Hyppää pääsisältöön

Suuri hirvivaellus kohti kesälaitumia – seuraa livenä Yle Areenassa!

Hirvet, nuo metsien kruunupäiset kuninkaat, ovat Pohjois-Ruotsissa vaeltaneet samaa reittiä kesälaitumille jo tuhansia vuosia. Nyt niiden kausivaellusta seurataan suorana lähetyksenä Yle Areenassa. Satojen hirvien kuvaamisessa on omat haasteensa!

Yle Areenan live-lähetys "Suuri hirvivaellus" alkaa maanantaina 15.4 klo 07.00.

Hirviä seurataan Pohjois-Ruotsissa, lähellä Junselen kylää. Kyseessä on Ruotsin television, SVTn tuotanto, johon on saatu suunnitteluapua Norjasta.

Hirvi on maailman suurin hirvieläinten heimoon kuuluva nisäkäs. Tavoiltaan hirvet ovat varsin perinteisiä, ja ne käyttäytyvät samalla tavalla vuodesta toiseen. Siksi niiden liikkeitä on helppo ennustaa.

Hirvet ovat vaeltaneet samaa reittiä samaan aikaan jo tuhansia vuosia.

Reitin varrella asuville paikallisille hirvien vaellus on jokavuotinen jännitysnäytelmä, ja ohikulkevien eläinten lukumääristä sekä päivämääristä pidetään tarkkoja tilastoja.

Alue, jossa vaellus tapahtuu, on tunnettu jo tuhansia vuosia, ja sieltä löytyy muun muassa useita vanhoja pyyntikuoppia. Tällaisilla ansakuopilla on Suomessakin metsästetty jo kivikaudella.

Satojen hirvien kuvaamisessa on haasteita.

Paikallisten asukkaiden tarkat tilastot helpottivat ohjelman kuvauksia ja niiden suunnittelua. Matkan varrelle on sijoitettu 15 kauko-ohjattavaa kameraa.

Vaellusreitti kulkee keskellä vaikeakulkuista, tiheää kuusimetsää, ja hirvet ylittävät myös leveän Ångermanälv-joen, mikä aiheutti ongelmia kuvauskaluston asentamiselle ja sähköjen vetämiselle.

Joen ylittäminen on hirville raskasta, ja uintiurakan jälkeen ne pysähtyvätkin lepäämään vastapäiselle rannalle.

Lepohetkeä päästään kuvaamaan läheltä, mutta pian matka jatkuu taas...

Bild på älg med texten Den stora älgvandringen
Bild på älg med texten Den stora älgvandringen Kuva: SVT hirvi

Katso parhaat palat SVT:n sivuilla: