Hyppää pääsisältöön

Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

Uusiseelantilainen säveltäjä Gemma Peacocke on omintakeinen tekijä, joka on luonut erilaisista tyylillisistä elementeistä luontevan synteesin. Lopputulos ei ole crossoveria tai edes jälki-crossoveria, vaan aito erilaisten tyylillisten elementtien sulautuminen. Sellaista voi syntyä niiden toimesta, jotka ovat aidosti kykeneviä herkistymään ja innoittumaan aikamme moninaisuuden ja alati hämärtyvien genrerajojen edessä.

peacocke äänitteen kansi
peacocke äänitteen kansi Uusminimalismi

Vastikään julkaistu Waves & Lines on 50 minuutin kestoinen laulusarja sopraanolle, elektroniikalla ja kamariyhtyeelle. Tyylillisesti se risteilee muun muassa popin, jazzin, elektronimusiikin ja jälkiminimalismin kanssa.

Laulusarjan tekstit ovat afgaaninaisten salassa suullisen perimätiedon avulla siirtämiä runoja, jotka yhdysvaltalainen toimittaja ja runoilija Eliza Grisswold on koonnut yhteen ja kääntänyt. Laulut teemoittuvat muun muassa rakkauden, surun, kodin ja sodan ympärille.

Muun muassa David Langin sekä John Zornin kanssa työskennellyt sopraano Eliza Baggin ilmava ja hillityllä vibratolla höystetty laulu on enemmän popin kuin taidemusiikin maailmasta tuttua. Myös tämä tekee musiikista monelle nykykuulijalle koskettavaa ja läheistä.

Waves & Lines on vahva, merkityksellinen ja aito kokonaisuus.

Waves & Lines. Gemma Peacocke. Eliza Bagg, sopraano, Borah Han, piano, Adam Holmes, lyömäsoittimet, Pat Swoboda, basso. New Amsterdam (NWAM111)

Kuuntele Uudet levyt 16.4.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.