Hyppää pääsisältöön

Prisma: Attenborough ja munan ihme

Sir David Attenborough on intohimoisen kiinnostunut linnunmunista.
Sir David Attenborough on intohimoisen kiinnostunut linnunmunista. Joutsenen muna on suurimpia linnunmunia Britanniassa. Sir David Attenborough on intohimoisen kiinnostunut linnunmunista. Kuva: Mike Birkhead Associates Yle TV1,David Attenborough,Prisma: Attenborough ja munan ihme

TV1 keskiviikkona 17.4.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 20.4. klo 10.05 ja maanantaina 22.4. klo 22.40, Areenassa

Luontodokumenttien ikoni Sir David Attenborough on intohimoisen kiinnostunut linnunmunista.

Munan verraton rakenne ylläpitää uutta elämää, suojelee ulkopuoliselta maailmalta ja antaa kasvavan poikasen tarvitsemaa happea. Linnunmuna on riittävän vahva kestämään hautovan emolinnun koko painon ja kyllin hauras, jotta poikanen pystyy rikkomaan sen.

Miten muna muodostuu, miten se on rakentunut ja miksi se on juuri munan muotoinen? Miksi eläin ylipäätänsä munii?

BBC:n dokumentissa Attenborough ja munan ihme seurataan munaa sen alkuvaiheesta poikasen kuoriutumiseen asti. Ohjelmassa paljastetaan kohta kohdalta, mitä kätkeytyy luonnon täydellisimpään luomukseen.

Maailmassa 10 000 munivaa lintulajia

Muna on erittäin merkittävä tieteellisen tutkimuksen kohde, sillä siipikarjateollisuus on satsannut valtavia summia selvittääkseen, miten täydellinen muna syntyy.

Keittiöissä muna on niin tavallinen raaka-aine, että se saattaa estää meitä näkemästä munien rakenteen, värin ja muodon ihmeellisyyden ja kauneuden. Munien, joita munii 10 000 maailmassa tavattavaa lintulajia.

Sir David Attenborough on intohimoisen kiinnostunut linnunmunista.
Riskilä munii monenkirjavia munia. Sir David Attenborough on intohimoisen kiinnostunut linnunmunista. Kuva: Mike Birkhead Associates Yle TV1,Prisma: Attenborough ja munan ihme

Jokainen muna palvelee yhtä tarkoitusta: se pitää yllä ja ravitsee uutta elämää pienimmästä alle puoli grammaa painavasta kimalaiskolibrin munasta suurimpaan, 40 000 kertaa sitä painavampaan strutsinmunaan.

Munat poikkeavat toisistaan hämmästyttävästi koon ja muodon lisäksi myös väriltään ja kuvioinniltaan.

Munien hautominen onnistuu tietyssä lämpötilassa

Etelämanner on yksi maapallon armottomimmista elinympäristöistä. Keisaripingviinit aloittavat munien hautomisen hyytävässä pakkasessa. Miksi pingviini ei kehittynyt kasvattamaan poikasta kehossaan, jossa se pysyisi lämpimänä?

Pingviinit ovat sukua muinoin lentäneille linnuille. Painon pitäminen minimissään on tärkeää lentävälle eläimelle. Linnut ovat nisäkkäitä lämpimämpiä, ja täysikasvuisten lintujen ruumiinlämpö onkin 40 astetta. Niin lämpimässä mikään alkio tai sikiö ei kehity. Munimalla linnut voivat hautoa sikiöitään alemmissa lämpötiloissa.

Muniminen tietää kuitenkin monia ongelmia. Sikiötä on suojeltava, lämmitettävä ja ravittava ruumiin ulkopuolella. Näitä haasteita eivät kohtaa vain napaseuduilla lisääntyvät linnut.

Attenborough's Wonder of Eggs. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018. HD

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.