Hyppää pääsisältöön

Radio Suomen muovi-illassa harjoiteltiin zenmäistä suhtautumista muovin lajitteluun – kuuntele lähetys

Onko se pakkaus? Onko se muovia? Silloin se kuuluu muovinkeräykseen! Entä saako muovipakkaukset saksia kotona pienemmäksi, jotta tilaa säästyisi keräysastiassa? Saa – ja se on jopa kannatettavaa. Näitä kysyttiin – kuuntele Radio Suomen muovi-ilta!

Suomalaisista 36 % ei kierrätä muovia, koska se tuntuu vaikeammalta kuin muiden kodin talousjätteiden, roskien ja pakkausmateriaalien lajittelu, selviää Yle Tieteen Taloustutkimuksella teettämästä kierrätyskyselystä.

Väitetään, että lajittelu ei ole vaikeaa – vain sen aloittaminen voi olla vaikeaa. Entäpä jos kääntäisikin ajatusta mustavalkoisesta joko tai -ajattelusta kohti kultaista keskitietä?

- Sitähän voi lajitella aluksi vaikka vain leipäpussit! Lajitteluakin voi kokeilla ja harjoitella, sanoo toimittaja Eve Mantu Radio Suomen muovi-illassa.

Eve Mantu aikoo aloittaa lajittelun keräämällä aluksi talteen leipäpussit ja miettimällä pikku hiljaa, miten muovia kotona voisi kerätä ja mihin se kotoa kuljetetaan.

Samoilla linjoilla muovin kierrättämisestä on Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä.

- Zenmäinen lähestymistapa: otetaan askel kerrallaan! Ei kierrätysjärjestelmä yhdestä vähän likaisemmasta pakkauksesta murru.

Rinkiin.fi käsittelee keräyspistepalautteet

Lain mukaan Suomessa tulee olla vähintään 500 muovinkeräyspistettä. Huhtikussa 2019 niitä on 622. Kuitenkin hyvin monelle muovipakkausten kuljettaminen on vielä liian ison vaivan takana – keräyspisteitä on pitkässä maassa välilllä vielä harvassa.

Keräyspisteiden puute on pääsyy siihen, että Suomessa ei lajitella. Toinen yhtä iso syy on keittiöiden ja roskakaappien ahtaus, selviää Taloustutkimuksen syksyn 2018 kyselystä.

Jos omassa kunnassa ei ole muovinkeräyspistettä, kannattaa ottaa yhteyttä Rinkiin.fi-sivuston asiakaspalveluun.

- Kaikki palaute keräyspisteiden ympäriltä on tervetullutta – tyhjennysvälit, siisteys ja ylipäätään huomiot keräyspisteiden sijainneista, sanoo Jaana Lindman Jaana Lindman Rinki OY:stä

Muovi-iltaan soittajat toivoivat muun muassa muovinkeräyspaineiden kohdistamista lajittelijoiden sijasta pakkausvalmistajiin.

Mikä askarruttaa muovissa ja sen lajittelussa? Kuuntele Radio Suomen kontaktilähetys; studiossa asiantuntijavieraina Maija Pohjakallio VTT:stä, Jaana Lindman Rinki OY:stä sekä Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä. Juontajina Eve Mantu ja Olga Ketonen.

Jaana Lindman, Vesa Kärhä ja Maija Pohjakallio, Radio Suomen muovi-illan asiantuntijat.
Jaana Lindman, Vesa Kärhä ja Maija Pohjakallio vastaamassa kuuntelijoiden muovikysymyksiin. Jaana Lindman, Vesa Kärhä ja Maija Pohjakallio, Radio Suomen muovi-illan asiantuntijat. Kuva: Sini Vuorikivi muovi,I love muovi,Maija Pohjakallio