Hyppää pääsisältöön

Sorin sirkus – näin syntyy upea, nykyaikaisen sirkuksen historiaa juhliva show

Akrobaatteja Sorin sirkuksen showssa
Akrobaatteja Sorin sirkuksen showssa Kuva: Annamaria Palsi-Ikonen Sorin Sirkus,sorin sirkus show 2018

Sorin sirkuksen vuotuinen, aina loppuunmyyty joulushow on sirkuskoulun vuoden kohokohta, johon valmistaudutaan tiiviisti viikkojen ajan. Teemalla nähdään dokumentti valmisteluista ja itse show pääsiäisenä.
Yle Teema pe 19.4. klo 20 ja la 20.4. klo 14.05

Tamperelaisen Sorin sirkuksen vuoden 2018 joulushow on omistettu maneesisirkuksen 250-vuotiselle historialle, joka alkoi Lontoossa vuonna 1768. Show on sirkuskoulun vuoden kohokohta ja se on aina loppuunmyyty. Dokumentti seuraa visuaalisesti rikkaan ja henkeäsalpaavan esityksen valmistumista ensi-iltaa edeltävien seitsemän viikon aikana.

Sirkustirehtööri Taina Kopra kertoo esityksen valmistumisprosessista, maneesimestari Jouni Kivimäki temppujen turvallisuuden varmistamisesta ja pukusuunnittelija Kitte Klemettilä esiintymisasujen erityisvaatimuksista ja harjoitusprosessin aikana eteen tulevista puvustuksellisista yllätyksistä.

Harjoitusten lomassa viisi esiintyvää nuorta avaa oman temppunsa haasteita. Sirkusperheessä kasvanut Iitu Kivimäki keinuu katonrajassa trapetsilla ja hetkeä myöhemmin hän on ihmispyramidin kantava voima. Natalia Koskela kiepauttelee itseään katosta roikkuvan köyden varassa ja kiipeää kevyesti ihmistolpan ylimmäiseksi. Shown sirkustirehtööriä esittävä Sampo Suihkonen temppuilee yksipyöräisen kanssa ja on sen lisäksi ottanut haltuun hurjaa tasapainoaistia vaativan löysän nuoran sekä fakiiritemput. Myös Aapo Honkanen harjoittelee yksipyöräistä ja tarjoutuu taikurin rooliin. Joulushowssa ensimmäistä kertaa mukana oleva Sara Soimasuo nousee klovnina puujaloille ja harjoittelee tolppatemppuja.

Housut tulessa Sorin sirkuksen showssa
Housut tulessa Sorin sirkuksen showssa Kuva: Annamaria Palsi-Ikonen Sorin Sirkus,sorin sirkus show 2018

Esiintyvillä nuorilla ei ole harjoitusaikana juuri muuta elämää sirkuksen ulkopuolella. He saapuvat koulun jälkeen sirkukselle, tekevät läksyt, syövät eväitä, viettävät aikaa kavereiden kanssa ja tietysti treenaavat sirkustirehtööri Tainan ja muiden ohjaajien johdolla. Ensin keho lämmitellään huolella voimaa ja notkeutta vaativiin temppuihin, sitten keskitytään yksilö- tai ryhmänumeroihin. Harjoitukset ovat toistoja toistojen perään, tasapainoilua ja kaatumista, ylös kiipeämistä ja tippumista, hurjia hyppyjä ja voltteja, omien pelkojen voittamista ja kaveriin luottamista, riemullisia onnistumisia ja epäonnistumisia, joista on äkkiä päästävä yli, korjausliikkeitä ja väsymistä, ja vielä kerran toistoja, toistoja ja toistoja.

Kuukausi ennen ensi-iltaa tahti tiivistyy, myös viikonloput kuluvat treeneissä. Vähitellen siirrytään lavasteisiin ja showta aletaan löydä kasaan. Ohjelmanumerosta toiseen siirtymiset, esityksen kokonaisrytmi, musiikki, rekvisiitta, karaktääreissä pysyminen, vaatteiden ja peruukkien vaihdot ja yleisön huomioiminen tuovat mukanaan uusia haasteita. Sirkustirehtööri Tainan tarkoilta silmiltä ei jää mitään huomaamatta ja numeroita hiotaan uupumatta.

Ennakkonäytöksen aikana takahuoneessa käy vipinä. Asut ja peruukit vaihtuvat vauhdilla, hiki virtaa ja lihakset lämmitellään seuraavia ohjelmanumeroita varten. Esityksen jälkeen kokoonnutaan vielä porukalla kuuntelemaan Tainan palaute.

Lopulta koittaa kauan odotettu ensi-ilta. Yleisön virratessa katsomoon sirkuslaiset kerääntyvät lähtöpisteeseen odottamaan h-hetkeä. Kaikki on nyt valmista. Valot sammuvat, musiikki alkaa soida, karaktäärit heräävät eloon ja sirkuskulkue siirtyy yleisöä tervehtien estradille. "Tervetuloa sirkukseen!"

Dokumentissa näemme, kuinka kova treeni, huikea motivaatio, hyvät ohjaajat sekä kaveriporukan tuki ja kannustus saavat taian tapahtumaan.

Show ja dokumentti Teemalla pitkänäperjantaina 19.4. klo 20.00 alkaen ja uusintana lauantaina 20.4. klo 14.05 alkaen. Molemmat katsottavina Areenassa 11 kuukautta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa