Hyppää pääsisältöön

Vain osa sisäilmatutkimuksista on viranomaisten hyväksymiä – terveysongelmien vuoksi talostaan paennut vihtiläisperhe turvautui kiisteltyyn menetelmään

Hometalon tavaroita
Huhtilaisten perhe joutui jättämään lähes kaiken irtaimiston vanhaan kotiin sisäilmaongelman takia. Hometalon tavaroita Kuva: Taisto Lapila / Yle MOT

Sisäilmaongelmien yleisyys on tuonut markkinoille uusia mittausmenetelmiä, joita tarjotaan sekä kunnille että yksityisille kiinteistönomistajille. Uudet sisäilman myrkyllisyysmittaukset eivät ole kuitenkaan viranomaisten hyväksymiä ja niiden tuloksia on moitittu epäluotettaviksi.

Vihtiläinen Huhtilaisten perhe muutti pois uudesta kodistaan, koska piti sen sisäilmaa syynä vakaviin terveysongelmiin. Selitystä Huhtilaisten vakavaan sairasteluun ei kuitenkaan löytynyt laajoilla perinteisillä tutkimuskeinoilla.

Homekoirat nuuhkivat nurkkia. Selvitettiin myös muun muassa ilmavuotoja, mikrobikasvustoja ja kemiallisia yhdisteitä. Tehtiin joitakin löydöksiä – mutta niillä ei oikein voinut selittää perheen laajaa sairastelua.

MOT:n haastattelema Vihavaisten perhe
Huhtilaisten perhe entisen kotinsa pihalla. MOT:n haastattelema Vihavaisten perhe Kuva: Taisto Lapila / Yle MOT,lauri miettinen

Talotehdas kiistää näyttöarvon

Huhtilaiset ovat kuitenkin varmoja, että talossa on jotain pahasti pielessä. Perhe alkoi itse syventyä sisäilmamittausten saloihin. He löysivät suomalaisen toksisuusmittauksen, jonka kehutaan löytävän tiedon sisäilman haitallisuudesta ilman rakenteiden rikkomista.

Huhtilaisten talosta tehtiin mikrobihavaintoja ja orgaanisten yhdisteiden poikkeavia löydöksiä, joiden juridinen painoarvo on kuitenkin vielä arvoitus.

Havaintojen merkitys punnitaan käräjillä, missä Huhtilaiset vaativat talokaupan purkua. Talotehdas on kiistänyt uusmenetelmien näyttöarvon.

Asumisterveysasetus määrittää menetelmien aseman

Omakotiasujan on hyvä hallita perustiedot, mitä erilaisilla asumisterveyteen liittyvillä tutkimuksilla voidaan saada selville.

Asumisterveysasetus on tärkeä ohjenuora sisäilmaongelmissa. Se määrittelee tutkimusmenetelmiä, joihin viranomainen voi tukeutua päätöksissään.

Asetuksen mukaisilla menetelmillä on myös kuluttajalle suuri merkitys: tuomioistuinperiaatetta noudattava Kuluttajariitalautakunta nojautuu ensisijaisesti niihin asumista koskevia riitoja ratkoessaan.

Toksisuusmittauksia on tehty kymmenissä kunnissa. Lähteet: THL ja MOT -kyselyt.
Toksisuusmittauksia on tehty kymmenissä kunnissa. Lähteet: THL ja MOT -kyselyt. MOT,lauri miettinen

Näin sisäilmaa voidaan tutkia

1. Homekoira

Oikein koulutettu homekoira voi olla erinomainen lisäapu muulle selvitykselle. Homekoira osaa haistaa kosteusvaurioon liittyvän mikrobin. Ongelman vakavuudesta koira ei kuitenkaan osaa kertoa.

Suomessa homekoirille ja näiden ohjaajille ei ole lakisääteistä yhtenäistä tasontarkastusta. Riippuu koiran koulutuksesta, mitkä hajut se osaa ilmoittaa. Asumisterveysasetus ei tunne homekoiraa.

