Yhdessä asiassa olemme pitkään olleet maailman parhaita – nimittäin kahvin juomisessa!
Suomalaiset juovat keskimäärin 3,5 kupillista kahvia päivässä, mikä tarkoittaa lähes kymmentä kiloa kahvia vuodessa. Suhdettamme tähän juomaan ei tarvitse vahvistaa, sillä se voi jo oikein hyvin.
Voi kuitenkin olla hauskaa ja inspiroivaa kokeilla uusia makuyhdistelmiä, joilla rakkaasta arkijuomastamme sukeutuu ylellinen makuelämys. Tässä reseptit sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morganin kahteen kahvidrinkkiin ja yhteen maustekahviin.
Portterikahvi jogurtin ja inkiväärin kera
Tämän suutuntuma tuo mieleen Guinnessin täyteläisen vaahdon. Juoman iloista portterin karvautta pehmentävät jogurtti ja kerma.
Ainekset, 6 annosta:
- 2 dl kahvia
- ½ dl fariinisokeria
- 1 pullo portteria (33 cl)
- 3 dl kermaa
- 2 dl maustamatonta jogurttia
- 1 rkl kaakaojauhetta
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- kahvipapuja koristeluun
Tee näin:
- Keitä kahvi.
- Liuota fariinisokeri kuumaan kahviin ja jäähdytä nopeasti (muutoin juomasta voi tulla kitkerää).
- Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella tai sekoita tehosekoittimessa, mutta säästä 1 dl kermaa ja vatkaa se löysäksi vaahdoksi.
- Kaada juoma laseihin, viimeistele kermavaahdolla ja koristele kahvipavuilla ja ripauksella inkivääriä.
Tarjoa kylmänä lusikan kanssa. Juoman voi valmistaa etukäteen ja koristella juuri ennen tarjoilua.
Mustaherukkakahvi viinin ja suklaan kera
Tämä happaman marjaisa juoma maistuu vienosti kahvilta ja hiukan makealta. Se sopii mainiosti jälkiruoaksi.
Ainekset, 6 annosta:
- 3 dl täysmaitoa
- 3 dl kermaa
- 2 dl kahvia
- ½ dl mustaherukkamehutiivistettä
- 1 dl karkeaksi pilkottua tummaa suklaata
- 2 dl punaviiniä
- sokeria maun mukaan
- suklaalastuja, mustaherukoita ja pikakahvijauhetta koristeluun
Tee näin:
- Kuumenna maito ja 2 dl kermaa kiehuvaksi ja kaada joukkoon kahvi ja mustaherukkamehutiiviste.
- Sulata seokseen tumma suklaa.
- Kaada joukkoon punaviini ja kuumenna.
- Mausta sokerilla, jos haluat lisää makeutta. Vatkaa loppu kerma vaahdoksi.
- Kaada juoma lämpöä kestäviin laseihin ja viimeistele kermavaahdolla, suklaalastuilla, mustaherukoilla ja ripauksella pikakahvijauhetta.
Tymäkkä maustepresso (alkoholiton)
Onko kaapissasi kahvijauhoja, jotka ovat päässeet vanhenemaan tai joista et oikein pitänyt? Voit pelastaa ne tekemällä niistä maustekahvia. Maustekahvi sopii sekä aamun käynnistäjäksi että päiväkahvihetkeen.
Ainekset, 6 annosta (keskikokoinen pressopannullinen):
- 1 ½ dl kahvijauhetta
- 1 tl kutakin seuraavista: kanelia, rosépippuria ja kardemummaa
- ½ punaista chiliä suikaloituna
- 3 rkl vadelmia
- vajaa 1 litra kiehuvaa vettä
Tee näin:
- Sekoita kahvijauhe, mausteet ja chilisuikaleet pressopannussa. Lisää joukkoon vadelmat ja kaada päälle kiehuva vesi.
- Anna tekeytyä noin 3 minuuttia ja paina sitten mäntä alas.
- Tarjoa juoma pienistä kupeista ja nauti siemauksina.