Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Hoida pienet maksut kaverille kännykällä – mobiilimaksaminen käy helposti puhelinnumeron avulla

Digitreenien pääkuva: Taustakuvassa kolikoita ihmisen kädessä. Kuvassa tekstit: Maksa kaverille, Digitreenit ja yle.fi/oppiminen
Digitreenien pääkuva: Taustakuvassa kolikoita ihmisen kädessä. Kuvassa tekstit: Maksa kaverille, Digitreenit ja yle.fi/oppiminen Kuva: Yle, Kimmo Hiltunen. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellukset,raha,pankki,digitaidot

Jäitkö kaverille velkaa? Perinteinen tapa velan maksuun on näpytellä tilisiirto – tai kaivella tasarahaa kukkarosta. Mobiilimaksaminen korvaa nämä. Se on helppo tapa hoitaa satunnaiset pienet maksut. Sinun tarvitsee vain tietää, mitkä sovellukset omassa pankissasi toimivat.

Joku näistä tilanteista on varmasti tuttu: Seurueenne saa yhden laskun ja tasaatte tilit keskenänne. Hankitte kimppalahjan ja kulut jaetaan. Tilinumeroita raapustellaan, mutta kuinka moni muistaa hoitaa laskua enää myöhemmin? Tai teet kirppislöydön, mutta sinulta uupuu käteinen tai myyjällä ei ole vaihtorahaa.

Tässä Digitreenissä perehdytään mobiilimaksamisen yhteen puoleen: Rahan siirtämiseen toisen ihmisen pankkitilille puhelinnumeron perusteella.

Juttu esittelee kaksi suurinta palvelua: Siirto ja MobilePay. Ne ovat kuluttajille ilmaisia.


Ruotsissa swishataan ja Norjassa vippsataan

Suomessa kilpailu mobiilimaksuissa on ankaraa. Läntisissä naapurimaissa tilanne on toinen.

Ruotsissa “lähes kaikki” käyttävät yhdeksän pankin omistamaa Swish-sovellusta.
Norjassa selkeä markkinajohtaja on Vipps-sovellus.

Ruotsalaiset puhuvat jo swishaamisesta (ruots. swisha) ja Norjassa yleiskieleen on tullut verbi vippse.

Neljän sovelluksen kuvakkeet kännykän näytöllä: Siirto, Pivo, MobilePay, OP-mobiili
Valikoima mobiilimaksusovelluksia. Neljän sovelluksen kuvakkeet kännykän näytöllä: Siirto, Pivo, MobilePay, OP-mobiili Digitreenit,Mobiilimaksaminen

Sovellukset on helppo ottaa käyttöön

Maksusovellukset ladataan oman laitteen sovelluskaupasta. Android-laitteilla se on Play Kauppa ja Applen laitteilla App Store.

Myös palveluihin rekisteröityminen sujuu helposti: sovellusten omat ohjeet neuvovat selkeästi eteenpäin.

Jos kuitenkin aiot lukea palvelujen käyttöehdot läpi ennen kuin painat Hyväksy, varaa rekisteröitymiseen rutkasti lisäaikaa. Käyttäjäystävällisiä lyhyitä versioita käyttöehdoista ei näillä palveluilla ole.

Sovelluksiin kirjaudutaan itse valitulla neljän numeron tunnuksella. Osassa numerot voi korvata sormenjälkitunnisteella – joskus puhelimen merkistä riippuen.

Kuvakaappaus Siirto-sovelluksesta: kirjautumisen aluksi valitaan oma pankki, vaihtoehdot ovat Nordea, Osuuspankki ja S-pankki.
Siirto-sovelluksen käyttöönotossa valitaan ensin oma pankki. Kuvakaappaus Siirto-sovelluksesta: kirjautumisen aluksi valitaan oma pankki, vaihtoehdot ovat Nordea, Osuuspankki ja S-pankki. Digitreenit,Mobiilimaksaminen
Kuvakaappaus Pivo-sovelluksesta: Tunnus aktivoidaan tekstiviestin koodilla.
Sovellukset opastavat käyttöönotossa selkeästi. Kuvakaappaus Pivo-sovelluksesta: Tunnus aktivoidaan tekstiviestin koodilla. Digitreenit,Mobiilimaksaminen
Kuvakaappaus MobilePay-sovelluksesta: Rekisteröityessä valitaan 4 numeron tunnusluku.
MobilePayhin ja muihin sovelluksiin valitaan nelinumeroinen tunnusluku. Kuvakaappaus MobilePay-sovelluksesta: Rekisteröityessä valitaan 4 numeron tunnusluku. Digitreenit,Mobiilimaksaminen

