Hyppää pääsisältöön

Viikon 16 vinkit: uusi draamasarja Invisible Heroes alkaa!

Kuvassa Invisible Heroes -sarjan päähenkilöt Lysa Brotherus (Sophia Heikkilä ), Harald Edelstamin (Mikael Persbrandt), Tapani Brotherus (Pelle Heikkilä) ja Ilkka Jaamala (Ilkka Villi).
Invisible Heroes alkaa sunnuntaina! Kuvassa Invisible Heroes -sarjan päähenkilöt Lysa Brotherus (Sophia Heikkilä ), Harald Edelstamin (Mikael Persbrandt), Tapani Brotherus (Pelle Heikkilä) ja Ilkka Jaamala (Ilkka Villi). Kuva: Yle Ilkka Villi,Pelle Heikkilä,Mikael Persbrandt,invisible heroes

Pääsiäisviikolla tarjolla on uutta suomalaista draamaa, suosittu saksalainen rikossarja Erikoisryhmä Köln sekä pääsiäisen aikaan päivittäin elokuvia lapsille.

Sunnuntaina alkava suomalais-chileläinen yhteistuotanto Invisible Heroes on tositapahtumiin pohjautuva fiktiivinen draamasarja, joka kertoo suomalaisille tuntemattoman sankaritarinan Tapani ja Lysa Brotheruksesta ja Ilkka Jaamalasta. jotka pelastivat yli 2 000 henkeä Chilen sotilasjuntan vainolta eri puolille Eurooppaa. Syyskuussa 1973 Chilessä kuohuu. Sotilasvallankaappaus on käynnissä ja maa on sisällissodan partaalla. Sotilaat kuljettavat ihmisiä vangeiksi. Ihmisiä katoaa ja kuolee. Maailmalla seurataan voimattomina tapahtumia. Suomalaiset diplomaatit Tapani Brotherus ja Ilkka Jaamala sekä Tapanin vaimo Lysa Brotherus ovat tapahtumien keskipisteessä.

Vallankaappauksen seurauksena Brotherusten pihalle alkaa ilmestyä apua anovia ja hengenvaarassa olevia vainottuja chileläisiä. Ilman virallista valtuutusta suomalaiset päättävät toimia ja tehdä kaikkensa viattomien ihmisten pelastamiseksi. Virkaveljensä, näkyvästi ihmisoikeuksien puolesta Chilessä taistelleen Harald Edelstamin kanssa yhteistyössä alkaa operaatio, jonka seurauksena yli 2 000 ihmistä pelastuu ja pääsee pakoon. Sarjan pääosissa esiintyvät muun muassa Pelle Heikkilä, Ilkka Villi, Sophia Heikkilä ja Mikael Persbrandt.

Rikosten pariin päästään, kun suosittu saksalaissarja Erikoisryhmä Köln nähdään ensimmäistä kertaa Suomen televisiossa. Sarjassa seurataan poliisin tiivistä tutkijaryhmää, joka modernein menetelmin selvittelee Kölnissä tehtyjä ajankohtaisia, nykytodellisuutta heijastelevia rikoksia. Sarja on pyörinyt saksalaisessa televisiossa jo pitkään, alkaen vuodesta 2003, mutta Suomessa lähdetään liikkeelle 14. tuotantokaudesta vuodelta 2015. Erikoisryhmä Köln kuuluu useista eri saksankielisten kaupunkien rikospoliisien erikoisryhmistä kertovaan sarjaperheeseen. Yle on aiemmin esittänyt näistä sarjaa Erikoisryhmä Stuttgart (SOKO Stuttgart).

Draamasta ja rikoksesta tulevaisuuteen siirrytään Dokumenttiprojektin tekoälyä käsittelevässä Outouden laakso -elokuvassa. Elokuva lähestyy tekoälyä ja teknologiaa uteliaasti ja ihmetellen, antaen aiheen parissa työskenteleville tutkijoille mahdollisuuden kertoa visioistaan ja näkemyksistään tulevaisuudestamme uuden teknologian kanssa, sekä näyttäen ihmisen ja robotin kohtaamisia. Elokuvassa tapaamme mm. kyborgin, seksirobottien tekoälyn kehittäjän, androidien kehittäjän, ajatusten kuviksi koodaajan sekä erilaisia robotteja. Elokuvan eettistä pohdintaa kuljettaa tekoälyn etiikan tutkija, tohtori Michael Laakasuo.

Pääsiäisen tunnelmaan virittäydytään perjantaina Suomen ensimmäiseksi naispuoliseksi piispaksi valitun Irja Askolan Itse asiassa kuultuna -haastattelussa.

Pääsiäisen pyhien aikaan perheen pienemmille on joka päivä tarjolla rakastettuja elokuvia Röllistä Onneliin ja Anneliin.

Radion puolella viikon aikana käsitellään erityisesti muoviteema Ylen I love Muovi -kampanjaan liittyen. Sunnuntaina ensilähetyksensä Radio 1:ssä saa Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-kirjasarjasta dramatisoitu kuusiosainen kuunnelma. Knausgårdin omaelämäkerrallinen kerronta käsittelee kipeää isäsuhdetta ja kasvutarinaa mieheksi, taiteilijaksi ja isäksi. Sarjan avausjakso perustuu ensimmäiseen kirjaan.

Katso viikon kaikki tv- ja radiotärpit alta!

MAANANTAI 15.4.

Päivä elämässä - uusi sarja alkaa!

Yle Fem klo 20.30
(En dag i våra liv) Lifestyle-ohjelma, jossa kaksi samankaltaista julkisuuden henkilöä kokee jotain uutta yhden päivän aikana. Osallistujat keskustelevat arjestaan ja työstään. Niihin liittyvät vahvasti muun muassa arvovalinnat, pelot, seksuaalisuus ja vastoinkäymiset. Avausjaksossa tapaamme euroviisutähdet ja artistit Krista Siegfridsin ja Lotta Engbergin Lapissa. He kalastavat ja vaeltavat Kiilopään huipulle.

Toisessa jaksossa seurataan huippukokkeja Michael Björklundia ja Lotten Lindborg-Suhosta pitsaseikkailulle Italiaan. Muissa jaksoissa Christoffer Strandberg ja Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson sekä rallilegenda Marcus Grönholm sekä racing-kuljettaja Emma Kimiläinen. Jaksot on kuvattu syksyllä 2018 Napolissa, Roomassa, Saariselällä, Mustiossa, Helsingissä ja Espoossa. Tuotanto: The Perfect Monday Group. Sarjassa on kahdeksan jaksoa, joista ensimmäiset neljä esitetään keväällä ja loput neljä syksyllä 2019. Yle Areena toistaiseksi.

Lotta och krista med händerna i luften och skog i bakgrunden.
Päivä elämässä. Lotta och krista med händerna i luften och skog i bakgrunden. Kuva: Niklas Rosström Yle Fem,Lotta Engberg,Krista Siegfrids

Taisto - muovista ja rakkaudesta, uusi sarja!

Koko kausi Yle Areenassa klo 00.01 ja Yle TV1 18.4. klo 20 alkaen
Rauhaa rakastava kemianopettaja Taisto joutuu tapahtumien polttopisteeseen, kun hän perii taloyhtiön puheenjohtajuuden vastoin tahtoaan. Yhtäkkiä kaikilla on asiaa Taistolle, myös taloyhtiön villillä sinkulla, Helenalla. Roskien lajittelu on kuitenkin Taistolle elämäntapa ja uusi asema tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa omassa talossa.

Taisto alkaa puuhata pihaan muovinkierrätysastiaa, mutta hanke mullistaa leskimiehen koko elämän. Taistolla on vastassaan taloyhtiön väki: uutta murrosikää elävä kuusikymppinen Helena, tiedevastainen salaliittoteoreetikko Jonne, himosäästäväinen ketjupolttaja Maryam sekä muunsukupuolinen vegaani Ruu, joka haluaa kieltää kaiken muovin taloyhtiöstä.

Uudessa kahdeksanosaisessa komediasarjassa rooleissa ovat Martti Suosalo (Taisto), Jaana Saarinen (Helena), Joonas Saartamo (Jonne), Noora Dadu (Maryam), Santeri Helinheimo Mäntylä (Ruu) ja Antti Virmavirta (Kaikkonen). Pääkäsikirjoittaja ja ohjaaja: Miira Karhula. Koko kausi julkaistaan katalogina Yle Areenassa 15.4. Yle TV 1 näyttää sarjasta jaksot 1-3 18.4., jaksot 4-6 25.4. ja jaksot 7-8 2.5.

Lue lisää tästä

Kahdeksanosainen komediasarja kertoo Taistosta ja taloyhtiön muovinkierrätyksestä.
Taisto - muovista ja rakkaudesta. Kahdeksanosainen komediasarja kertoo Taistosta ja taloyhtiön muovinkierrätyksestä. Kuva: Antti Mikkola / Warner Bros. International Television Production Finland Oy Yle TV1,Martti Suosalo,Taisto - muovista ja rakkaudesta

Docstop: LCMDF - musabisnespäiväkirjat

Yle Areena klo 00.01 ja Yle TV2 17.4 klo 21.50
Musiikkibisneksen raadollisuus on tullut tutuksi Emma ja Mia Kemppaiselle. LCMDF-musabisnespäiväkirjat on sisarusten itse kuvaama ja Timo Heikkisen ohjaama dokumentti, joka paljastaa, millaiseen pyöritykseen nuoret artistit joutuvat. Dokumentissa lahjakkaat siskokset joutuvat tasapainoilemaan omien musiikillisten intohimojensa ja ulkopuolisten vaatimusten kanssa. Yle Areena toistaiseksi.

Historia: Tuxedo Parkin salaisuus

Yle TV1 klo 19.00
(The Secret of Tuxedo Park) Syksyllä 1940 Winston Churchill määräsi joukon tiedemiehiä salaiseen tehtävään Amerikkaan. Siellä salaperäinen pohatta Alfred Lee Loomis auttoi kehittämään vallankumouksellista tutkateknologiaa, joka muutti sodan kulun. Yle Areena 90 vrk.

Lue lisää tästä

Miehiä rivissä seisomassa lentokoneen edessä.
Historia: Tuxedo Parkin salaisuus. Miehiä rivissä seisomassa lentokoneen edessä. Kuva: Yle Historiaohjelmat (Tv),Historia: Tuxedo Parkin salaisuus

Radio Suomen muovi-ilta

Yle Radio Suomi klo 18.00
Joskus tuntuu siltä, ettei pieni ihminen pysy mukana maailman haasteissa. Nyt pitäisi opetella muovia lajittelemaan. Ainako tulee jotakin uutta? Vastahan sitä totuteltiin biojätteiden kanssa puljaamaan. Kun kyseessä on suomalainen kiertotalous, kuka tahansa voi olla aidosti osa ratkaisua pienillä arkisilla teoilla – lajittelemalla kotitalouden pakkausmuovit kiertoon ja uusiksi muovituotteiksi. Radio Suomessa vietetään muovi-iltaa maanantaina 15.4. klo 18-21. Silloin suorassa kontaktilähetyksessä päivystää joukko muovin lajittelun ja uusiokäytön asiantuntijoita.

TIISTAI 16.4

Erikoisryhmä Köln - Uusi sarja alkaa!

Yle TV1 klo 22.00

(SOKO Köln, S14) Ensimmäistä kertaa Suomen televisiossa nähtävässä saksalaisessa rikossarjassa Erikoisryhmä Köln seurataan poliisin tiivistä tutkijaryhmää, joka modernein menetelmin selvittelee Kölnissä tehtyjä ajankohtaisia, nykytodellisuutta heijastelevia rikoksia.

Ensimmäisessä jaksossa kuolema on liipannut hyvin läheltä tiimin pitkäaikaista vetäjää ja tutkinnanjohtajaa Karin Reuteria, minkä johdosta hän alkaa nähdä maailman uudessa valossa. Se tietää muutoksia hänen omaan elämäänsä, ja niinpä tutkijaryhmä on saamassa lähiaikoina uuden tiiminvetäjän, joka piiskaa alaisensa entistä kovempiin suorituksiin kellon ympäri.

Sarja on pyörinyt saksalaisessa televisiossa jo pitkään, alkaen vuodesta 2003, mutta Suomessa lähdetään liikkeelle 14. tuotantokaudesta vuodelta 2015. Myös 15. kausi on jo hankittu Yle TV1:lle. Erikoisryhmä Köln kuuluu useista eri saksankielisten kaupunkien rikospoliisien erikoisryhmistä kertovaan sarjaperheeseen. Yle on aiemmin esittänyt näistä sarjaa Erikoisryhmä Stuttgart (SOKO Stuttgart). Pääosissa: Sissy Höfferer, Christina Plate, Pierre Besson, Lukas Piloty, Kerstin Landsmann, Anne Schäfer. Tuotanto: ZDF, Saksa 2015-16. Yle Areena 60 vrk.

Lue lisää tästä

Saksalainen rikossarja Erikoisryhmä Köln seuraa poliisin erikoisryhmän työtä.
Erikoisryhmä Köln. Saksalainen rikossarja Erikoisryhmä Köln seuraa poliisin erikoisryhmän työtä. Kuva: ZDF Yle TV1,Erikoisryhmä Köln

Uusi Päivä - 3. kausi

Yle Areena klo 00.01
Uuden Päivän 1. ja 2. tuotantokausi julkaistiin Yle Areenassa 15.2.2019. Sarjasta tuli heti Yle Areenan katsojamagneetti: jaksoja on katsottu alle kuukaudessa yli miljoona tuntia. Nyt on UP:n ystäville luvassa lisää katseltavaa, kun kolmas kausi kokonaisuudessaan julkaistaan Yle Areenaan.

Uudella tuotantokaudella Virtauksen ilmaisulukiota uhkaa sulauttaminen osaksi kaavailtua suurlukiota. Askokin kallistuu suurlukion kannalle, motiivinaan suitsia mielestään epäterveeksi yltynyt
menestyksen tavoittelu ilmaisuaineiden opiskelijoiden keskuudessa. Musiikkimaailmaan palaamisesta haaveileva Lissu joutuu puntaroimaan laulajanuransa ja lukion tulevaisuuden turvaamisen välillä. Euroopan talouskriisi puolestaan uhkaa Sunerin tulevaisuutta.

Vintage-valtakunta

Yle TV1 klo 20.00 ja katalogina Areenassa

Vintage-valtakunnan toisella kaudella edetään syvemmälle monipuolisen vintagen ja keräilyharrastuksen maailmaan. Kymmenosaisessa sarjassa sukelletaan muistoihin menneiltä ajoilta, tutustutaan kummallisiin esineisiin ja ihaillaan tavaroita, joilla kaikilla on oma tarinansa. Nostalgiasta huolimatta ohjelmasarja on myös nykypäivän kulttuuriajelu läpi kesäisen Suomen. Mike ja Tomppa muuttavat liikkeensä Helsingin Jätkäsaaresta Tuusulan Hyrylään. Muutos on tunnetusti aina myös mahdollisuus, mutta aivan kipuilematta ei stadin vintagemies maalle muuta. Eikä siellä muutu.

