Hyppää pääsisältöön

Me Strömsössä kannustamme suosimaan kotimaista lähikalaa – ja aloitamme grillikauden välimerellisellä lahnalla

Kokonainen grifllaatu lahna kera salsakastikkeen lautasella
Kokonainen grifllaatu lahna kera salsakastikkeen lautasella Kuva: YLE/Carina Ahlskog lahna,grillaus,Strömsö (tv-ohjelma),Anders Samuelsson

80 prosenttia syömästämme kalasta on ulkomaista, suurelta osin Norjan lohta. Kotimaisen kalan kulutusta pystyy siis helposti lisäämään.

Kun syöt lahnaa ja muuta kotimaista kalaa, tuet paikallisia kalastajia mutta myös autat poistamaan merestä ravinteita. Lähellä pyydetyllä kalalla on myös pieni ilmastovaikutus.

Kaksi suomustettua lahnaa lautasella
Kaksi suomustettua lahnaa lautasella Kuva: YLE/Carina Ahlskog lahna,Strömsö (tv-ohjelma),Anders Samuelsson,grillaus

Strömsön lahnaruokaan on saatu innoitus välimerelliseen tapaan kokonaisena grillatusta kalasta, joka tarjotaan usein maukkaiden lisukkeiden kera. Sauce vierge on perinteinen hapan ja kylmä kastike, joka saa tässä seuraa bataattisoseesta.

Kaikki nämä ihanuudet valmistetaan grillissä. Kokeile ihmeessä, jos haluat tarjota uutta ja yllättävää grilliruokaa.

Välimeren tapaan grillattua lahnaa sauce viergen ja hiillostetun bataattisoseen kera

Ainekset, 4 hlö:

  • 1 iso lahna (noin 2 kg)
  • suolaa
  • oliiviöljyä
  • 1 sitruuna

Tee näin:

  1. Suomusta lahna isossa vadissa veden alla lusikalla tai ohutteräisellä veitsellä, niin suomut eivät lentele ympäriinsä.
  2. Hiero lahnaan suolaa ja sivele siihen hieman oliiviöljyä.
  3. Grillaa sitä noin 10 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes evä irtoaa helposti vedettäessä.
  4. Lahna grillillä
    Lahna grillillä Kuva: YLE/Carina Ahlskog lahna,grillaus,Strömsö (tv-ohjelma)
  5. Grillaa sitruuna. Puserra siitä mehua kalan päälle grillauksen loppuvaiheessa.

Isossa lahnassa on isot ruodot, jotka on helppo nyppiä pois. ”Kuori” ensin liha vatsaruodoista. Voit syödä myös nahan, siinä on paljon makua.

Lahnan kalanruoto leikkuulaudalla
Lahnan kalanruoto leikkuulaudalla Kuva: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),lahna,resepti

Sauce vierge

Kulhollinen Sauce viergeä
Kulhollinen Sauce viergeä Kuva: YLE/Carina Ahlskog salsa,lääkemääräykset,Strömsö (tv-ohjelma)

Ainekset, 4 hlö:

  • 1 punainen paprika
  • 1 pihvitomaatti
  • 1 salottisipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 ruukku persiljaa
  • 1 ruukku basilikaa
  • 1 dl laadukasta mietoa ekstra-neitsytoliiviöljyä
  • merisuolaa
  • mustapippuria

Tee näin:

  1. Paahda paprika ja pihvitomaatti grillissä.
  2. Anna niiden jäähtyä.
  3. Kuori ja pilko paprika.
  4. Kuori pihvitomaatti, poista siemenet ja pilko malto.
  5. Kuori sipulit ja silppua ne ja yrtit hienoksi.
  6. Sekoita ainekset keskenään ja valuta päälle oliiviöljy.
  7. Mausta merisuolalla ja mustapippurilla.

Hiillostettu bataattisose

Padallinen valmista bataattimuusia pöydällä
Padallinen valmista bataattimuusia pöydällä Kuva: YLE/Carina Ahlskog Kumera,resepti,Strömsö (tv-ohjelma)

Maailman helppotekoisin perunalisäke. Nakkaat vain bataatin hiillokselle tai kaasugrilliin.

Ainekset, 4 hlö:

  • 6 bataattia
  • 200 g voita
  • 1 sitruunan mehu
  • suolaa
  • mustapippuria

Tee näin:

  1. Pese bataatit. Grillaa niitä suoraan hiilloksella noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
  2. Kun bataatit ovat vielä lämpimiä, kaavi sisus lusikalla kulhoon. Sekoita joukkoon voi ja mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla.
Annos grillattua lahnaa kera bataattimuusin
Annos grillattua lahnaa kera bataattimuusin Kuva: YLE/Carina Ahlskog lahna,resepti,Strömsö (tv-ohjelma),Anders Samuelsson,Kumera
Kommentit

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa