Hyppää pääsisältöön

Suuri hirvivaellus kohti kesälaitumia – katso parhaat palat!

Hirvet, nuo metsien kruunupäiset kuninkaat, ovat Pohjois-Ruotsissa vaeltaneet samaa reittiä kesälaitumille jo tuhansia vuosia. Niiden kausivaellusta seurattiin suorana lähetyksenä Yle Areenassa. Satojen hirvien kuvaamisessa oli omat haasteensa!

Suuri hirvivaellus on päättynyt. Kiitos mukanaolosta!

Yle Areenan live-lähetys "Suuri hirvivaellus" nähtiin ajalla15.4. – 5.5.2019.

Hirviä seurattiin Pohjois-Ruotsissa, lähellä Junselen kylää. Kyseessä oli Ruotsin television, SVTn tuotanto, johon saatiin suunnitteluapua Norjasta.

Katso parhaat palat SVT:n sivuilla:

Tästä oli kyse

Hirvi on maailman suurin hirvieläinten heimoon kuuluva nisäkäs. Tavoiltaan hirvet ovat varsin perinteisiä, ja ne käyttäytyvät samalla tavalla vuodesta toiseen. Siksi niiden liikkeitä on helppo ennustaa.

Hirvet ovat vaeltaneet samaa reittiä samaan aikaan jo tuhansia vuosia.

Reitin varrella asuville paikallisille hirvien vaellus on jokavuotinen jännitysnäytelmä, ja ohikulkevien eläinten lukumääristä sekä päivämääristä pidetään tarkkoja tilastoja.

Alue, jossa vaellus tapahtuu, on tunnettu jo tuhansia vuosia, ja sieltä löytyy muun muassa useita vanhoja pyyntikuoppia. Tällaisilla ansakuopilla on Suomessakin metsästetty jo kivikaudella.

Satojen hirvien kuvaamisessa oli haasteita

Paikallisten asukkaiden tarkat tilastot helpottivat ohjelman kuvauksia ja niiden suunnittelua. Matkan varrelle oli sijoitettu 15 kauko-ohjattavaa kameraa.

Hirvien vaellusreitti kulkee keskellä vaikeakulkuista, tiheää kuusimetsää, ja hirvet ylittävät myös leveän Ångermanälv-joen, mikä aiheutti ongelmia kuvauskaluston asentamiselle ja sähköjen vetämiselle.

Joen ylittäminen oli hirville raskasta, ja uintiurakan jälkeen ne pysähtyivätkin lepäämään vastapäiselle rannalle.

Bild på älg med texten Den stora älgvandringen
Bild på älg med texten Den stora älgvandringen Kuva: SVT hirvi