Lue lisää tästä

Kuvassa Mike Kairenius, Ulrika Bachér ja Tomppa Kekäläinen.
Vintage-valtakunta. Kuvassa Mike Kairenius, Ulrika Bachér ja Tomppa Kekäläinen. Kuva: Yle ohjelmat (radio-tai tv-ohjelmat),Vintage-valtakunta

Kino Suomi: Kadunlakaisijat (12)

Yle Teema klo 21.40
(1991) Kuutamosonaatin jatko-osassa Kyyrölän hirviöperhe nousee haudasta ja lähtee valloittamaan Helsinkiä. Kauhukomedia. N: Kari Sorvali, Mikko Kivinen, Soli Labbart, Kata Kärkkäinen. O: Olli Soinio. Filminor Oy. Yle Areena 30 vrk.

Kata Kärkkäinen elokuvassa kadunlakaisijat.
Kino Suomi: Kadunlakaisijat. Kata Kärkkäinen elokuvassa kadunlakaisijat. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kadunlakaisijat,Katariina Souri,Olli Soinio

KESKIVIIKKO 17.4.

Akuutti: Bikinifitness - ihanaa itsekuria?

Yle TV1 klo 20.00 ja ennakkoon Yle Areenassa 14.4.
Fitnessurheilu on noussut suosikkiharrastukseksi. Bikinifitness-kilpailijat näyttävät tietä täydelliseen kehoon some-kuvissaan. Mutta mitä täydellisen fitnesskehon saavuttaminen vaatii, mitkä sen riskit ovat ja miksi laji on niin suosittua? Kuinka pysyä terveenä kilpaurheilun vaatimusten alla?

Nana Heikkilä, 35, sairastui kisadieetin vuoksi kilpirauhasen vajaatoimintaan. 18-vuotias YouTube-tähti Pernilla Böckerman kuvaa sadoille tuhansille seuraajilleen valmistautumistaan ensimmäisiin bikinifitnessin SM-kilpailuihin. Millaista on grammantarkka arki ennen kisoja?

Toimittaja Päivikki Koskinen pohtii, vieläkö 38-vuotiaana olisi mahdollista tulla fitnessurheilijaksi. Mahtuuko tiukka kurinalaisuus, dieetti ja kova treeni omaan arkeen? Kestävätkö keho ja pää? Kisalavoille nousee joka vuosi enemmän myös yli 50-vuotiaita naisia ja jopa 70-vuotiaita miehiä. Laji vaatii ennen kaikkea henkistä sikspäkkiä. Yle Areena toistaiseksi.

Presidentti

Yle TV1 klo 17.10
Sarja alkaa uusintana. Vuonna 2018 tasavallan presidentiksi valitaan "avaruusmies" Henri Talvio (Samuli Edelmann), joka on luonut loistavan uran avaruusteknologian parissa ja luonut Suomeen tuhansia työpaikkoja. Talvio onkin tunnettu ennakkoluulottomista otteistaan. Ei siis ole ihme, että media puhuu häirikköpresidentistä ja paluusta Kekkosen aikaan. Uusi presidentti ei todellakaan aio tyytyä sivustakatsojan rooliin. Se käy ilmi jo hänen virkaanastujaispuheestaan. Yle Areena 6 kk.

Lue lisää tästä

Samuli Edelmann presidenttinä draamasarjassa Presidentti.
Presidentti. Samuli Edelmann presidenttinä draamasarjassa Presidentti. Kuva: Numi Nummelin/Yle Kuvapalvelu presidentti-draamasarja

Herra Mäyränen ja Rouva Repolainen, uusi sarja!

Yle TV2 klo 17.38
(Fox Badger Family) Herra Mäyränen, kaksospojat Hotko ja Posku sekä siskonsa Marja-vauva ovat mäyräperhe, jonka elämä muuttuu kun Rouva Repolainen ja tyttärensä Roosa muuttavat pesään. Mäyräisälle eloisa ketturouva on selvästi ilon lähde, mutta poikien on opittava tulemaan toimeen uuden sisaruksen, Roosan kanssa. Lasten elämän mullistuessa heidän on harjoiteltava erimielisyyksien selvittämistä ja opeteltava hyväksymään toisensa ajan kanssa. 52-osainen animaatiosarja perustuu Brigitte Lucianin kirjoittamaan ja Eve Tharletin kuvittamaan kirjasarjaan. Yle Areena 30 vrk.

Kino: Kolme muistoa nuoruudestani (12)

Yle Teema klo 22.00
(Trois Souvenirs De Ma Jeunesse) Paul valmistautuu paluumatkalle Ranskaan ja miettii nuoruusvuosiaan, lapsuuttaan, äitinsä hulluutta, bilettämistään, matkaa Neuvostoliittoon, missä hän menetti poikuutensa, ystäväänsä, joka hänet petti, ja elämänsä suurta rakkautta. Arnaud Desplechinin monikerroksinen draama Paul Dédaluksesta kuorii esiin identiteetin määrääviä tekijöitä. Näyttelijäkaartin yllätyksiä ovat ensirooleissa Quentin Dolmaire ja Lou Roy-Lecollinet. (Trois souvenirs de me jeunesse, Ranska 2015). Yle Areena 30 vrk.

Tyttö ja poika istuvat puistossa lähikuvassa ja katsovat toisiaan.
Kino: Kolme muistoa nuoruudestani. Tyttö ja poika istuvat puistossa lähikuvassa ja katsovat toisiaan. Kuva: Cinema Mondo / Yle Kuvapalvelu elokuvat

TORSTAI 18.4.

Lovleg - 2. kausi Yle Areenassa!

Yle Areena klo 06.00
16-vuotias Gunnhild (Kristine Ryssdalsnes Horvli) jatkaa lukion ensimmäistä luokkaa pienessä Sandanen kylässä. Syksy on vaihtunut pimeäksi talveksi, ja elämä kimppakämpässä jatkuu tutuilla raiteilla. Bileitä, sekoilua, riitoja ja ystävyyttä! Gunnhild pohtii tunteitaan kämppistänsä kohtaan. Onko hän ihastunut vai jopa rakastunut? Hän on löytänyt oman paikkansa koulussa ja kimppakämpässä, mutta silti nolot, piinalliset tilanteet ja ulkopuolisuuden tunne vaivaavat yhä. Miten hän onnistuukin aina olemaan väärässä paikassa, väärään aikaan, vailla tilannetajua?

Kämppis Luna (Ingrid Tykhelle Kayser) toteaakin Gunnhildistä: ”Olet ehkä ainoa tuntemani ihminen, jota on helpompi ymmärtää kännissä”. Onneksi edes parhaan ystävänsä Saran (Silje Holm Carlsen) kanssa Gunnhild voi olla oma itsensä. Mutta kelpaako hän kenellekään muulle sellaisena kuin on?

Lovleg on henkistä jatkoa huippumenestyneelle Skamille. Sarjan tekotapa on samantyylinen: realistinen ja rouhea. Tarina etenee päivittäin, ja sarjaan on löydetty nuoret, lahjakkaat näyttelijät. 2. tuotantokausi on esitetty Norjan NRKP3-striimauspalvelussa keväällä 2019, eli se nähdään meillä tuoreeltaan. Sarjan 1. kausi on katsottavissa kokonaisuudessaan Yle Areenassa. Sarja tekstitetään suomeksi ja ruotsiksi.

Kotikenttä, 2. kausi Areenassa!

Yle Areena klo 06.00
(Hemmaplan) Ulsteinvikin miesten jalkapallojoukkuetta Vargia ja heidän valmentajaansa Helena Mikkelsenia odottaa uusi kausi. Mikkelsen on Norjan ensimmäinen naisvalmentaja, joka luotsaa miesten huipputason jalkapallojoukkuetta. Uusi kausi tuo mukanaan uudet henkilöhahmot. 2. kausi nähdään Yle Femillä kesällä 2019. Yle Areena 305 vrk.

Helena i röd jacka och med bekymrad min.
Kotikenttä. Helena i röd jacka och med bekymrad min. Kuva: Motlys AB Yle Fem,Ane Dahl Torp,Kotikenttä

Dokumenttiprojekti: Outouden laakso (7)

Yle TV1 klo 19.00 ja Yle Areena ennakkoon 15.4.

Outouden laakso -elokuva tarkastelee valtavaa mullistusta, joka nyt on meneillään, kun teknologiset sovellukset tulevat lähelle ihmistä tavoittaen jopa kaikkein intiimeimmän henkisen ja fyysisen olemassaolomme alueen.

Elokuva lähestyy tekoälyä ja teknologiaa uteliaasti ja ihmetellen, antaen aiheen parissa työskenteleville tutkijoille mahdollisuuden kertoa visioistaan ja näkemyksistään tulevaisuudestamme uuden teknologian kanssa, sekä näyttäen ihmisen ja robotin kohtaamisia. Elokuvassa tapaamme mm. kyborgin, seksirobottien tekoälyn kehittäjän, androidien kehittäjän, ajatusten kuviksi koodaajan sekä erilaisia robotteja. Näemme miten lapset ja vanhukset kohtaavat ensikerran robotin. Elokuvan eettistä pohdintaa kuljettaa tekoälyn etiikan tutkija, tohtori Michael Laakasuo.

Elokuva kysyy, mitä tekoälyn kehitys merkitsee meille ihmisille. Mitä se tarkoittaa ihmisyydelle ja yhteisöille, ja miten se vaikuttaa meidän ihmiskuvaamme? Mitä ovat ne arvot, joista haluamme pitää kiinni. Tekoälyn ja digitalisaation kehitys on niin nopeaa, että tekoälyä hyödyntävistä roboteista puhutaan jo maapallon uutena lajina. Yle Areena 90 vrk.

Käsitelty kuva, jossa tyttö korvillaan metalliset, kuulokkeen tapainen härpäke, jonka jälkeen kaikki muuttuu siruiksi.
Dokumenttiprojekti: Outouden laakso. Käsitelty kuva, jossa tyttö korvillaan metalliset, kuulokkeen tapainen härpäke, jonka jälkeen kaikki muuttuu siruiksi. Kuva: Marko Mäkinen / Yle Kuvapalvelu Dokumenttiprojekti,Dokumenttiprojekti: Outouden laakso

Jääkiekon U18 MM, Kanada - Suomi

Yle TV2 ja Yle Areena klo 20.25
Suomen alle 18-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue otti viime vuoden MM-kisoissa hienosti kultaa! Miten Pikkuleijonien käy huhtikuussa, kun vuoden 2019 MM-kisat käydään naapurimaa Ruotsissa? Yle näyttää Pikkuleijonien pelit sekä loppuottelun Kakkosella ja Areenassa 18.-28.4.2019.

