Hyppää pääsisältöön

Viipurin henki – Arvo Tuomisen dokumentti Viipurin suomalaisajan suosikkiravintolasta

Arvo Tuomisen dokumentti kertoo tarinan kulttuurin ja ilon voimasta, joka ylittää historian rajat.
Viipurin vanha Espilä sata vuotta sitten. Arvo Tuomisen dokumentti kertoo tarinan kulttuurin ja ilon voimasta, joka ylittää historian rajat. Yle TV1,Viipurin henki

TV1 lauantaina 28.12.2019 klo 13.25 - 13.50, Areenassa

Viipuri on kuulunut vuoroin Ruotsiin, Venäjään ja Suomeen. Leimallisesti kaupunki on ollut kansainvälinen, karjalainen kaupunki aina toiseen maailmansotaan saakka.

Suomalaisaikana Viipurissa sijainnut ravintola Espilä oli kaupungin tunnettu ja suosittu huvielämän keskus. Ravintola oli kaupunkilaisten suosiossa etenkin vapulta alkaneena kesäsesonkina.

Arvo Tuomisen dokumentti kertoo tarinan kulttuurin ja ilon voimasta, joka ylittää historian rajat.
Suomalaisen kulttuurin kermaa Espilässä 1900-luvun alussa: Akseli Gallen-Kallela (oik.), Jean Sibelius ja Arvid Järnefelt, Pekka Halonen, Juho Lallukka ja Juhani Aho. Arvo Tuomisen dokumentti kertoo tarinan kulttuurin ja ilon voimasta, joka ylittää historian rajat. Yle TV1,Viipurin henki

Ravintola sijaitsi kaupungin keskustassa Torkkelin puistossa ja muistutti ulkomuodollaan Helsingin Esplanadin puiston Kappeli-ravintolaa. Vieraina nähtiin suomalaisen kulttuurin vaikuttajia kuten Akseli Gallen-Kallela, Jean Sibelius, Arvid Järnefelt, Pekka Halonen, Juho Lallukka ja Juhani Aho.

Viipurin henki on toimittaja Arvo Tuomisen dokumenttielokuva talvisodan pommituksissa tuhoutuneesta Espilästä ja Viipurista, kaupungin menneisyydestä ja nykyisyydestä.

Vanha keittokirja palaa kotiin

Idea dokumenttielokuvaan tuli Jukka Kilveltä, jonka anoppi Else Seppä kasvoi Espilää aikoinaan pitäneessä Anna ja Pekka Toropaisen perheessä Viipurissa.

Arvo Tuomisen dokumentti kertoo tarinan kulttuurin ja ilon voimasta, joka ylittää historian rajat.
Ravintoloitsijat Anna ja Pekka Toropainen. Arvo Tuomisen dokumentti kertoo tarinan kulttuurin ja ilon voimasta, joka ylittää historian rajat. Yle TV1,Viipurin henki
Arvo Tuomisen dokumentti kertoo tarinan kulttuurin ja ilon voimasta, joka ylittää historian rajat.
Dokumentaristi Arvo Tuominen uuden Espilän terassilla. Arvo Tuomisen dokumentti kertoo tarinan kulttuurin ja ilon voimasta, joka ylittää historian rajat. Yle TV1,Arvo Tuominen (dokumentaristi),Viipurin henki
Arvo Tuomisen dokumentti kertoo tarinan kulttuurin ja ilon voimasta, joka ylittää historian rajat.
Vappulounaalle osallistunut Else Seppä luovutti vanhan keittokirjan Konstantin ja Larisa Fomitšoville. Arvo Tuomisen dokumentti kertoo tarinan kulttuurin ja ilon voimasta, joka ylittää historian rajat. Yle TV1,Viipurin henki

“Kuulin, että Viipuriin on avattu uusi Espilä. Ehdotin anopille, että lähdetään sinne vappulounaalle”, Kilpi kertoo. 92-vuotias anoppi Else Seppä innostui heti.

Yrittäjäpariskunta Konstantin ja Larisa Fomitšov avasivat vuonna 2016 entisen Espilän paikalle rakennuttaman uuden Espilän. Uusi rakennus muistuttaa hahmoltaan vanhaa pitsipaviljonkia, mutta sen rakennustekniikka ja sisätilat ovat täysin nykyaikaiset.

Dokumentissa Jukka Kilpi ja Else Seppä lähtevät vappulounaalle Viipuriin. Suomalaisten ravintolanpitäjien jälkeläiset ottaa vastaan uuden Espilän yrittäjäpariskunta. Samalla vanhan ravintolan keittokirja palaa kotiin. Arvo Tuomisen dokumentti on tarina kulttuurin ja ilon voimasta, joka ylittää historian rajat.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Arvo Tuominen, 2019. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran huhtikuussa 2019.

Lisää ohjelmasta

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.