Hyppää pääsisältöön

Teetkö töitä vapaa-ajalla? Kerro kokemuksistasi

Teetkö töitä vapaa-ajallasi?
Teetkö töitä vapaa-ajallasi? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle työ

Nuorten ja korkeasti koulutettujen työntekijöiden työaika on pidentynyt ja stressin määrä lisääntynyt suhteellisesti eniten.

"Me joudumme tekemään tunnetyöskentelyä eri tavalla. Meidän täytyy olla tietynlaisia työnantajalle ja työssä. Meidän täytyy näyttää tietynlaisilta. Puhutaan paljon siitä, että haetaan työntekijää, joka antaa 110 prosenttia työnantajalle. Ajatus on se, että kaikki osat itsestä annetaan", sanoo tutkija Mira Karjalainen.

Työn rajat ovat hämärtyneet monella tavalla. Esimerkiksi teknologinen muutos on mahdollistanut sen, että työtä ei tarvitse enää tehdä vain työpaikalla.

Mirja Karjalainen on tutkinut tietotyötä tekevien työpäiviä. Tutkimuksessa havaittiin, että työpäivät ovat pidempiä kuin ennen erityisesti perheellisillä.

"Perheelliset jatkavat töitä usein iltaisin kotona kahdesta kolmeen tuntia", sanoo Mira Karjalainen.

Sallitaan ihmisille työrauha

Tutkimusten mukaan ihminen tekee työnsä paremmin, jos hän saa keskittyä työhönsä rauhassa.

"Ulkopuolisia keskeytyksiä tuli keskijohdolle paljon, kun alaiset ja juniorit kysyivät neuvoa. Monet tutkittavista kertoivat, että he tekevät itse kahta työtä samaan aikaan. Multitaskaus oli aika vahvaa", kertoo Karjalainen.

Multitaskaus tekee työstä hitaampaa ja siksi ihmisillä pitäisi olla rauhaa työnsä tekemiseen.

"Pitäisi olla jotkut merkit siitä, että milloin tekee keskittymistä vaativaa työtä. Meidän pitäisi itse oppia ja muistuttaa itseämme, että emme jatkuvasti vilkaise sähköposteja", sanoo Karjalainen.

Jotkut kokevat niin vahvaa työn imua, että työ muuttuu mielentilaksi. Sitä ei aina haluta tai kyetä kytkemään pois.Toisaalta myös itse työ voi tuottaa työn muuttumista mielentilaksi.

"Eräs henkilö kertoi, että hän tekee työtä kolmella aikavyöhykkeellä ja eri aikoihin. Hän ei halunnut erottaa työaikaa omasta elämästään."

Työn rajattomuus ei ole kaikille huono asia vaan osa ihmisistä nauttii siitä.

Millainen rooli työllä on arjessasi ja elämässäsi? Koetko työn rajattomuuden voimavarana vai taakkana? Millä tavalla työ seuraa sinua vapaa-ajalle? Kärsivätkö sosiaaliset suhteet? Onnistuuko työn ja perhe-elämän yhdistäminen? Onko työsi luonne sellainen, että työt jäävät työpaikalle päivän päätteeksi? Millä tavalla pidät huolta siitä, että elämään mahtuu muutakin kuin työtä? Vai koetko, ettei sinulla ole mahdollisuuksia vaikuttaa siihen? Millaisilla keinoilla irrottaudut työstä? Oletko niin innostunut työstäsi, että koet irrottautumisen siitä vaikeaksi?

Kerro kokemuksistasi maanantaihin 29.4 mennessä!

Vastaustasi voidaan käyttää Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa tai siihen liittyvissä artikkeleissa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelma käsittelee työn rajattomuutta torstaina 16.5. Jakso on kuunneltavissa Yle Areenassa ja kello 12.10 Yle Radio 1:ssä.

Täytä lomake.