2. VOC-mittaus

Mittaa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. VOC-mittaustulokseen voi vaikuttaa moni seikka, kuten rakennuskemikaali, pesuaine tai hajoava muovimatto.

VOC-mittauksessa ei näy mikrobien tuottamat toksiinit eli myrkyt. Asumisterveysasetus tuntee VOC-mittauksen.

3. Toksisuusanalyysi

Lupausten mukaan toksisuus- eli myrkyllisyysmittauksella on mahdollista saada selville sisäilman terveysriskejä nopeasti ja ympäri vuoden.

Sisäilman toksisuutta voidaan selvittää esimerkiksi tutkimalla, kuinka pöly- tai ilmanäyte vaikuttaa nisäkässoluihin. Testin perusteella suositellaan mahdollisia jatkotoimia.

Valtion asiantuntijaorganisaatiot THL ja TTL ovat tiedottaneet, että ne pitävät näyttöä sisäilman toksisuusmenetelmän luotettavuudesta riittämättömänä, vaikka sitä mainostetaan jopa varmaksi sisäilman puhtausmittariksi.

Toksisuusmittaus ei ole asumisterveysasetuksen mukainen menetelmä.

Toksisuusmittausta
Sisäilman toksisuutta tutkitaan mm. huurrenäytteestä. Toksisuusmittausta MOT,lauri miettinen

Sisäilmanäytteen ottoa
Sisäilman toksisuutta voidaan selvittää myös pölynäytteestä. Sisäilmanäytteen ottoa Kuva: Taisto Lapila / Yle MOT,sisäilman laatu,sisäilmaongelmat

4. Mikrobinäytteet

Mikrobivauriota voidaan selvittää ilmasta, materiaalista tai materiaalien pinnasta otetuilla näytteillä. Yksittäisten näytteen merkitys kosteusvaurion toteamisessa tai poissulkemisessa on vähäinen, minkä vuoksi näytteitä tulee ottaa rakennuksista kattavasti, sanoo Sisäilmayhdistys.

Mikrobitutkimuksiinkin liittyy virhelähteitä ja sattumanvaraisuutta, eikä negatiivinen tulos sulje pois vauriota.

Asumisterveysasetus tuntee mikrobitutkimukset.

Pölynäyte mikroskoopissa.
Kuituongelmat paljastuvat mikroskoopilla. Pölynäyte mikroskoopissa. MOT,lauri miettinen

5. Eristeiden kuitupölyjen etsintä

Home on kaikkien huulilla, mutta syy oireisiin voi olla yllättävämpi. Rakennuslehti uutisoi, että sisäilmaoireet voivat johtua kuiduista useammin kuin homeista. Ääni- tai lämpöeristeiden mineraalikuidut voivat levitä huoneilmaan ja aiheuttaa silmien, ihon ja hengitysteiden oireita.

Työterveyslaitoksen johtavan asiantuntijan Tapani Tuomen mukaan ongelma näyttäisi helpottuvan, sillä työpaikkojen tutkimuksissa raja-arvot ylittävät mineraalikuituhavainnot ovat vähentyneet kymmenessä vuodessa.

Asumisterveysasetuksessa on toimenpideraja teollisille mineraalikuiduille.

6. Rakennustekniset tutkimukset

Esimerkiksi kosteusmittaukset, paine-erojen mittaukset ja rakenneavaukset voivat paljastaa ongelmia. Väärin säädetty ilmanvaihto on usein sisäilmaongelman syy. Kova alipaine saattaa imeä rakenteista epäpuhtauksia sisäilmaan.

2.5. klo 10 täsmennetty lausetta, joka kertoo homekoirien tasontarkastuksesta


MOT: Bisnestä sisäilman myrkkymittauksilla
Maanantaina 15.4.2019 Yle Areena klo 12 ja TV1 klo 20.

Kuluttaja-aiheet

Rakentaminen

Kommentit