Kaverilla pitää olla sama sovellus

Jotta raha liikkuu, vastaanottajalla täytyy olla sama sovellus käytössä. Poikkeuksena on Siirto: se toimii kolmessa eri sovelluksessa ja myös niiden välillä: Nordean Siirto, OP-mobiili ja Pivo. Tästä kerrotaan lisää alempana.

Sovelluksilla voit vinkata eli kutsua kaverin mukaan – tekstiviestillä tai muulla tavoin. Esimerkiksi MobilePayssa kaverillasi on 30 päivää aikaa rekisteröityä palveluun. Ellei hän tee sitä, summa, jonka halusit lähettää, palautuu sinulle.

Kuvakaappaus MobilePay-sovelluksesta: Jos rahan vastaanottajalla ei ole sovellusta, voit lähettää hänelle siitä vinkin.
MobilePay kehottaa vinkkaamaan rahan saajaa mukaan. Kuvakaappaus MobilePay-sovelluksesta: Jos rahan vastaanottajalla ei ole sovellusta, voit lähettää hänelle siitä vinkin. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,MobilePay
Kuvakaappaus Nordean Siirto-sovelluksesta: Lähetä kaverille kutsu liittyä Siirto-palveluun.
Siirrossa kavereita voi kutsua mukaan monin tavoin. Kuvakaappaus Nordean Siirto-sovelluksesta: Lähetä kaverille kutsu liittyä Siirto-palveluun. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellus,Nordea

Voit myös pyytää rahaa

Oletko sinä se vanhempainyhdistyksen jäsen, joka maksoi kaikkien muidenkin puolesta? Vai lupasiko ystäväsi maksaa osuutensa ravintolaillasta ja unohti sitten asian?

MobilePaylla, Nordean Siirrolla ja Pivolla voit maksamisen lisäksi myös pyytää rahaa.

Kuvakaappaus Pivo-sovelluksesta: Maksamisen lisäksi voit pyytää rahaa.
Sovelluksilla voi myös pyytää rahaa kaverilta. Tässä Pivo. Kuvakaappaus Pivo-sovelluksesta: Maksamisen lisäksi voit pyytää rahaa. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellukset,Pivo (Mobiili maksaminen)
Kuvakaappaus Siirto-sovelluksesta: maksu on mennyt perille.
Pienetkään velat eivät jää hoitamatta. Tässä Nordean Siirto. Kuvakaappaus Siirto-sovelluksesta: maksu on mennyt perille. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellukset,Nordea
Kuvakaappaus Nordean Siirto-sovelluksesta: Lue QR-koodi, pyydä tai lähetä rahaa.
Siirto-sovelluksessa pyydetään tai lähetetään rahaa. QR-maksu ei liity kaverimaksuihin. Kuvakaappaus Nordean Siirto-sovelluksesta: Lue QR-koodi, pyydä tai lähetä rahaa. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellukset,Nordea

Valitse saaja yhteystiedoistasi tai näpyttele hänen numeronsa

Sovellukset kysyvät, haluatko antaa niille pääsyn puhelimesi yhteystietoluetteloon. Se helpottaa rahan lähettämistä: Voit valita saajan nopeasti omista yhteystiedoistasi.

Sovellukset kuitenkin toimivat, vaikket antaisi niille anna lupaa yhteystietojen käyttöön. Silloin joudut näpyttelemään saajan puhelinnumeron.

Sovellukset kysyvät lupaa myös puhelimesi kameran käyttöön. Tämä ei yleensä liity kaverien välisiin maksuihin, vaan siihen, että sovelluksella voi maksaa skannaamalla yritysten QR-koodeja. Jos käytät sovellusta vain kaverien välisiin maksuihin, lupaa kameran käyttöön ei siis tarvitse antaa.

Fiksulla kirpputorimyyjällä saattaa olla oma QR-koodi. Sinun ei tarvitse näppäillä myyjän puhelinnumeroa, vaan hänen QR-koodinsa kuvaaminen riittää. Silloin maksusovellus tarvitsee luvan kameran käyttöön.

Kuvakaappauksia MobilePay- ja Pivo-sovellusten asennuksesta: Sovellukset pyytävät erilaisia käyttöoikeuksia.
Sovellukset pyytävät monia oikeuksia. Jos maksat vain kavereille, esimerkiksi sijaintia on turha sallia. Kuvakaappauksia MobilePay- ja Pivo-sovellusten asennuksesta: Sovellukset pyytävät erilaisia käyttöoikeuksia. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellukset,MobilePay,Pivo (Mobiili maksaminen)
Kuvakaappaus Siirto-sovelluksesta: Vinkataan maksamisesta QR-koodin avulla.
Maksaminen QR-koodilla edellyttää, että annat sovellukselle luvan kamerasi käyttöön. Kuvakaappaus Siirto-sovelluksesta: Vinkataan maksamisesta QR-koodin avulla. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellukset,Nordea

Ole tarkkana vastaanottajan kanssa

Maksaminen Siirrolla tai MobilePaylla on turvallista ja suojattua, kunhan huolehdit kolmesta asiasta:

 1. Pidä kaikki salasanasi – myös numerokoodit – hyvässä tallessa, muualla kuin puhelimessa.
 2. Muista tarkistaa, että maksu menee oikealle henkilölle. Puhelinnumero ratkaisee. Älä maksa sovelluksilla kenellekään vähänkään epämääräisten tekstiviestien perusteella.
 3. Pidä sovellukseen liittämästäsi maksukortista visusti huolta.

Sovelluksissa on kattoraja maksuille vuorokauden ja koko vuoden aikana. Melko yleinen vuorokausiraja on 500 euroa, mutta tämä vaihtelee sovelluksen ja pankin mukaan.

MobilePay toi kaverimaksut puhelimeen ensimmäisenä

Mobile Payn logo.
Mobile Payn logo. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellus
 • Kaikkien pankkien asiakkaille.
 • Palveluun on liitettävä vähintään yksi maksukortti. Nämä kortit käyvät: Visa Debit/Credit, Visa Electron, Mastercard Debit/Credit ja Maestro.
 • Raha siirtyy saajalle saman tien.
 • Tuli Suomeen vuonna 2016. Omistaja oli alunperin Danske Bank. Nykyinen omistaja MobilePay on sen tytäryhtiö, jonka alla toimii MobilePay Finland.
Kuvakaappaus MobilePay-sovelluksesta: Tapahtumat-tiedot aukeavat ylälaidan käppyräikonista.
MobilePayssa Tapahtumat eli maksujen tiedot saa auki kiekuraisesta kuvakkeesta. Kuvakaappaus MobilePay-sovelluksesta: Tapahtumat-tiedot aukeavat ylälaidan käppyräikonista. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellukset,MobilePay

Siirto toimii kolmella sovelluksella

Siirto-palvelun logo.
Siirto-palvelun logo. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellukset

Siirto-palvelu ei itsessään ole mobiilisovellus, vaan kansallinen mobiilimaksualusta, joka toimii pankkien omilla sovelluksilla.

Siirtoa käyttäviä mobiilisovelluksia on kolme:

 • Nordean Siirto
 • OP-mobiili
 • Pivo

Raha kulkee Siirrolla näiden välillä. Rahan lähettäjällä ja vastaanottajalla ei siis tarvitse olla sama sovellus käytössä.

Vuonna 2017 avatun Siirron takana on Otto-automaateista tuttu Automatia. Sen omistavat puolestaan Nordea, OP ja Danske Bank. Danske omistaa kilpailevan MobilePayn, joten se ei ole Siirrossa mukana.

S-Pankin sovellus S-mobiili oli myös alunperin Siirrossa mukana. Vuoden 2019 alussa S-Pankki siirtyi kuitenkin käyttämään MobilePayta. S-Pankin asiakkaat voivat edelleen käyttää Siirtoa S-Pankin tililtään, mutta eivät enää S-mobiililla. Heillä pitää siis olla Nordean Siirto- tai OP:n Pivo -sovellus.

