Hyppää pääsisältöön

Kyborgi uskoo transhumanismiin ja aistii värejä päähän kiinnitetyn antennin avulla

Persoonallisen näköinen mies kävelee pieni lukulampun näköinen vehje päässään ympäristöä tarkkaillen. Voisi luulla että meneillään on jonkinlainen taideperformanssi. Brittiläinen Neil Harbison on toki taiteilija, mutta tuo vekotin on ollut hänen päässään kiinni jo 14 vuotta.

Hän on kyborgi, ihmisen ja teknologian yhdistelmä. Siis mies yhdistettynä takaraivoon asennettuun mikrosiruun, sekä antenniin, jonka päässä on kamera. Tuon teknologisen laitteen kautta hän, täysin värisokeana syntynyt yksilö, aistii nyt värejä. Hän kuulee nykyään satoja äänensävyjä sekä aistii infrapunaisen ja ultravioletin valon aallonpituuksia.

Neil pitää itseään virallisesti ensimmäisenä kyborgina, sillä Ison-Britannian viranomaiset hyväksyivät laitteen hänen passikuvaansa. Katso kyborgista kertova Iiris Härmän lyhytdokumenttielokuva Human+.

Neil Harbisonin hiukset ja antenni.
Antenni on ruuvattu kiinni Neil Harbisonin takaraivoon. Neil Harbisonin hiukset ja antenni. Kuva: Visa Koiso-Kanttila kyborgi,tekoäly,dokumenttiohjelmat,Docstop

Transhumanismi luo ihmisille uudet mahdollisuudet

Neil Harbison on innoissaan, sillä hän kokee, että nyt jos koskaan elämme aikaa, jolloin kykyjämme ja aistejamme voidaan laajentaa uuden teknologian avulla. Neil uskoo että transhumanismi tulee muuttamaan käsitystämme omasta lajistamme. Tulevaisuus on ihmisen ja koneen saumaton sulautuminen toisiinsa.

Transhumanismi ei ole uusi keksintö. Suuntauksessa on jo pitkään ajateltu, että ihminen voi tieteellisen ja teknisen kehityksen kautta ylittää ihmisyyden rajoitukset ja muuntautua paremmaksi niin fyysisesti kuin psyykkisestikin.

Neil Harbison ei ole ainut kyborgi. Nykytiede ja teknologinen kehitys ovat avanneet mahdollisuudet erilaisiin teknologialiitännäisiin, tekoälylaitteisiin. Ihmisillä on käytössään robottiraajoja, ihon alaisia mikrosiruja ja esimerkiksi rintakehään integroitu kompassi.

Katso lisää tulevaisuudestasi Dokumenttiprojekti: Outouden laakso. Ohjaaja Iiris Härmä, Tuotanto Guerilla Films.

Kommentit