Hyppää pääsisältöön

"Elämää rauhan keskellä on helppo pitää itsestään selvänä, jos on syntynyt lintukotoon kultalusikka nokassaan."

Graafisessa kuvassa kaksi ihmisprofiilia, joiden läpi näkyy raunioita. Kuvan päällä teksti Laulu turvattomalle
Graafisessa kuvassa kaksi ihmisprofiilia, joiden läpi näkyy raunioita. Kuvan päällä teksti Laulu turvattomalle Kuva: Emmi Holopainen radio-ohjelmat,turvapaikanhakijat

Sunnuntai-iltana 21.4.2019 Yle Radio 1:ssä ja Areenassa kuullaan Laulu turvattomalle. Se on radioessee, joka yrittää ymmärtää monimutkaisia syitä Euroopasta turvapaikkaa hakevien ihmisten muuttoliikkeen taustalla.

Käsikirjoittaja, ohjaaja ja äänisuunnittelija Tuomas Skopa kertoo ohjelman tekemisen herättämistä ajatuksista:

Studiomme johtoporras ehdotti minulle, että voisin tehdä jotain järkevää. Vaikkapa äänikertomuksen turvapaikanhakijoiden matkasta läpi Euroopan. Tarkkaamossa sattui olemaan tuolloin hiljaista, joten kävin heti tuumasta toimeen ja lähdin Vuosaaren lähiöön haastattelemaan syyrialaista nuorukaista. Hän oli paennut pakkovärväystä, tehnyt puolitoista vuotta lähes orjatyötä kerätäkseen rahaa matkaan, ylittänyt meren pienellä puhjenneella kumiveneellä, kokenut monenlaista hyväksikäyttöä ja selvinnyt hengissä Suomeen.

Myöhemmin saimme toiseksi päähenkilöksi irakilaisen naisen, joka saapui maahan vuoden ikäisen tyttärensä ja miehensä kanssa. Vaikka heidän kertomuksensa olivat melko samanlaiset, vain toinen sai turvapaikan.

Uutiset antavat meille tilastollisen näkökulman pakolaiskriisiin. 3735 ihmistä kadonnut ylittäessään Välimerta 2015. 554 palautettu Suomesta lähtömaahan 2017. Numeroiden turvin on helppoa etääntyä kokemuksesta, jonka turvapaikanhakijat käyvät läpi. Halusin lukujen sijaan saada käsityksen siitä, miltä tuntuu matkata kuolemanpelossa kohti vierasta maata.

Katselin studion näytöltä tyhjää sessiota, eikä minulla ollut tuolloin hajuakaan, mikä on radioessee. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että olin tekemässä juuri sellaista. Se on tekijän läpi suodattunut ääniteos dokumentin ja runon välillä – uutiset, jolla on sielu.

Mielestäni on vaikeaa ja tärkeää yrittää ymmärtää sotaa pakenevan kokemusta. Oma olemassaoloni on suurin piirtein ennakoitavissa ja turvallista. En ole koskaan tuntenut todellista nälkää tai pelännyt henkeni puolesta. Uskon, että kaltaisiani kermapeppuja on paljon. Minulle on tragedia, jos naamani palaa vappuna tai netti tökkii väärällä hetkellä. Elämää rauhan keskellä on helppo pitää itsestään selvänä, jos on syntynyt lintukotoon kultalusikka nokassaan.

_______________________________
Radio Variaatio: Laulu turvattomalle
Yle Radio 1 sunnuntaina 21.4.2019 klo 18.00, toinen lähetys torstaina 25.4. klo 22.05. Ohjelman voi radiolähetyspäivästä alkaen kuunnella myös Yle Areenasta.

Nuorukainen näkee kuoleman kasvot ylittäessään Egeanmeren. Äiti tahtoo kuulla pienen tyttärensä laulun. Mitä heille on tapahtunut kotimaassaan ja miksi he ovat matkanneet Suomeen?
Vuodesta 2014 alkaen Eurooppaan on tullut kriisien seurauksena miljoonia turvapaikanhakijoita. Syyrian sisällissota ja levottomuudet Irakissa ovat muuttoliikkeen suurimmat yksittäiset syyt. Aihetta on käsitelty mediassa paljon ja se herättää myötätuntoa, pelkoa ja yhä enemmän myös välinpitämättömyyttä. Radioessee Laulu turvattomalle koettaa ymmärtää monimutkaista ilmiötä kahden kotinsa menettäneen turvapaikanhakijan kertomuksen ja tuntoisen äänikokemuksen kautta.
Teoksen teksti perustuu syyrialaisen Damirin ja irakilaisen Wassanin kokemuksiin. He tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015.

Konsepti: Anttoni Palm / Artlab
Ohjaus ja äänisuunnittelu: Tuomas Skopa
Käsikirjoitus ja esiintyjät: Tuomas Skopa, Suvi Tuuli Kataja
Muissa äänissä: Kimmo Koskinen
Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen / Radiogalleria

 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Jumalanpalvelukset marraskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.