Hyppää pääsisältöön

Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

Uusiseelantilainen säveltäjä Gemma Peacocke on omintakeinen tekijä, joka on luonut erilaisista tyylillisistä elementeistä luontevan synteesin. Lopputulos ei ole crossoveria tai edes jälki-crossoveria, vaan aito erilaisten tyylillisten elementtien sulautuminen. Sellaista voi syntyä niiden toimesta, jotka ovat aidosti kykeneviä herkistymään ja innoittumaan aikamme moninaisuuden ja alati hämärtyvien genrerajojen edessä.

peacocke äänitteen kansi
peacocke äänitteen kansi Uusminimalismi

Vastikään julkaistu Waves & Lines on 50 minuutin kestoinen laulusarja sopraanolle, elektroniikalla ja kamariyhtyeelle. Tyylillisesti se risteilee muun muassa popin, jazzin, elektronimusiikin ja jälkiminimalismin kanssa.

Laulusarjan tekstit ovat afgaaninaisten salassa suullisen perimätiedon avulla siirtämiä runoja, jotka yhdysvaltalainen toimittaja ja runoilija Eliza Grisswold on koonnut yhteen ja kääntänyt. Laulut teemoittuvat muun muassa rakkauden, surun, kodin ja sodan ympärille.

Muun muassa David Langin sekä John Zornin kanssa työskennellyt sopraano Eliza Baggin ilmava ja hillityllä vibratolla höystetty laulu on enemmän popin kuin taidemusiikin maailmasta tuttua. Myös tämä tekee musiikista monelle nykykuulijalle koskettavaa ja läheistä.

Waves & Lines on vahva, merkityksellinen ja aito kokonaisuus.

Waves & Lines. Gemma Peacocke. Eliza Bagg, sopraano, Borah Han, piano, Adam Holmes, lyömäsoittimet, Pat Swoboda, basso. New Amsterdam (NWAM111)

Kuuntele Uudet levyt 16.4.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.