Hyppää pääsisältöön

Suuri hirvivaellus – seuraa matkaa kohti kesälaitumia livekamerasta!

Hirvet, nuo metsien kruunupäiset kuninkaat, ovat Pohjois-Ruotsissa vaeltaneet samaa reittiä kesälaitumille jo tuhansia vuosia. Vuonna 2019 vaellusta seurattiin ensimmäistä kertaa suorassa lähetyksessä, ja se tavoitti kymmeniä tuhansia katsojia. Nyt hirvien matkaa upeissa maisemissa pääsee jälleen seuraamaan Yle Areenassa!

Hirvivaellus 2020 on päättynyt! Kiitos mukana olosta! Katso kohokohdat SVT:n sivuilla.

Viisitoista radio-ohjattavaa kameraa, kaksi dronea, radio-ohjattava vene ja yli 10 kilometriä erilaisia kaapeleita. Hirviä ja kauniita maisemia. Siinä ainekset, jotka tarvitaan tuottamaan jotain ainutkertaista, johon katsojat Ruotsissa ja Suomessa ovat ihastuneet.

Hirvien vaellus on jokavuotinen jännitysnäytelmä

Yle Areenan suorassa lähetyksessä "Suuri hirvivaellus" seurataan liki 600 tunnin ajan hirvilaumojen vuosittaista vaellusta Pohjois-Ruotsissa, lähellä Junselen kylää.

Reitin varrella asuville paikallisille hirvien vaellus on jokavuotinen jännitysnäytelmä, ja ohikulkevien eläinten lukumääristä sekä päivämääristä pidetään tarkkoja tilastoja. Kymmenien hirvien joukko lähtee yleensä liikkeelle vasta pääsiäisen jälkeen, mutta sillä aikaa livekamerassa saattaa vilahtaa muita metsäneläimiä.

Hirvet käyttäytyvät samalla tavalla vuodesta toiseen, ja siksi niiden liikkeitä on helppo ennustaa.

Alue, jossa vaellus tapahtuu, on tunnettu jo tuhansia vuosia, ja sieltä löytyy muun muassa useita vanhoja pyyntikuoppia. Tällaisilla ansakuopilla on Suomessakin metsästetty jo kivikaudella.

Hirvien vaellusreitti kulkee keskellä vaikeakulkuista, tiheää kuusimetsää. Loppuhuipennuksena hirvet uivat Ångerman-joen yli.

Joen ylittäminen on hirville raskasta, ja uintiurakan jälkeen ne pysähtyvät lepäämään vastapäiselle rannalle. Hirvien vaellusta seurataan toukokuun alkuviikoille asti.

Katso vuoden 2019 hirvivaelluksen parhaat palat!

Hirvi metsässä.
Hirvet saavuttavat kesälaitumen toukokuun alkupuolella. Hirvi metsässä. Kuva: Saxifraga / Willem van Kruijsbergen hirvi

Artikkeliin on päivitetty 8.4. vuoden 2020 hirvivaelluksen tiedot / Tiina Jensen
Artikkelia muokattu: Poistettu sanat Lappi ja Lapin maisemat. 30.4.2020/Tiina Jensen
Artikkeli muokattu: Poistettu "4.5 saakka", lisätty "toukokuun alkuviikoille asti"/Tiina Jensen.