TV1 keskiviikkona 17.4.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 20.4. klo 10.05 ja maanantaina 22.4. klo 22.40, Areenassa
Luontodokumenttien ikoni Sir David Attenborough on intohimoisen kiinnostunut linnunmunista.
Munan verraton rakenne ylläpitää uutta elämää, suojelee ulkopuoliselta maailmalta ja antaa kasvavan poikasen tarvitsemaa happea. Linnunmuna on riittävän vahva kestämään hautovan emolinnun koko painon ja kyllin hauras, jotta poikanen pystyy rikkomaan sen.
Miten muna muodostuu, miten se on rakentunut ja miksi se on juuri munan muotoinen? Miksi eläin ylipäätänsä munii?
BBC:n dokumentissa Attenborough ja munan ihme seurataan munaa sen alkuvaiheesta poikasen kuoriutumiseen asti. Ohjelmassa paljastetaan kohta kohdalta, mitä kätkeytyy luonnon täydellisimpään luomukseen.
Maailmassa 10 000 munivaa lintulajia
Muna on erittäin merkittävä tieteellisen tutkimuksen kohde, sillä siipikarjateollisuus on satsannut valtavia summia selvittääkseen, miten täydellinen muna syntyy.
Keittiöissä muna on niin tavallinen raaka-aine, että se saattaa estää meitä näkemästä munien rakenteen, värin ja muodon ihmeellisyyden ja kauneuden. Munien, joita munii 10 000 maailmassa tavattavaa lintulajia.

Jokainen muna palvelee yhtä tarkoitusta: se pitää yllä ja ravitsee uutta elämää pienimmästä alle puoli grammaa painavasta kimalaiskolibrin munasta suurimpaan, 40 000 kertaa sitä painavampaan strutsinmunaan.
Munat poikkeavat toisistaan hämmästyttävästi koon ja muodon lisäksi myös väriltään ja kuvioinniltaan.
Munien hautominen onnistuu tietyssä lämpötilassa
Etelämanner on yksi maapallon armottomimmista elinympäristöistä. Keisaripingviinit aloittavat munien hautomisen hyytävässä pakkasessa. Miksi pingviini ei kehittynyt kasvattamaan poikasta kehossaan, jossa se pysyisi lämpimänä?
Pingviinit ovat sukua muinoin lentäneille linnuille. Painon pitäminen minimissään on tärkeää lentävälle eläimelle. Linnut ovat nisäkkäitä lämpimämpiä, ja täysikasvuisten lintujen ruumiinlämpö onkin 40 astetta. Niin lämpimässä mikään alkio tai sikiö ei kehity. Munimalla linnut voivat hautoa sikiöitään alemmissa lämpötiloissa.
Muniminen tietää kuitenkin monia ongelmia. Sikiötä on suojeltava, lämmitettävä ja ravittava ruumiin ulkopuolella. Näitä haasteita eivät kohtaa vain napaseuduilla lisääntyvät linnut.
Attenborough's Wonder of Eggs. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018. HD