Kuvan alla on tarkempaa tietoa niistä sovelluksista, joilla Siirto-palvelun saa käyttöön.

Graafinen kuva: Minkä pankin asiakkaana voi käyttää Siirto-palvelua tukevia sovelluksia (Nordean Siirto, OP-mobiili ja Pivo).
Siirtoa voi käyttää kolmella sovelluksella: Nordean Siirrolla, OP-mobiililla ja Pivolla. Kaikkien pankkien asiakkaat pääsevät Siirtoon vain Pivon kautta. Graafinen kuva: Minkä pankin asiakkaana voi käyttää Siirto-palvelua tukevia sovelluksia (Nordean Siirto, OP-mobiili ja Pivo). Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellukset,Nordea,S-Pankki,OP-ryhmä,Pivo (Mobiili maksaminen)

1. (Nordean) Siirto

 • Sovellus Nordean, OP:n ja S-Pankin asiakkaille.
 • Raha siirtyy saman tien.

2. Pivo

 • Sovellus kaikkien pankkien asiakkaille. Pivoon liitetään aina maksukortti. Avattiin jo vuonna 2013. Kaverimaksut tulivat mukaan vuonna 2017.
 • Pivon kautta pääsee käyttämään Siirtoa, vaikkei olisi tiliä Nordeassa, OP:ssa tai S-Pankissa.
 • Pivossa otetaan Siirto erikseen käyttöön. Se kannattaa tehdä, koska silloin raha on perillä saman tien. Muissa tapauksissa raha liikkuu selvästi hitaammin: Se on vastaanottajalla viimeistään kahden arkipäivän kuluessa.

3. OP-mobiili

 • Sovellus Osuuspankin asiakkaille. Avattiin jo vuonna 2012.
 • Jos OP-mobiilissa haluaa maksaa kaverille, siellä pitää ottaa Siirto-palvelu käyttöön. Silloin maksut toiselle siirtyvät saman tien.
Kuvakaappaus Pivo-sovelluksesta: Asetuksista otetaan Siirto-maksut käyttöön.
Pivo-sovelluksessa laitetaan asetuksista Siirto-maksut päälle. Kuvakaappaus Pivo-sovelluksesta: Asetuksista otetaan Siirto-maksut käyttöön. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellukset,Pivo (Mobiili maksaminen)
Kuvakaappaus OP:n sivuilta: OP-mobiilin sivulla kerrotaan Siirto-maksuista.
OP-mobiilissa Siirto-maksut otetaan käyttöön työkaluista. Kuvakaappaus OP:n sivuilta: OP-mobiilin sivulla kerrotaan Siirto-maksuista. Kuva: OP:n verkkosivut Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellukset,OP-ryhmä
Kuvakaappaus Pivo-sovelluksesta: Voit seurata korttisi menoja.
Pivossa voi myös seurailla omaa kulutustaan. Kuvakaappaus Pivo-sovelluksesta: Voit seurata korttisi menoja. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellukset,Pivo (Mobiili maksaminen)

Maksusovellusten käyttöä ei kannata arkailla

Nyt tiedät, miten kaverille voi kätevästi maksaa kännykällä.

Kaikkien näiden sovellusten käyttö on helppoa. Suurin kynnys on käyttöönotto. Rohkeasti siis sovelluksia testailemaan!

Jos olet jo käyttänyt kännykän maksusovelluksia, olet varmaan huomannut, että ne venyvät moneen muuhunkin kuin kaverimaksuihin. Lähimaksamisesta löydät oman Digitreenin.

Mobiilimaksamisen muihin puoliin palataan tulevissä Digitreeneissä!

Muokkaukset:
11.10.19: Lisätty tieto Mobile Payn muuttumisesta reaaliaikaiseksi.
9.1.20: Lisätty maininta Pivo-lähimaksusta Android-puhelimella / maininta siirretty Lähimaksuista kertovaan Digitreeniin.
19.1.21: Poistettu alun 2 lausetta, joissa kerrottiin mobiilimaksusovellusten käyttäjämääristä vuonna 2018. Linkkikorjauksia.
17.3.21: Poistettu pankkien Wallet-toimintoja koskevat lauseet, koska ne eivät liity suoraan aiheeseen.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan myös Yle Oppimisen Facebook -ryhmässä Digitreenit tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Keskustele