Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Hoida pienet maksut kaverille puhelinnumeron avulla

Kahden ihmisen kädet, toisella kympin seteli ja toisella kolikoita.
Kahden ihmisen kädet, toisella kympin seteli ja toisella kolikoita. Kuva: Anders Karlsson / Yle Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellus,raha,pankki,digitaidot

Jäitkö kaverille kympin velkaa? Hankitteko ystäväporukalla kimppalahjan? Pienet satunnaiset maksut on helppo hoitaa puhelinnumeron perusteella. Sinun tarvitsee vain tietää, mitkä sovellukset omassa pankissasi toimivat.

Juttu esittelee Suomessa suurimmat palvelut: Mobilepay, Pivo ja Siirto. Ne ovat kuluttajille ilmaisia.

Kolme sovellusta puhelimen aloitusnäytöllä: Mobilepay, Pivo ja Siirto.
Kolme mobiilimaksusovellusta. Kolme sovellusta puhelimen aloitusnäytöllä: Mobilepay, Pivo ja Siirto. Digitreenit,Mobiilimaksaminen

Myös Paypal-palvelussa voi maksaa toiselle puhelinnumeron perusteella, kunhan kummallakin on Paypal-tili.

Sovellukset on helppo ottaa käyttöön

Lataa maksusovellus oman laitteen sovelluskaupasta. Android-laitteilla se on Play Kauppa ja Applen laitteilla App Store.

Ota sitten maksusovellus käyttöön. Sovellusten omat ohjeet neuvovat eteenpäin. Tässä kohtaa valitset oman 4-6 numeron kirjautumistunnuksen tai sormenjälkitunnisteen ja liität sovelluksen maksukorttiisi. Tähän tarvitset pankkitunnuksia.

Kuvakaappaus MobilePay-sovelluksesta: Rekisteröityessä valitaan 4 numeron tunnusluku.
Sovelluksiin valitaan 4-6 numeron tunnusluku. Kuva Mobilepaysta. Kuvakaappaus MobilePay-sovelluksesta: Rekisteröityessä valitaan 4 numeron tunnusluku. Digitreenit,Mobiilimaksaminen

Kaverilla pitää olla sama sovellus

Jotta raha liikkuu, vastaanottajalla täytyy olla sama sovellus käytössä. Poikkeuksena on Siirto: se toimii kolmessa eri sovelluksessa ja myös niiden välillä: Nordean Siirto, OP-mobiili ja Pivo.

Sovelluksissa voit vinkata eli kutsua kaverin mukaan – esimerkiksi pikaviestillä.

Voit myös pyytää rahaa

Lupasiko ystäväsi maksaa osuutensa ravintolaillasta ja unohti sitten asian? Maksusovelluksilla voit myös pyytää rahaa.

Kuvakaappaus Siirto-sovelluksesta: maksu on mennyt perille.
Pienetkään vipit eivät jää hoitamatta. Tässä Nordean Siirto. Kuvakaappaus Siirto-sovelluksesta: maksu on mennyt perille. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellukset,Nordea

Valitse saaja yhteystiedoistasi tai näpyttele hänen numeronsa

Sovellukset kysyvät, haluatko antaa niille pääsyn puhelimesi yhteystietoihin. Se helpottaa rahan lähettämistä: Voit valita saajan nopeasti omista yhteystiedoistasi.

Sovellukset kuitenkin toimivat, vaikket antaisi niille anna lupaa yhteystietojen käyttöön. Silloin joudut näpyttelemään saajan puhelinnumeron.

Sovellukset kysyvät lupaa myös puhelimesi kameran käyttöön. Tämä ei yleensä liity kaverien välisiin maksuihin, vaan siihen, että sovelluksella voi maksaa skannaamalla yritysten QR-koodeja. Jos käytät sovellusta vain kaverien välisiin maksuihin, lupaa kameran käyttöön ei tarvitse antaa.

Ole tarkkana vastaanottajan kanssa

Maksaminen on turvallista ja suojattua, kunhan huolehdit kolmesta asiasta:

 1. Pidä kaikki salasanasi – myös numerokoodit – hyvässä tallessa, muualla kuin puhelimessa.
 2. Muista tarkistaa, että maksu menee oikealle henkilölle. Puhelinnumero ratkaisee. Älä maksa sovelluksilla kenellekään vähänkään epämääräisten tekstiviestien perusteella.
 3. Pidä sovellukseen liittämästäsi maksukortista visusti huolta.

Sovelluksissa on katto maksuille vuorokauden ja koko vuoden aikana. Rajat ovat korkealla: 1000-3000 euroa vuorokauden aikana. Ole siis tarkkana summia näpytellessä. Myös oman maksukorttisi tai tilisi käyttörajat vaikuttavat.

MobilePay toi kaverimaksut puhelimeen ensimmäisenä

Mobile Payn logo.
Mobile Payn logo. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellus
 • Kaikkien pankkien asiakkaille.
 • Palveluun on liitettävä vähintään yksi maksukortti.
 • Raha siirtyy saajalle saman tien.
 • Omistaja oli alunperin Danske Bank. Nykyinen omistaja MobilePay on yhdistynyt norjalaisen maksusovellusyhtiö Vippsin kanssa.

Siirto toimii kolmella sovelluksella

Siirto-palvelun logo.
Siirto-palvelun logo. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellukset

Siirto-palvelu ei itsessään ole mobiilisovellus, vaan kansallinen mobiilimaksualusta. Se toimii kolmen pankin mobiilisovelluksilla: Nordean Siirto, OP-mobiili ja Pivo.

Raha kulkee Siirrolla näiden välillä. Rahan lähettäjällä ja vastaanottajalla ei siis tarvitse olla sama sovellus käytössä.

1. (Nordean) Siirto

 • Sovellus Nordean, OP:n, S-Pankin ja Ålandsbankenin asiakkaille.
 • Raha siirtyy saman tien.

2. Pivo

 • Sovellus kaikkien pankkien asiakkaille.
 • Pivossa otetaan Siirto erikseen käyttöön.
 • Raha siirtyy saman tien lähes kaikkien pankkien käyttäjien välillä.

3. OP-mobiili

 • Sovellus Osuuspankin asiakkaille.
 • Jos OP-mobiilissa haluaa maksaa kaverille, siellä pitää ottaa Siirto-palvelu käyttöön. Silloin maksut toiselle siirtyvät saman tien.

S-Pankin asiakkaat voivat käyttää Siirtoa S-Pankin tililtään, mutta eivät S-mobiililla. Puhelimella tai tabletilla he voivat käyttää Siirtoa Pivo- tai Nordean Siirto - sovelluksella.

Kuvakaappaus Nordean Siirto-maksusovelluksen tunnistautumisesta, vaihtoehtoina 4 pankkia.
Nordean Siirto-sovelluksen saa käyttöön neljän pankin tunnuksilla. Tässä on valittuna S-Pankki. Kuvakaappaus Nordean Siirto-maksusovelluksen tunnistautumisesta, vaihtoehtoina 4 pankkia. Digitreenit,Mobiilimaksaminen,mobiilisovellus,MobilePay,Pivo (Mobiili maksaminen)

Testaa ja vertaile sovelluksia

Sovellusten käyttö on helppoa. Suurin kynnys on käyttöönotto. Lataa kaksi tai vaikka kolme sovellusta ja testaa, mikä sopii sinulle parhaiten.

Puhelimen maksusovellukset venyvät moneen muuhunkin kuin kaverimaksuihin. Lähimaksamisesta puhelimella löydät oman Digitreenin.

Muokkaukset:
11.10.19: Lisätty tieto Mobile Payn muuttumisesta reaaliaikaiseksi.
9.1.20: Lisätty maininta Pivo-lähimaksusta Android-puhelimella / maininta siirretty Lähimaksuista kertovaan Digitreeniin.
19.1.21: Poistettu alun 2 lausetta, joissa kerrottiin mobiilimaksusovellusten käyttäjämääristä vuonna 2018. Linkkikorjauksia.
17.3.21: Poistettu pankkien Wallet-toimintoja koskevat lauseet, koska ne eivät liity suoraan aiheeseen.
14.2.23: Teksti ja kuvat ajan tasalle.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Keskustele