Hyppää pääsisältöön

Erityisen hyvää duo-soitantaa

Duo Brüggen-Plank (Marie Radauer-Plank, viulu Henrike Brüggen, piano) musisoi muutama vuosi sitten ensijulkaisullaan vakuuttavasti Karol Szymanowkin viulu-piano -musiikin parissa. Nyt nämä etevät saksalaismuusikot ovat ottaneet harppauksen eteenpäin seikkaillessaan George Enescun (1881–1955) sävelistön maailmassa.

enescu äänitteen kansi
enescu äänitteen kansi George Enescu

Enescun äkillisesti kääntyilevä ja arvaamaton etnovaikutteinen taidemusiikki sopii duolle täydellisesti. Molemmat muusikot kantavat itsensä solistisesti, mutta tarpeen tullen löytävät tarkasti toisensa paikoin oikukkaan musiikin yhteisrytmeissä. Huippuunsa hiotussa soitossa on oivallusta ja yksityiskohtien rikkautta, mutta samalla luontevaa huolettomuutta ja karheutta.

Toinen f-molli -viulusonaatti edustaa Enescun varhaistuotantoa. Teini-ikäisenä sävelletty sonaatti on jo varsin kypsää jälkeä. Sen muhevaan romanttis-virtuoosiseen sävelpyörteilyyn on taitavan kaksikon matkassa helppo imeytyä.

Kymmenessä pikku kappaleesta koostuva Vaikutelmia lapsuudesta kuuluu Enescun 1940-luvun tuotantoon. Lempeiden ja nostalgisten melodioiden hallitsemat tuokiokuvat muodostavat pakenevien hetkien kokoelman.

Äänitteen huippuhetki on 1920-luvun puolivälissä puristettu timantti kolmas viulusonaatti. Enescu ei käytä suoraan kansanmusiikkiaineksia vaan fantisoi tilalle omiaan. Viulu liikkuu romanimusiikin poltteessa, kun pianon olevaisuuksien takana kuultaa zimbalom ja kobza. Viulun pienten uikahdusten, liukumien, havinoiden ja sävähdysten arvaamattomuudet herkistävät kuulijan. Toisessa osassa pianon toistuvat sävelpisteet ja pelkistetyt säestyskuviot sekä viulun hiiskuvat vingahdukset vangitsevat. Päätösosan Moldovian suuntaan kuikuileva tanssikujeilu käy jalan alle.

Epätasaisen varmasti tulee äänitteillä vastaan kamarimusisointia, jota voisi kuvailla sanalla erityinen. Duo Brüggen-Plankin soitto on juuri sitä. Erityistä.

Enescu. Works for violin and piano. The Duo Brüggen-Plank. Genuin Classics (GEN19642)

Kuuntele Uudet levyt 16.4.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.