Plastiikkia, plastiikkia! Kulttuurin muovihistoriaa

Yle Radio Suomi klo 17.10 ja Yle Areena
Kuusiosainen sarja kertoo kulttuurimme muovisesta historiasta kuuden ikonisen esineen kautta. Käsittelyssä ovat Tauno Tarnan suunnittelemat Sarviksen muoviastiat, muovipussit, nitraattiselluloidista valmistetulle filmille kuvatut elokuvat, nylonit, Futuro-talo – ja ämpäri. Taidegalleristi Veikko Halmetoja kertoo, miksi hän alkoi kerätä Sarvista jo kauan sitten ja elokuvakonservaattori Miia Väinämö miten muoville tallennettu kulttuurihistoria saadaan säilymään myös jälkipolville.

Entä miksi jonotamme muoviämpäreitä? Jaksossa vastausta etsitään muovin historiasta ja filosofiasta, kun ämpärin olemusta pohtii filosofi Tere Vadén. Sarjan toimittaa Niina Mäkeläinen. Sarja on osa Yleisradion I love muovi -kampanjaa. Lähetykset Yle Radio 1:ssä torstaisin 18.4. - 23.5.2019 klo 17.10, toinen lähetys perjantaina klo 21.40 + koko sarja julkaistaan Yle Areenassa viikolla 16.

PERJANTAI 19.4.

Rölli ja kaikkien aikojen aikojen salaisuus

Yle TV2 klo 10.00
Vanha Rölli ja nuori Juurakko-tyttö lähtevät löytöretkelle kohti tuntematonta. Riemukkaassa ja jännittävässä seikkailussa Mauno Mato, Siili Suhonen ja monet muut auttavat heitä. N: Allu Tuppurainen, Linnéa Röhr. O: Taavi Vartia. Suomi 2018. (U) HD. Pääsiäisen aikaan lastenelokuvia Yle TV2:n aamuissa pe-ma.

Rölli ja Juurakko istuvat hymyileväisesti jossain sisätilassa.
Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus. Rölli ja Juurakko istuvat hymyileväisesti jossain sisätilassa. Kuva: Matila & Röhr Productions Oy / Yle Kuvapalvelu Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus

Merkkien salat

Yle Radio 1 perjantaina 19.4.2019 klo 17.10 ja Yle Areena
Pääsiäispyhien aikana tutustaan neliosaisessa sarjassa symbolien maailmaan. Ohjelman toimittaa Atro Lahtela ja asiantuntiijana on symbolitutkija Liisa Väisänen. Miksi liikennevalojen värit ovat punainen, keltainen ja vihreä? Entä mitä automerkkien logot todellisuudessa kertovat? Miksi ihmeessä pääsiäispupu munii suklaamunia? Tai tiesitkö, että rusetti lahjan päällä kertoo myös kenelle lahjan saaja on luvattu puolisoksi?

Alkuvuodesta televisiossa nähty samanniminen sarja oli aihepiiriltään sama ja on edelleen katsottavissa Yle Areenassa. Tämä radiosarja on itsenäinen, radiota varten tehty sarja, joka liikkuu samassa maailmassa, mutta ei ole yhdenmukainen tv-sarjan kanssa. Lähetykset Yle Radio 1:ssä perjantaista maanantaihin 19.4. - 22.4.2019 klo 17.10 sekä Yle Areenassa.

Itse asiassa kuultuna: Irja Askola

Yle TV1 klo 20.55
Irja Askola oli ensimmäinen suomalainen naispuolinen piispa. Kuinka vaikeaa hänen oli ottaa paikkansa? Hän sai piispanvuosinaan välillä törkeääkin palautetta. Haastattelijana Juho-Pekka Rantala. Yle Areena toistaiseksi.

Lue lisää tästä

Irja Askola oli ensimmäinen suomalainen naispuolinen piispa.
Itse asiassa kuultuna: Irja Askola. Irja Askola oli ensimmäinen suomalainen naispuolinen piispa. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Irja Askola,Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Irja Askola

LAUANTAI 20.4.

Onneli ja Anneli

Yle TV2 klo 11.30
(Suomi, 2013) Onneli ja Anneli saavat kiltiltä rouva Ruusupuulta oman talon. Alkaa unelmien kesä, täynnä seikkailuja ja yllätyksiä. K: Sami Keski-Vähälä, Marjatta Kurenniemen kirjasta. O: Saara Cantell.

Onneali ja Anneli lähikuvassa, pitsihatut päässään.
Onneli ja Anneli. Onneali ja Anneli lähikuvassa, pitsihatut päässään. Kuva: Jolle Onnismaa / Yle Kuvapalvelu Onneli ja Anneli

Villi kortti - tv-esitys lauantaina!

