Hyppää pääsisältöön

Koira söi Barbien jakun, päätä oli vaikea vaihtaa – tällaisia kuvia ja tarinoita saimme teidän Barbie-nukeistanne

Kolme kuvaa Barbieista: Givenchy-malli, lähikuva 1960-luvun lopun Barbiesta ja omatekoinen Osmo, mies-Barbien korvike.
Barbie-muistoja: Givenchy-malli (vas.), 1960-luvun lopun Barbie ja Osmo, itsetehty miesbarbi. Kolme kuvaa Barbieista: Givenchy-malli, lähikuva 1960-luvun lopun Barbiesta ja omatekoinen Osmo, mies-Barbien korvike. Barbie,Teemalauantai,nuket,joukkoistaminen,valokuvakeräys
Toisen Barbieni nyrhin lyhythiuksiseksi omin pikku kätösin, mutta hänellä oli isäni brokadipaloista tekemät vaatteet. Minkkikauluksisen hameeseen sopivan jakun on koira ehkä syönyt, sillä sitä ei enää löytynyt.― Sirkka

Barbie-nukke lanseerattiin New Yorkin leikkikalumessuilla 9. maaliskuuta 1959. Se valloitti nopeasti maailman nukkemarkkinat, myös Suomessa.

Joka sekunti maailmalla myydään kaksi Barbie-nukkea, ja 98 prosenttia maailman ihmisistä tunnistaa Barbien, väitetään dokumenttielokuvassa Tiny Shoulders: Barbie 60 vuotta. Dokumentti kertoo nuken tarinan syntymästä, kehityksestä ja maailmanvalloituksesta kasvavaan kritiikkiin, huonoihin aikoihin ja nuken muodonmuutokseen asti.

Entä mikä on sinun Barbie-tarinasi? Kerro se meille ja lähetä kuva! Minkä ikäinen olit kun sait Barbien? Vieläkö se on tallella? Miten sillä leikittiin? Myös ja erityisesti omatekoiset asut ja oudommat Barbie-tarinat kiinnostavat.

Vai vihasitko koko nukkea?

"Barbie oli kaikkea sitä mitä me emme halunneet olla ja mitä meidän käskettiin olla", toteaa Gloria Steinem Tiny Shoulders -dokumentissa. "Onneksi en varttunut Barbien kanssa. Luojan kiitos!"

Barbie on Amerikan symboli, ukkosenjohdatin – ja maailman tunnetuin nukke.

Viitisen vuotta kestänyt Barbie-aika oli suloista ikimuistoista unelmaa.― Nimimerkki "Punainen kipinä"

Barbie-kuvien ja -muistojen keräys järjestettiin keväällä 2019, kun Barbie täytti 60 vuotta.

Vuoden 1959 Barbie erikoislähikuvassa. Kuva Kansallismuseon Barbie-näyttelystä.
Vuoden 1959 malli. Vuoden 1959 Barbie erikoislähikuvassa. Kuva Kansallismuseon Barbie-näyttelystä. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Barbie,Teemalauantai,Tiny Shoulders: Rethinking Barbie,Tiny Shoulders: Barbie 60 vuotta

Teemalauantai 20.4.2019 klo 20.00–23.05: Barbiet ja Myrskylinnut
Nuket ja nostalgia valtaavat pääsiäislauantaina Teeman! Myrskylinnut ovat lähtövalmiina, mutta sitä ennen perehdytään 60 vuotta täyttäneen Barbien historiaan.
Tiny Shoulders: Barbie 60 vuotta Areenassa 90 päivää
(Tiny Shoulders: Rethinking Barbie, USA 2018) Barbie-nukke lanseerattiin maailmalle New Yorkin leikkikalumessuilla maaliskuussa 1959 eli 60 vuotta sitten. Siitä alkoi Barbien maailmanlaajuinen menestystarina. Nukesta tuli miljoonien tyttöjen suosikkilelu, keräilyesine ja myös sukupuolisiin stereotypioihin liittyvä kiistakapula. Miten ja miksi Barbie-nukke kehitettiin, ja mikä on sen yhä jatkuvan menestyksen salaisuus? Hauskan, liikuttavan ja ajatuksia herättävän dokumenttielokuvan on ohjannut Andrea Nevins. Suomen-ensi-ilta.
Myrskylinnut lähtövalmiina Areenassa 7 päivää
(Thunderbirds Are Go!, Britannia 1966) Ennen Star Trekiä ja Tähtien sotaa tietä tulevaisuuteen näytti Thunderbirds! 1960-luvun suositun koko perheen tv-sarjan pohjalta tehty nukke-elokuva kertoo nyt aika hidasliikkeisestä mutta hurmaavasta kansainvälisestä pelastuspalvelusta. Avaruudessa mukana Cliff Richard ja The Shadows! Ohjaus David Lane. Ensiesitys Ylessä.

Myrskylinnut-nukkenanimaation nuket lähtövalmiina. Kuva 1960-luvun elokuvasta.
Myrskylinnut lähtövalmiina! Myrskylinnut-nukkenanimaation nuket lähtövalmiina. Kuva 1960-luvun elokuvasta. Kuva: MGM International Television Distribution Teemalauantai,nukkeanimaatio,Myrskylinnut,Thunderbirds (Tv-sarja),nukkeanimaatioelokuvat,Myrskylinnut lähtövalmiina

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa