Hyppää pääsisältöön

Polyamorisessa suhteessa elävä Jerry: "Joe antaa Heidille sellaista rakkautta, johon minä en kykene"

Theroux ja polyamoria
Theroux ja polyamoria Polyamoria

Brittitoimittaja Louis Theroux perehtyy tällä kertaa polyamoriaan eli ihmissuhteisiin, joissa on enemmän kuin kaksi osapuolta. Theroux'n on vaikea ymmärtää ja selittää, miten avioliitto, rakkaus ja onni ovat mahdollisia jakamalla elämä usean ihmisen kanssa. Kyse ei ole vain seksistä.

Theroux tapaa Heidin ja Jerryn, jotka avasivat liittonsa muille 12 vuotta sitten. Heidi valmistautuu treffi-iltaan Joen kanssa. Jerry on on Heidin aviomies, Joe'ta Heidi kuvailee kumppaniksi, joskus jopa puolisoksi. Jerry kuvailee Joe'ta ystäväkseen, jopa perheekseen. Jerry tosin näyttää alakuloiselta asiasta puhuessaan.

Jerry ja Heidi Theroux'n polyamoria-dokumentissa
Kahden yksilön ominaisuuksien yhdistelmästä syntyy jotain uutta, Heidi kuvailee Jerry ja Heidi Theroux'n polyamoria-dokumentissa Polyamoria,avioliitot,seksuaalisuus
Tulit kotiin onnellisempana kuin lähdet― Jerry vaimolleen Heidille

Heidi kertoo synnytyksen jälkeisestä masennuksestaan. Hän tunsi tarvitsevansa enemmän ihmisiä tuekseen. Heidi tapaili miespuolista ystäväänsä, jota kohtaan hänellä oli tunteita. Hän kertoi asiasta aviomiehelleen Jerrylle. Myöhemmin kuvioon tuli uusi mies Joe.

Asia oli aluksi raskas, mutta Jerryn mukaan rakkaan onni on hänelle tärkeintä. - Tulit kotiin onnellisempana kuin lähdet. En usko, että menetän siinä mitään, Jerry kiteyttää.

Myötäilo, taito iloita toisen ilosta, on Heidin ja Jerryn mukaan polyamorisen suhteen ydin.

Keittiössä on paikalla myös Heidin ja Jerryn teini-ikäinen tytär Piper. Theroux kysyy hämmentyneenä, onko asiasta sopivaa puhua hänen läsnäollessaan. - Totta kai, he ovat perhettäni, Piper sanoo. Äiti jatkaa, että he selittivät tytölle pienenä vanhempien käyvän yökylässä kuten Piperkin käy ystäviensä luona.

Polyamoria eli eettinen ei-yksiavioisuus näyttää olevan kasvussa Yhdysvalloissa. Theroux matkustaa dokumentissa Yhdysvaltain Oregonin osavaltion Portlandiin, jota pidetään polyamorian pääkaupunkina ja heittäytyy mukaan erilaisiin perhe- ja suhdejärjestelyihin. Ohjelmassa haastatellut nuoret aikuiset sanovat. että yksiavioisuus on aikansa elänyttä. Jotkut suhteista toimivat, mutta välillä tilanne on ajautunut katkeamispisteeseen.

Katso Theroux ja rajaton rakkaus Areenassa

Lue myös - yle.fi:stä poimittua