Hyppää pääsisältöön

Studygram motivoi opiskelemaan, jos inspiroidut kauniista muistiinpanoista

Kuva puhelimesta, jossa auki Instagram.
Kuva puhelimesta, jossa auki Instagram. Kuva: Anniina Nirhamo Abitreenit

Tägillä #studygram löytyy Instagramista melkein neljä miljoonaa postausta värikkäistä muistiinpanoista, muistiinpanovälineistä ja seesteisistä opiskeluhetkistä. Mutta miksi?

Studygram on paitsi tägi, myös nimitys Instagram-tilille, joka keskittyy pelkästään opiskeluun. Studygramin perustamiseen voi olla monenlaisia syitä. Jakamalla kuvia muistiinpanoistaan ja opiskeluarjestaan studygrammaaja motivoi sekä itseään että muita opiskelemaan ja pysymään ruodussa.

– Löysin ulkomaiset studygramit sattumalta pari vuotta sitten ja kiinnostuin, koska monilla oli tosi hienoja muistiinpanoja ja opiskelukuvia. Olen aina oppinut hyvin, kun teen muistiinpanoja. Saan studygrameista ideoita ja myös konkreettisia vinkkejä omaan opiskeluun, kertoo kolmannen vuoden lukio-opiskelija Maisa, joka pitää omaa studygramia nimellä @study.mai.

– Studygramien seuraaminen on motivoivaa, koska jotenkin toisten opiskelukuvien näkeminen inspiroi ja patistaa itsekin opiskelemaan.

Motivaation kasvattaminen on tärkeä syy myös abiturientti Tildalle, joka pitää studygramia nimellä @studytilda.

– Minua motivoi se, että pääsen jakamaan omia tekemisiä ja seuraamaan muiden opiskeluja. Studygramin kautta pääsee myös toteuttamaan itseään aina kuvien ottamisesta feedin rakentamiseen, Tilda sanoo.

Avaa Instagram postaus
Avaa Instagram postaus

Onko muistiinpanojen pakko olla kauniita?

Yksi syy jakaa kuvia muistiinpanoistaan, kalenteristaan ja lukusuunnitelmistaan voi olla yksinkertaisesti se, että nauttii niiden tekemisestä. Sen vuoksi monilla studygram-tileillä jaetut muistiinpanot ovat kauniita, värikkäitä ja koristeellisia.

Kun muistiinpanot kirjoittaa käsin, värejä käyttäen ja kuvia sekä kaavioita piirtäen, keskittyy paremmin. Silloin asia jää myös tehokkaammin mieleen.

– En panosta muistiinpanojen tekemiseen vain sen takia, että saisin hyviä kuvia, vaan ihan itseni takia. Kivan näköisiä muistiinpanoja tulee selattua mieluummin, mikä edistää oppimista, Maisa sanoo.

Studygram ei olekaan vain yhden tyylisille muistiinpanoille, vaan tägin takaa löytyy myös minimalistisia muistiinpanoja, sotkuisia käsialoja ja persoonallisia piirroksia. Erilaisilta opiskelijoilta voi saada itselle uusia ideoita ja vinkkejä opiskeluun.

Avaa Instagram postaus
Avaa Instagram postaus

Studygram on oma yhteisö Instagramin sisällä

Suurin syy studygramin pitämiseen ja muiden tilien seuraamiseen on kuitenkin useimmille sen ympärille muodostuva kannustava yhteisö, joka jakaa samat mielenkiinnon kohteet. Samantyyppisiä yhteisöjä on muodostunut Instagramissa muun muassa bullet journalien ja kirjojen ympärille.

#studygramin sukulaiset #bulletjournal ja #bookstagram

Studygrameissa on paljon samaa kuin bullet journalien ja kirjojen ympärille syntyneissä Instagram-yhteisöissä. Itse asiassa studygram-tileiltä löytyy myös paljon kuvia bujoista, ja bookstagram-tileiltä saattaa löytyä kuvia opiskelusta!

Bullet journal eli bujo on tyhjään muistikirjaan alusta alkaen itse tehty kalenterin, listojen, muistiinpanojen ja päiväkirjan yhdistelmä. Bujoja on yhtä monenlaisia kuin niiden tekijöitäkin, inspiraatiota löytyy paljon Instagramista esimerkiksi tägillä #bulletjournal.

Bookstagram-tili on studygramin tapaan nimitys kirjoihin keskittyvälle Instagram-tilille.

– Erityisesti tykkään seurata suomalaisia studygrameja, koska ne on samaistuttavia, kun on yhdistäviä asioita, kuten yo- ja pääsykokeita ja vaikka samoja lukiokursseja menossa. On myös kiva jutella opiskelujutuista muiden kanssa ja saada vertaistukea, Maisa sanoo.

– Aloittamisen jälkeen olen ollut positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka tiivis yhteisö on kyseessä. On ollut ihan huippua päästä juttelemaan esimerkiksi yo-kokeista muiden kanssa, Tilda kertoo.

Parhaimmillaan studygram on Instagramin sisällä oleva oma pieni maailmansa, joka saa opiskelun tuntumaan vähemmän yksinäiseltä puuhalta. Kun kaikki muutkin ovat motivoituneet, kiinnostuneet ja innostuneet opiskeluista, inspiroituu itsekin.

Toisaalta tileillä jaetaan myös epätoivon ja epäonnistumisen kokemuksia, jolloin studygramit toimivat vertaistukena silloinkin, kun kaikki ei suju täydellisesti.

Artikkelit