Hyppää pääsisältöön

Barbie täytti 60 vuotta – tällaisia kuvia ja tarinoita saimme teidän omista Barbie-nukeistanne

Kolme kuvaa Barbieista: Givenchy-malli, lähikuva 1960-luvun lopun Barbiesta ja omatekoinen Osmo, mies-Barbien korvike.
Barbie-muistoja: Givenchy-malli (vas.), 1960-luvun lopun Barbie ja Osmo, itsetehty miesbarbi. Kolme kuvaa Barbieista: Givenchy-malli, lähikuva 1960-luvun lopun Barbiesta ja omatekoinen Osmo, mies-Barbien korvike. Barbie,Teemalauantai,nuket,joukkoistaminen,valokuvakeräys

Millainen on sinun Barbie-muistosi?

Barbie-nukke lanseerattiin New Yorkin leikkikalumessuilla 9. maaliskuuta 1959. Se valloitti nopeasti myös Suomen.

Joka sekunti maailmalla myydään kaksi Barbie-nukkea, ja 98 prosenttia maailman ihmisistä tunnistaa Barbien, väitetään dokumenttielokuvassa Tiny Shoulders: Barbie 60 vuotta. Uusi dokumentti kertoo nuken tarinan syntymästä, kehityksestä ja maailmanvalloituksesta kasvavaan kritiikkiin, huonoihin aikoihin ja nuken muodonmuutokseen asti.

Entä mikä on sinun Barbie-tarinasi? Kerro se meille ja lähetä kuva! Minkä ikäinen olit kun sait Barbien? Vieläkö se on tallella? Miten sillä leikittiin? Myös ja erityisesti omatekoiset asut ja oudommat Barbie-tarinat kiinnostavat.

Vai vihasitko koko nukkea? "Barbie oli kaikkea sitä mitä me emme halunneet olla ja mitä meidän käskettiin olla", toteaa Gloria Steinem dokumentissa. "Onneksi en varttunut Barbien kanssa. Luojan kiitos!"

Barbie on Amerikan symboli, ukkosenjohdatin – ja maailman tunnetuin nukke.

Lähetä meille kuva omasta Barbiestasi parhaissa asusteissaan!

Vuoden 1959 Barbie erikoislähikuvassa. Kuva Kansallismuseon Barbie-näyttelystä.
Vuoden 1959 malli. Vuoden 1959 Barbie erikoislähikuvassa. Kuva Kansallismuseon Barbie-näyttelystä. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Barbie,Teemalauantai,Tiny Shoulders: Rethinking Barbie,Tiny Shoulders: Barbie 60 vuotta

Teemalauantai 20.4. klo 20.00–23.05: Barbiet ja Myrskylinnut
Nuket ja nostalgia valtaavat pääsiäislauantaina Teeman! Myrskylinnut ovat lähtövalmiina, mutta sitä ennen perehdytään 60 vuotta täyttäneen Barbien historiaan.
Tiny Shoulders: Barbie 60 vuotta Areenassa 90 päivää
(Tiny Shoulders: Rethinking Barbie, USA 2018) Barbie-nukke lanseerattiin maailmalle New Yorkin leikkikalumessuilla maaliskuussa 1959 eli 60 vuotta sitten. Siitä alkoi Barbien maailmanlaajuinen menestystarina. Nukesta tuli miljoonien tyttöjen suosikkilelu, keräilyesine ja myös sukupuolisiin stereotypioihin liittyvä kiistakapula. Miten ja miksi Barbie-nukke kehitettiin, ja mikä on sen yhä jatkuvan menestyksen salaisuus? Hauskan, liikuttavan ja ajatuksia herättävän dokumenttielokuvan on ohjannut Andrea Nevins. Suomen-ensi-ilta.
Myrskylinnut lähtövalmiina Areenassa 7 päivää
(Thunderbirds Are Go!, Britannia 1966) Ennen Star Trekiä ja Tähtien sotaa tietä tulevaisuuteen näytti Thunderbirds! 1960-luvun suositun koko perheen tv-sarjan pohjalta tehty nukke-elokuva kertoo nyt aika hidasliikkeisestä mutta hurmaavasta kansainvälisestä pelastuspalvelusta. Avaruudessa mukana Cliff Richard ja The Shadows! Ohjaus David Lane. Ensiesitys Ylessä.

Myrskylinnut-nukkenanimaation nuket lähtövalmiina. Kuva 1960-luvun elokuvasta.
Myrskylinnut lähtövalmiina! Myrskylinnut-nukkenanimaation nuket lähtövalmiina. Kuva 1960-luvun elokuvasta. Kuva: MGM International Television Distribution Teemalauantai,nukkeanimaatio,Myrskylinnut,Thunderbirds (Tv-sarja),nukkeanimaatioelokuvat,Myrskylinnut lähtövalmiina
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema