -sarja vie teille, joilla ei pikkuautolla pärjää. Toisinaan juututaan liejuun sademetsässä tai mutkitellaan jäätikön huipulle. Päämääränä ei kuitenkaan ole maastossa rämpiminen vaan nähtävyydet ja kulttuuri, kuten guatemalalainen hevoskilpailu, johon kilpailijat valmistautuvat juomalla itsensä humalaan.

Yksi sarjan oppaista on yhdysvaltalainen Zay Harding, joka vie katsojan parilla liftikyydillä Guatemalan pohjoisiin vuoristomaisemiin. Pienessä Todos Santos Cuchumatánin kaupungissa järjestetään kesäinen juhla, jossa suomalainenkin vapun ja juhannuksen juhlistaja huomaa jotain tuttua.

Mayojen kansoittamassa kaupungissa pidetään fiestan yhteydessä ratsastuskilpailu. Osallistujat valmistautuvat siihen hyvissä ajoin juomalla itsensä humalaan. Juhla on tosin alueen juomakulttuurissa poikkeus. Todos Santos on julistautunut raittiiksi kaupungiksi, missä alkoholia kaupitellaan vain turisteille hotelleissa ja majapaikoissa.

Tapahtuman juuret ovat kolonialismissa. Kylään saapuneet espanjalaisvalloittajat riistivät mayoilta oikeuden ratsastaa. Tarinan mukaan eräs asukas uhmasi kieltoa, varasti hevosen espanjalaisisännältä ja pakoili, kunnes tuli surmatuksi.

Kaupungin miesväki kunnioittaa hevosvarkaan muistoa vuosittain. Hutikassa ratsastaessaan saattaa menettää henkensä. Miesten mielestä kilpailussa kuoleminen on kuitenkin kunniallista, kuten se oli kilpailun esikuvallekin.

Juhlinta jatkuu vielä seuraavana aamuna varsinaisena kuolleiden päivänä, jolloin muistetaan vainajia haudoilla. Marimbat soivat, ja juoma virtaa edelleen.

Zay Harding mutaisen ja saven peittämän maastoauton edessä.
Zay Harding ei valitse nopeinta moottoritietä vaan oikaisee savisen sademetsän läpi. Zay Harding mutaisen ja saven peittämän maastoauton edessä. Kuva: Pilot Film and Television Productions Ltd Zay Harding

Juhlahumusta selvittyään Harding köröttää kohti Tikalia, mahtavinta muinaisista mayakaupungeista, joka säästyi viidakon suojissa espanjalaisvalloittajien hävitykseltä.

Zay ja hänen kuljettajansa päättävät oikaista sademetsän läpi, mutta matkalla on monta mutkaa – ja mutaa. Maastoauto onkin vähän väliä vinssattava irti savesta.

Isot pyörät vievät teille, joilla ei ole nimiä

Sarjan muut jaksot vievät isojen menopelien kyydissä muihin eksoottisiin paikkoihin, missä teillä ei edes aina ole nimiä. Jotkin nimet taas ovat syöpyneet syvälle historiaan. Zay Harding kiitää Siperiassa “Luiden tiellä”, jonka pahalta kalskahtavassa nimessä kuuluvat Stalinin vankileirit ja tienrakennustöissä kuolleet vangit.

Viti-kraaterijärvi Islannissa.
Islantia esittelevässä jaksossa saa ihastella satujen saaren tuliperäistä luontoa. Viti-kraaterijärvi Islannissa. Kuva: Pilot Film and Television Productions Ltd Islanti,Kraaterijärvi

Amerikkalaisen Holly Morrisin seurassa matkataan puolitoista tuhatta kilometriä Turkissa muinaisella Silkkitiellä rekkakuskien matkassa. Tavara kulkee tiellä edelleenkin, kuten tuhat vuotta sitten – ja edelleen mutkaisilla teillä joutuu mukaan poliittisiin kiemuroihin.

Myös Marokossa ollaan muinaisilla kauppareiteillä. Ranskalainen Laura Guiauchain tutustuttaa katsojat Ouarzazateen, missä kuvatut maisemat ovat tuttuja monesta Hollywood-elokuvasta. Myös Game of Thrones -fanit saattavat nähdä kaupungissa tutun näköisiä maisemia, kuten myös laavan peittämissä maisemissa Islantia esittelevässä jaksossa.

Sarja Hurjat rekkareitit on Globe Trekker -matkailusarjastaan tunnetun Pilot Productionsin tuottama minisarja. Kaikki kuusi osaa ovat katsottavissa Areenassa 13.7.2019 asti.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua