Hyppää pääsisältöön

Teetkö töitä vapaa-ajalla? Kerro kokemuksistasi

Teetkö töitä vapaa-ajallasi?
Teetkö töitä vapaa-ajallasi? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle työ

Nuorten ja korkeasti koulutettujen työntekijöiden työaika on pidentynyt ja stressin määrä lisääntynyt suhteellisesti eniten.

"Me joudumme tekemään tunnetyöskentelyä eri tavalla. Meidän täytyy olla tietynlaisia työnantajalle ja työssä. Meidän täytyy näyttää tietynlaisilta. Puhutaan paljon siitä, että haetaan työntekijää, joka antaa 110 prosenttia työnantajalle. Ajatus on se, että kaikki osat itsestä annetaan", sanoo tutkija Mira Karjalainen.

Työn rajat ovat hämärtyneet monella tavalla. Esimerkiksi teknologinen muutos on mahdollistanut sen, että työtä ei tarvitse enää tehdä vain työpaikalla.

Mirja Karjalainen on tutkinut tietotyötä tekevien työpäiviä. Tutkimuksessa havaittiin, että työpäivät ovat pidempiä kuin ennen erityisesti perheellisillä.

"Perheelliset jatkavat töitä usein iltaisin kotona kahdesta kolmeen tuntia", sanoo Mira Karjalainen.

Sallitaan ihmisille työrauha

Tutkimusten mukaan ihminen tekee työnsä paremmin, jos hän saa keskittyä työhönsä rauhassa.

"Ulkopuolisia keskeytyksiä tuli keskijohdolle paljon, kun alaiset ja juniorit kysyivät neuvoa. Monet tutkittavista kertoivat, että he tekevät itse kahta työtä samaan aikaan. Multitaskaus oli aika vahvaa", kertoo Karjalainen.

Multitaskaus tekee työstä hitaampaa ja siksi ihmisillä pitäisi olla rauhaa työnsä tekemiseen.

"Pitäisi olla jotkut merkit siitä, että milloin tekee keskittymistä vaativaa työtä. Meidän pitäisi itse oppia ja muistuttaa itseämme, että emme jatkuvasti vilkaise sähköposteja", sanoo Karjalainen.

Jotkut kokevat niin vahvaa työn imua, että työ muuttuu mielentilaksi. Sitä ei aina haluta tai kyetä kytkemään pois.Toisaalta myös itse työ voi tuottaa työn muuttumista mielentilaksi.

"Eräs henkilö kertoi, että hän tekee työtä kolmella aikavyöhykkeellä ja eri aikoihin. Hän ei halunnut erottaa työaikaa omasta elämästään."

Työn rajattomuus ei ole kaikille huono asia vaan osa ihmisistä nauttii siitä.

Millainen rooli työllä on arjessasi ja elämässäsi? Koetko työn rajattomuuden voimavarana vai taakkana? Millä tavalla työ seuraa sinua vapaa-ajalle? Kärsivätkö sosiaaliset suhteet? Onnistuuko työn ja perhe-elämän yhdistäminen? Onko työsi luonne sellainen, että työt jäävät työpaikalle päivän päätteeksi? Millä tavalla pidät huolta siitä, että elämään mahtuu muutakin kuin työtä? Vai koetko, ettei sinulla ole mahdollisuuksia vaikuttaa siihen? Millaisilla keinoilla irrottaudut työstä? Oletko niin innostunut työstäsi, että koet irrottautumisen siitä vaikeaksi?

Kerro kokemuksistasi maanantaihin 29.4 mennessä!

Vastaustasi voidaan käyttää Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa tai siihen liittyvissä artikkeleissa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelma käsittelee työn rajattomuutta torstaina 16.5. Jakso on kuunneltavissa Yle Areenassa ja kello 12.10 Yle Radio 1:ssä.

Täytä lomake.
 • Tänä kesänä Radio 1:ssä on Uuden maailman heinäkuu

  Tarkastelussa Kanadan ja Yhdysvaltojen arki ja historia.

  Sydänkesällä vietetään Uuden maailman heinäkuuta Yle Radio 1:ssä. Teemakuukausi tutkii Kanadan ja Yhdysvaltojen arkea ja historiaa. Yhdysvallat on paljon enemmän kuin Trump tai Hollywood, ja Kanadassa on muutakin kuin metsiä, nuorekas pääministeri ja punapukuisia ratsupoliiseja.

 • Oletko kohdannut epäasiallista kohtelua seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella? Kerro, millaista?

  Oletko kokenut tai pelännyt syrjintää?

  Onko pelko mahdollisesta syrjinnästä tai huonosta kohtelusta vaikuttanut siihen, mitä työpaikkoja tai koulutus-, harrastus- ja ammattialoja olet pitänyt itsellesi mahdollisena tai sopivana? Kerro tarkemmin, miten? Onko sinulla myönteisiä kokemuksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen suhtautumisesta työelämässä, koulutuksessa tai harrastuksissa?

 • Kohti sydänkesää - minkälaista musiikkia haluaisit kuulla? Toivoa voi jo nyt

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika.

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika. Mitä haluaisit kuulla näin kesällä? Toivemusiikin ei tarvitse olla kesäistä, eikä sen tarvitse muistuttaa lintujen liverrystä. Eikä konsertin pääpaino ole kuoromusiikissa, vaikka vierailevana juontajana onkin kohta Kanadaan muuttava kuoronjohtaja Kari Turunen. Illassa soi konserttimusiikki laidasta laitaan.

 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.