Yle TV2 klo 19.00 ja Yle Areena 18.4. klo 21.00
Villi kortti purkaa viikon urheilutapahtumat sensuroimattomalla ja kyseenalaisella tyylillään. Tämän viikon tv-lähetys poikkeuksellisesti torstain sijaan lauantaina klo 19.00. Pelipaikoilla Noronen, Myllyrinne, Palander, Poikelus, Lindgren, Hämäläinen, Töyssy ja Kaihua sekä molemmat Riihilahdet. HD

Villin kortin ihmisiä istumassa saunan lauteilla erilaisia urheilutavaroita käsissään, yllään.
Villi kortti. Villin kortin ihmisiä istumassa saunan lauteilla erilaisia urheilutavaroita käsissään, yllään. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Numi Nummelin Villi kortti

Teemalauantai: Barbiet ja Myrskylinnut

Yle Teema klo 20.00 alkaen
Nuket ja nostalgia valtaavat Teeman pääsiäislauantaina! Myrskylinnut ovat lähtövalmiina, mutta sitä ennen perehdytään 60 vuotta täyttäneen Barbien historiaan.

Tiny Shoulders: Barbie 60 vuotta
klo 20.01
(Tiny Shoulders: Rethinking Barbie, USA 2018) Legendaarinen Barbie-nukke lanseerattiin New Yorkin leikkikalumessuilla maaliskuussa 1959 eli 60 vuotta sitten. Siitä alkoi Barbien maailmanlaajuinen menestystarina. Nukesta tuli miljoonien tyttöjen suosikkilelu, keräilyesine ja myös sukupuolisiin stereotypioihin liittyvä kiistakapula. Miten ja miksi Barbie-nukke kehitettiin ja mikä on sen yhä jatkuvan menestyksen salaisuus? Yle Areena 90 päivää

Myrskylinnut lähtövalmiina (7)
klo 21.30
(Thunderbirds are Go!, Britannia 1966) Ennen Star Trekiä ja Tähtien sotaa tietä tulevaisuuteen näytti suosittu koko perheen scifi-sarja Thunderbirds. Kansainvälisestä pelastuspalvelusta kertovasta nukkesarjasta tehtiin nyt ehkä hieman hidasliikkeinen mutta yhä hurmaava elokuva. Avaruudessa mukana Cliff Richard ja The Shadows! Yle Areena 8 päivää

Myrskylinnut-nukkenanimaation nuket lähtövalmiina. Kuva 1960-luvun elokuvasta.
Myrskylinnut lähtövalmiina. Myrskylinnut-nukkenanimaation nuket lähtövalmiina. Kuva 1960-luvun elokuvasta. Kuva: MGM International Television Distribution Teemalauantai,nukkeanimaatio,Myrskylinnut,Thunderbirds (Tv-sarja),nukkeanimaatioelokuvat,Myrskylinnut lähtövalmiina

SUNNUNTAI 21.4.

Radioteatteri esittää: Taisteluni

Yle Radio 1 sunnuntaina 21.4.2019 klo 15.00 ja Yle Areena
6 osaa. Ensilähetys. Pohjoismaisen kirjallisuuden suuri puheenaihe Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-kirjasarja on dramatisoitu kuudeksi kuunnelmaksi. Knausgårdin omaelämäkerrallinen kerronta käsittelee kipeää isäsuhdetta ja kasvutarinaa mieheksi, taiteilijaksi ja isäksi. Sarjan avausjakso perustuu ensimmäiseen kirjaan.

Jakso avaa kirjailijan yksityisen maailman ja käsittelee hänen isäsuhdettaan. Ohjaus: Vilppu Kiljunen. Dramatisointi: Jussi Moila. Suomennos: Katriina Huttunen. Musiikki: Samuli Laiho. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten. Tuottaja: Matti Kajander, Radioteatteri. Rooleissa mm: Tommi Eronen, Alma Pöysti, Samuli Niittymäki, Miro Lopperi, Irina Pulkka, Marja Packalén, Taneli Mäkelä ja Aaro Wichmann. Lähetykset Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin 21.4. - 26.5.2019 klo 15.00, toinen lähetys maanantaina klo 19.02 + Yle Areena.

Radio Variaatio: Laulu turvattomalle

Yle Radio 1 sunnuntaina 21.4.2019 klo 18.00 + Yle Areena
Nuorukainen näkee kuoleman kasvot ylittäessään Egeanmeren. Äiti tahtoo kuulla pienen tyttärensä laulun. Mitä heille on tapahtunut kotimaassaan, ja miksi he ovat matkanneet Suomeen? Radioessee koettaa ymmärtää monimutkaista ilmiötä kahden kotinsa menettäneen turvapaikanhakijan kertomuksen ja tuntoisen äänikokemuksen kautta. Teoksen teksti perustuu syyrialaisen Damirin ja irakilaisen Wassanin kokemuksiin. He tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015. Konsepti: Anttoni Palm / Artlab. Ohjaus ja äänisuunnittelu: Tuomas Skopa. Käsikirjoitus ja esiintyjät: Tuomas Skopa, Suvi Tuuli Kataja. Muissa äänissä: Kimmo Koskinen. Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen, Radiogalleria.

Sohvaperunat - tv-esitys sunnuntaina!

Yle TV2 klo 19.00 ja Yle Areena pe 19.4 klo 21.00
Sohvaperunat ovat taas valmiina kommentoimaan ja elämään kanssasi viikon televisiotarjontaa. Pääsiäisviikon tv-esitys nähdään poikkeuksellisesti perjantain sijaan sunnuntaina klo 19.00. Yle Areenassa jakso katsottavissa pe klo 21.00.

