Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Näyttelijänäkin tunnetun Oona Airolan orgaaninen folkpop vakuuttaa ajattomuudellaan

Punertavahiuksinen nainen pukeutuneena valkoiseen housupukuun on kyykistyneenä, katsoo vasempaan yläviistoon omaan käteensä nojaten.
Punertavahiuksinen nainen pukeutuneena valkoiseen housupukuun on kyykistyneenä, katsoo vasempaan yläviistoon omaan käteensä nojaten. Kuva: Promokuva Oona Airola,Nosteessa (YleX)

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Oona Airola.

Oona Airola tekee orgaanista, folkahtavaa suomenkielistä poppia.

Uuden musiikin X:n toimittajat Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:

– Jussi-palkittuna näyttelijänäkin tunnetun Oona Airolan debyyttisinkku Brahenkenttä vakuuttaa ajattomuudellaan ja biisin tarina pysäyttää kuuntelemaan. Kappale on rakennettu kauniin aaltoilevasti ja siinä on jotain elokuvallista. Oona käyttää ääntään lempeästi ja vähäeleisesti, mikä antaa tilaa tarinalle. Oona tarjoilee jotain tuoretta ihmisille, jotka kaipaavat elämäänsä sitä samaa, mitä Scandinavian Music Group aikoinaan tarjoili.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Musiikin tekeminen on aina ollut osa elämääni. Ekan biisini taisin tehdä 9-vuotiaana ja siitä eteenpäin enemmän tai vähemmän on tullut aiheen parissa touhuttua. Olen tehnyt biisejä aiemmin myös yhtyeelleni Lada Nuevolle, mutta tämä sooloprojekti pääsi venähtämään kymmenisen vuotta suunnitellusta. Olen onnellinen, että se vihdoin tapahtuu.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– Kyllähän se tosi popmusiikkia on etenkin sanoituksiltaan. Ehkä joissain biiseissäni kuuluu sävyjä taustastani laulelmamusiikin parissa ja jopa kansanmusasta, jota olen opiskellut. Usein melodiani ja harmoniani ovat runsaampia kuin popissa yleensä.

Miten siitä tuli tällaista, mikä sinua inspiroi?

– Tunnelmat inspiroivat minua eniten. On kiehtovaa, mistä jokin tunnelma syntyy, miten jotkut tilanteet voivat jättää niin voimakkaan tunnejäljen. Myöhemmin kuitenkin tilanteisiin pääsee usein käsiksi juuri sen kautta, että muistaa millainen tunnelma niissä oli. Minua inspiroivat myös ihmiset ja kaikki hetket, joissa saan heittäytyä tarkkailijan asemaan. Olen yllättävän erakkoluonne, vaikkei se varmaan päälle päin näy. Mutta viihdyn todella hyvin yksin ja luonnossa.

Mitkä ovat tähänastisen musiikkiuran suurimmat saavutukset?

– Kun huomasin Spotifysta, että neljä ihmistä kuuntelee Brahenkenttää samaan aikaan heti sen julkaisemisen jälkeen. Se oli tosi kova juttu. Ihan oikeasti! Paljon kovempi kuin kokemus täydessä Finlandia-talossa laulamisesta. En tiedä, mikä siinä sitten...

– Myöhemmin huomasin, että kahdeksan ihmistä kuunteli samaan aikaan, mutta se ei ollut yhtään niin kova juttu kuin ne neljä olivat olleet. Koska se oli mun ensimmäinen ihan oma julkaisu ja mua jotenkin niin kosketti, että niitä neljää ihmistä kiinnosti se, mitä mulla oli sanottavana.

Oletko jo keikkaillut? Minkälainen olisi täydellinen keikkapaikka sinulle?

– Olen keikkaillut aika paljon. Minulla on ollut lapsesta saakka duo siskoni kanssa, ja olemme tehneet paljon keikkaa milloin missäkin. Lisäksi Ykspihlajan Kino-Orkesterilla on tullut kierrettyä paljonkin muun muassa elokuvafestivaaleja. Ja jo aiemmin mainitsemallani Lada Nuevolla. Nyt haaveilen aika paljon keikasta esimerkiksi G-live Labissa. Siellä on niin jäätävän hyvät soundit. Ja tietenkin isommat lavat, esimerkiksi festarihommat kiinnostavat, mutta ensin haluan saada tällä uudella projektilla liven haltuun, että olisi toistoa ja tulisi rutiinia.

Mistä sanoituksesta olet erityisen ylpeä ja miksi?

– Tämä on liian vaikea. En ole mistään ylpeä. Biiseissä tulee sanottua jotain ja huomenna ne ajatukset ovat osittain vanhentuneita, ja toiset taas toimivat vielä vuosien päästä itsellekin.

– Tein Lada Nuevolle biisin Kotimaani jossa laulan:

Ja vaikka olen outolintu, kummajainen, kaupungista kaukana syntynyt,
niin samanlainen sydän hakkaa rinnassani kuin muillakin
― Lada Nuevo – Kotimaani

– Tuntuu sekin lähinnä pöljältä näin nyt uloskirjoitettuna, mutta toimii siihen biisin rytmisesti hyvin. Ehkä ylpein olen siitä, jos ylipäätään saan jotain sanottua niin, että se rytmittää biisin parhaalla mahdollisella tavalla.

Jos Brahenkenttä soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Varmaan joku tyyppi seisoisi liikennevaloissa ja pyörisi ympyrää. Lumihiutaleet tippuisivat oikein hissukseen ja tarttuisivat sen tyypin villapipoon, hartioille huiviin ja takkiin. Ja katuvalot loisivat pehmeää valoa siinä ja äänisuunnittelija olisi tajunnut nostaa pintaan myös lasten ääniä ja kiekon osumista jonkun mailaan tai kaukalon reunaan... Tunnelma olis vähä sellanen kuin Tahraton mieli -elokuvassa.

Voisitko kuvitella panostavasi musiikkiuraan enemmän kuin näyttelemiseen?

– Toivon, että ei koskaan tarvitse valita vain toista. Tai sanotaan, että olen päättänyt, etten koskaan valitse vain toista. Nyt kun olen saanut musan startattua, niin se varmasti vaikuttaa siihen, että mietin tarkkaan, mitä töitä teen näyttelijänä ja mitä en. Koska musaproggis venyi niin pahasti siksi, että tein jo kouluaikana ja varsinkin valmistumisen jälkeen liikaa töitä, en aio toistaa samaa virhettä. Pitää jäädä aikaa myös musan kirjoittamiselle. Mutta näyttelijäntyö on erittäin tärkeä inspiraation lähde myös musiikille, joten toivon, että löydän edes ajoittain hyvän balanssin näiden välillä.

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia ja haaveita sinulla on musiikin suhteen?

– Haaveilen siitä, että saan tehdä musiikkia kiinnostavien ihmisten kanssa. Plussaa on jos lopputulos on mainion kuuloista omasta, ja toivottavasti jonkun muunkin, mielestä. Livestä haaveilen kovasti. Ja musavideoiden tekemisestä. Haluaisin itse suunnitella omia videoita, ja tehdä niitä kiinnostavien ohjaajien kanssa, ja kivalla työryhmällä. Ja tanssijoiden kanssa haluaisin päästä tekemään yhteistyötä. Ja kaikkien upeiden muusikoiden, ja valosuunnittelijoiden... Kuinka pitkä tämä toivomuslista saa olla?

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!