Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Brexit, kello käy – Mitä tapahtui neuvottelujen kulisseissa?

Brexit, Britannian ero Euroopan Unionista uhkasi hajottaa koko unionin ja oli vaikea haaste Britannialle.
EU:n pääneuvottelija Michel Barnier taisteli brexit-neuvotteluissa aikaa vastaan. Brexit, Britannian ero Euroopan Unionista uhkasi hajottaa koko unionin ja oli vaikea haaste Britannialle. Yle TV1,Ulkolinja: Brexit kello käy

TV1 torstaina 18.4.2019 klo 22.00 - 23.35, uusinta sunnuntaina 21.4. klo 22.50, Areenassa

Britannian dramaattinen ero Euroopan unionista on saanut jatkoaikaa lokakuun loppuun saakka. Brexit on järisyttänyt Britannian poliittista tilannetta ja se on uhannut hajottaa koko unionin.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier sai kaksi vuotta aikaa valmistella maailman suurin ja ehkä vaikein ero. Miten hän onnistui puolustamaan EU:n etua Britanniaa vastaan ja vakuuttamaan jäljelle jäävät 27 jäsenmaata? Tilanteessa, josta ei ollut kenelläkään kokemusta.

Kesäkuussa 2017 oli kulunut vuosi pääministeri David Cameronin kaudella järjestetystä brexit-kansanäänestyksestä. Journalistit kokoontuivat Brysseliin kuulemaan historian suurimmasta erosta. Neuvottelut alkoivat.

Ranskalainen ohjaaja Alain de Halleux seuraa dokumentissaan EU:n pääneuvottelijaa brexit-neuvottelujen aikana ja matkoilla ympäri Eurooppaa. Panokset ovat kovat. Monimutkainen vyyhti vaikuttaa liki mahdottomalta selvittää määräajassa. ”Kello käy”, muistuttaakin Michel Barnier yhä uudestaan.

Epävarmassa tilanteessa molemmin puolin kanaalia käy kiihkeä arvuuttelu siitä, mitä neuvottelut ja tulevaisuus tuovat tullessaan. Syntyykö erosopimusta vai ei ja minkälaisin ehdoin? Mihin sopimukseton tilanne voisi johtaa? Yksi keskeisistä kysymyksistä on Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisen rajan kohtalo.

Ulkolinjan ranskalainen dokumentti Brexit, kello käy vie aitiopaikalle Euroopan unionin kulisseihin keskelle brexit-neuvotteluja. Pääneuvottelija Michel Barnierista paljastuu päättäväisen ja suoran neuvottelijan lisäksi myös toisenlainen puoli.

Brexit, The Clock Is Ticking. Ohjaus: Alain de Halleux. Käsikirjoitus: Stéphanie Thomas, Alain de Halleux ja Patrick Delfosse.Tuotanto: Point du Jour, Ranska, 2019.