Iida ja Nelli istuvat sohvalla.
Sohvaperunat. Iida ja Nelli istuvat sohvalla. Kuva: Yle Kuvapalvelu Sohvaperunat

Hurjat rekkareitit - uusi sarja

Yle TV2 klo 20.45
(Tough Trucks) 1/6. Islanti. Matka Islannin ympäri tarjoaa uskomattomia maisemia vehreistä ylängöistä aina karuihin laavakenttiin ja jäätiköihin. Äärimmäisen luonnon keskellä osa islantilaisista elää perinteistä maalaiselämää. Yle Areena 90 vrk.

Kaksi maastoautoa jonkinlaisessa erämaassa
Hurjat rekkareitit. Kaksi maastoautoa jonkinlaisessa erämaassa Kuva: Yle Kuvapalvelu asiaohjelmat,Hurjat rekkareitit

Invisible Heroes (12) - uusi sarja alkaa!

Yle TV1 klo 21.05 ja Yle Areenassa koko sarja katalogina
Invisible Heroes on tositapahtumiin pohjautuva fiktiivinen draamasarja, joka kertoo suomalaisille tuntemattoman sankaritarinan Tapani ja Lysa Brotheruksesta ja Ilkka Jaamalasta. jotka pelastivat yli 2 000 henkeä Chilen sotilasjuntan vainolta eri puolille Eurooppaa.

Syyskuu 1973. Chilessä kuohuu. Sotilasvallankaappaus on käynnissä ja maa on sisällissodan partaalla. Sotilaat kuljettavat ihmisiä vangeiksi Santiago de Chilen kansallisstadionille. Ihmisiä katoaa ja kuolee. Maailmalla seurataan voimattomina tapahtumia. Suomalaiset diplomaatit Tapani Brotherus ja Ilkka Jaamala sekä Tapanin vaimo Lysa Brotherus ovat tapahtumien keskipisteessä. Heidät on lähetetty rakentamaan kauppayhteistyötä Suomen ja Chilen välille, mutta kärjistynyt tilanne mullistaa heidän komennuksensa täydellisesti.

Vallankaappauksen seurauksena Brotherusten pihalle alkaa ilmestyä apua anovia ja hengenvaarassa olevia vainottuja chileläisiä. Ilman virallista valtuutusta suomalaiset päättävät toimia ja tehdä kaikkensa viattomien ihmisten pelastamiseksi. Virkaveljensä, näkyvästi ihmisoikeuksien puolesta Chilessä taistelleen Harald Edelstamin kanssa yhteistyössä alkaa operaatio, jonka seurauksena yli 2 000 ihmistä pelastuu ja pääsee pakoon. Harald Edelstamilla on toimilleen Ruotsin ja Olof Palmen tuki, mutta suomalaiset diplomaatit Brotherus ja Jaamala joutuvat toimimaan omiltaan salassa ilman Suomen valtion tukea. He ovat näkymättömiä, uudenlaisia suomalaisia sankareita, eivät korpisotureita, vaan diplomatian ja kansainväliset suhteet hallitsevia toimijoita.

Sarjan pääosissa esiintyvät Pelle Heikkilä (Tapani Brotherus), Ilkka Villi (Ilkka Jaamala), Sophia Heikkilä (Lysa Brotherus), Mikael Persbrandt Ruotsin suurlähettiläänä Harald Edelstamina sekä saksalaista diplomaatti Andreas Vossia näyttelee Sönke Möhring. Keskeisiä chileläisiä henkilöitä esittävät Gaston Salgado, Cristian Carvajal, Marcial Tagle sekä Ingrid Isensee. Yle Areena 5 vuotta.

Invisible Heroes sarjan päähenkilöitä kävelemässä. LARS SAND (Juha Kukkonen), ILKKA JAAMALA (Ilkka Villi), TAPANI BROTHERUS (Pelle Heikkila) ja FRANCO PAVEZ (Néstor Cantillana).
Invisible Heroes. Invisible Heroes sarjan päähenkilöitä kävelemässä. LARS SAND (Juha Kukkonen), ILKKA JAAMALA (Ilkka Villi), TAPANI BROTHERUS (Pelle Heikkila) ja FRANCO PAVEZ (Néstor Cantillana). Kuva: Pedro Rojas Jorquera / Kaiho Republic / Yle Ilkka Villi,Pelle Heikkilä,invisible heroes

Theroux ja rajaton rakkaus

Yle TV2 klo 21.35
(Louis Theroux: Maximum Love) Kaksi ihmistä yhdessä elämän loppuun asti - vai sittenkin jotain muuta? Palkittu dokumentaristi Louis Theroux tarkastelee polyamoriaa eli elämäntapaa, jossa ihmisellä on avoimesti useita kumppaneita yhtä aikaa. Theroux matkustaa Yhdysvaltain Oregonin osavaltion Portlandiin, jota pidetään polyamorian pääkaupunkina ja heittäytyy mukaan erilaisiin perhe- ja suhdejärjestelyihin. Jotkut suhteista toimivat, mutta välillä tilanne on ajautunut katkeamispisteeseen. Yle Areena 90 vrk.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua