Hyppää pääsisältöön

Pidätyksiä, terrorismisyytöksiä, nettisensuuria ja kiellettyjä konsertteja - Venäjällä vallanpitäjät haluavat kitkeä nuorten aktivismin kovin keinoin

Anna Pavlikova ulkoilee äitinsä kanssa.
18-vuotias Anna Pavlikova on kotiarestissa ja saa ulkoilla kaksi tuntia päivässä perheensä seurassa. Moskovalaista Pavlikovaa epäillään vallankaappauksen valmistelusta yhdessä 9 muun nuoren aktivistin kanssa. Anna Pavlikova ulkoilee äitinsä kanssa. Kuva: Marko Lönnqvist Venäjä,sananvapaus

Venäjällä vallanpitäjät ovat ryhtyneet kitkemään nuorten poliittista aktivismia kovin ottein. Useita nuoria aktivisteja syytetään nettikeskustelujen perusteella terrorismista tai vallankaappauksen valmistelusta. Samaan aikaan internet halutaan yhtä vahvempaan valtion valvontaan. Hallituksen propaganda uppoaa heikosti nuoriin, jotka eivät rakenna maailmankuvaansa vain Kremlin valvomien televisiokanavien kautta.

Dmitri Gusev tulee tapaamiseen Pietarin keskustassa sovitusti mutta kertoo, että illan mielenosoituspaikkaa on jouduttu vaihtamaan. Sovitulla paikalla Nevskin valtakadun varrella seisoo poliisipartio. Kyse ei ole sattumasta.

- Viestimme Telegram-viestipalvelun keskusteluryhmissä. Ongelma on, että jos joutuu pidätetyksi, turvallisuuspalvelu FSB asentaa usein puhelimeen ohjelman, joka ottaa suljetuista keskusteluista ruutukaappauksia ja lähettää ne eteenpäin poliisille. Keskusteluryhmissä on myös FSB:n myyriä, Gusev kertoo.

Dmitri Gusev osoittaa mieltä Pietarissa
Dmitri Gusev pitelee mielenosituskylttiä Nevskin valtakadun laidalla. Poliisi saapuu nopeasti paikalle Dmitri Gusev osoittaa mieltä Pietarissa Kuva: Marko Lönnqvist Venäjä

Gusev kuuluu aktivistiryhmään, joka osoittaa säännöllisesti mieltään Pietarin keskustassa. Mielenosoitukset ovat ns. yhden ihmisen mielenosoituksia, joita saa järjestää ilman lupaa. Käytännössä yksi ihminen kannattelee kylttiä kerrallaan mutta vuoroa vaihdetaan.

- On kolme koodisanaa: Putin, Ukraina ja sota. Jos joku näistä on kyltissä, poliisi kyllä puuttuu asiaan ja pidättää mielenosoittajan, Gusev sanoo.

Tänään mielenilmaus ehtii kestää puolisen tuntia. Sitten poliisi saapuu paikalle ja kylttiä kannatellut Gusev pidätetään. Hetken kuluttua poliisi kiinnostuu myös Ulkolinjan kuvausryhmästä. Passia ja akkreditointitodistusta tutkitaan pitkään. Paperit ovat kuitenkin kunnossa ja pääsemme jatkamaan matkaa.

Poliisi tutkii Ulkolinjan kuvausryhmän papereita
Poliisi tutki Ulkolinjan kuvausryhmän papereita tarkkaan ja pitkään. Poliisi tutkii Ulkolinjan kuvausryhmän papereita Venäjä

Poliittinen liikehdintä on Venäjällä marginaalista. Mutta silmiinpistävän usein mielenosoituksissa on mukana hyvin nuoria osanottajia. Nuoret olivat näkyvästi mukana myös taannoisissa eläkeiän korottamista vastustavissa mielenosoituksissa.

Vanhimmat Vladimir Putinin valtakaudella syntyneet täyttävät pian 20 vuotta. Heille ei ole välttämättä itsestäänselvyys, että kansalaisvapauksia tai vaikkapa netin käyttöä voidaan rajoittaa poliittisen vakauden hintana. Nuoret eivät omaksu maailmankuvaansa hallituksen valvomasta televisiosta kuten vanhemmat sukupolvet ovat tehneet.

Nuori mielenosoittaja kannattelee Putinin-vastaista kylttiä Pietarissa
"Olen elänyt vain vuoden ilman Putinia enkä muista siitä mitään".Venäjän opposition mielenilmauksissa näkyy paljon nuoria osanottajia Nuori mielenosoittaja kannattelee Putinin-vastaista kylttiä Pietarissa Kuva: Marko Lönnqvist Venäjä,Pietari,mielenosoitukset

Osa nuorista on yhä aktiivisempia ja se on ongelma Venäjän itsevaltaiselle hallinnolle. Haasteeseen on tartuttu kovin ottein. Poliisin pamppu on herkässä ja mielenosoituksiin osallistuneita nuoria on mm. uhattu erottaa oppilaitoksista. Nyt käytössä on myös järeämpiä otteita: useita aktivisteja on vangittu epäiltynä vallankaappauksen valmistelusta.

Roolipeli terrorismisyytteiden todisteena

Dmitri Ptšelintsev kävelee ahtaassa lasikopissa ja keskustelee tuttaviensa ja sukulaistensa kanssa. Penzan alueoikeudessa on alkamassa istunto, jossa päätetään Ptšelintsevin tutkintavankeuden jatkamisesta. Ptšelintsev ja kymmenkunta muuta vasemmistoaktivistia vangittiin vuoden 2017 loppupuolella. Syyttäjä käyttää ryhmästä nimeä Set’, verkko. Aktivisteja syytetään terroriteon suunnittelusta ja vallankaappauksen valmistelusta. Pahimmillaan syytettyjä uhkaa 15 - 20 vuoden vankeusrangaistus.

Vallankaappauksen valmistelusta epäilty Dmitri Ptšelintsev puhuu sukulaistenka kanssa lasikopista Penzan alueoikeudessa.
Lasikopissa oleva Dmitri Ptšelintsev saa keskustella sukulaistensa kanssa lyhyesti ennen istunnon alkua Penzan alueoikeudessa. Vallankaappauksen valmistelusta epäilty Dmitri Ptšelintsev puhuu sukulaistenka kanssa lasikopista Penzan alueoikeudessa. Kuva: Marko Lönnqvist Venäjä,Penzan alue

Löysää aktivistiryhmää yhdisti kiinnostus vegaaniruokaan sekä airsoft-sotaroolipeliin. Aktivistit kuvasivat ilma-aseilla käytäviä airsoft-taisteluja videolle. Kotietsinnän yhteydessä videot päätyivät syyttäjälle.

- Airsoftissa simuloidaan taisteluja ja osanottajilla on omat roolit. Tätä roolitusta syyttäjä pitää todisteena terroristiryhmän organisoimisesta, kertoo Dmitri Ptšelintsevin äiti Svetlana Ptšelintseva.

Dmitri Ptšelintseviä pidetään Penzan tutkintavankilassa numero 1. Kuvaamme vankilaa ulkopuolelta kadulta mutta pian työ keskeytyy. Vankilan vartijat pidättävät kuvausryhmämme.

Vankilan edustajat kuulustelevat meitä alustavasti ja kutsuvat sitten paikalle poliisin. Poliisi taas kutsuu paikalle lopulta turvallisuuspalvelu FSB:n etsivät.

Ulkolinjan kuvaaja Serhi Lavor Penzan tutkintavankilan edessä kuvaamassa.
Ulkolinjan kuvaaja Serhi Lavor Penzan tutkintavankilan edessä hieman ennen pidättämistä Ulkolinjan kuvaaja Serhi Lavor Penzan tutkintavankilan edessä kuvaamassa. Kuva: Marko Lönnqvist Venäjä,Penza,vankilat

Meitä syytetään laittomasta kuvaamisesta ja kuvaaja Serhi Lavor joutuu poistamaan kamerastaan vankilan kuvat. FSB on hyvin kiinnostunut, miksi teemme ohjelmaa juuri Penzan aktivisteista.

- Kuka ohjelman on teiltä tilannut ja maksetaanko teille siitä, tivaa FSB:n etsivä, joka ei esittele itseään.

Olemme poliisin hallussa lähes kolme tuntia. Sitten pääsemme jatkamaan matkaa.

Kaltereiden taakse Facebook-jaon takia

- Kyse on järjestelmällisestä vainosta poliittisesti aktiivista nuorisoa kohtaan. Nyt käytetään kahta perinteistä FSB:n metodia. Vangittuja kidutetaan ja toinen metodi on soluttaa provokaattoreita, jotka ryhtyvät lietsomaan keskusteluja joita voidaan tulkita ääritoiminnaksi, sanoo pitkän linjan ihmisoikeusveteraani Lev Ponomarjov.

Ponomarjov on puolustanut julkisuudessa nuoria aktivisteja ja heidän perheitään. Penzan tapauksen lisäksi esillä on ollut toinen samankaltainen tapaus Moskovassa. Moskovan tapauksessakin nuoria aktivisteja syytetään vallankaappauksen valmistelusta netissä käytyjen keskustelujen pohjalta. Ryhmän nuorin Anna Pavlikova oli pidätettäessä 17-vuotias.

Ihmisoikeusaktivisti Lev Ponomarjov vankilassa kärsimässä 25 päivän tuomiota Facebook-jaosta
Ihmisoikeusaktivisti Lev Ponomarjov tuomittiin 25 päivän vankeusrangaistukseen Facebook-jaon takia. Ihmisoikeusaktivisti Lev Ponomarjov vankilassa kärsimässä 25 päivän tuomiota Facebook-jaosta Kuva: Marko Lönnqvist Venäjä,vankilat,ihmisoikeudet

Aktivismi ei ole helppoa varttuneillekaan. 77-vuotias Ponomarjov tuomittiin joulukuussa 25:n päivän vankeusrangaistukseen kun hän oli jakanut omalla Facebook-sivullaan jutun jossa kerrottiin aktivistien vanhempien mielenosoituksesta.

Kielloilla rap-musiikkia vastaan

- Vallanpitäjät pelkäävät nuorisoa. Vallanpitäjillä ei ole mitään otetta nuoreen sukupolveen. Nuoret eivät yksinkertaisesti niele television propagandaa. Siksi vallanpitäjät turvautuvat keinoihin, joita he osaavat käyttää eli kieltoihin ja rangaistuksiin, sanoo suositun Ic3peak-yhtyeen laulaja Nastja Kreslina.

Kreslina tietää mistä puhuu. Kokeellista elektromusiikkia esittävän Ic3peakin konsertteja on peruttu eri puolilla Venäjää eri syihin vedoten. Konserttijärjestäjiä on uhkailtu palo- ja elintarvikehygieniatarkatuksilla ja yhtyeen jäseniä pidätetty ennen konsertteja.

Samankaltaisia ongelmia on ollut monilla muillakin rap- ja hiphop-artisteilla.

Venäjällä suositun Ic3peak-yhtyeen laulaja Nastja Kreslina lavalla Pietarissa.
Supersuositun Ic3peak yhtyeen laulaja Nastja Kreslina lavalla Pietarissa Venäjällä suositun Ic3peak-yhtyeen laulaja Nastja Kreslina lavalla Pietarissa. Venäjä,hip hop -musiikki,kiellot,IC3PEAK

- Kun he kieltävät konsertin, 300 ihmistä ei pääse paikalle. Media kuitenkin kohisee asiasta ja sitten siitä tietävät jo miljoonat ihmiset. Kiellot eivät toimi, sanoo Ic3peakin jäsen Nikolai Kostyljov.

Viranomaisten mukaan monissa rap-kappaleissa ihaillaan päihteitä tai kannustetaan väkivaltaan. Asiaa on kommentoitu jopa Kremlissä. Presidentti Vladimir Putinin mukaan rapia ei voi kieltää, mutta se pitäisi ohjata oikeille urille. Ic3peakin sanoma taas on tulkittu poliittiseksi ja Kremlin-vastaiseksi.

- Me emme ole poliittinen yhtye. Olemme taiteilijoita ja teemme kappaleita aiheista jotka meitä kulloinkin koskettavat. Nyt olemme huolissamme elämästä Venäjällä, Kostyljov sanoo.

Yksityiskohta käsistä ja syntetisaattorista venäläisen Ic3peak-yhteen konsertissa
Venäjällä on kielletty useiden hiphop- ja rapyhtyeiden konsertteja. Yksityiskohta käsistä ja syntetisaattorista venäläisen Ic3peak-yhteen konsertissa Venäjä,hip hop -musiikki,IC3PEAK,kiellot

Venäjällä vallanpitäjien tiukentuneet otteet kohdistuvat musiikin lisäksi moniin muihin asioihin, jotka liittyvät tavalla tai toisella nuoriin. Venäjällä erittäin suosittu viestipalvelu Telegram on koetettu sulkea oikeuden päätöksellä. Samaan aikaan parlamentin alahuone duuma on hyväksynyt lain joka mahdollistaa koko Venäjän internetin eristämisen muusta maailmasta.

Ulkolinja: Kreml vs. nuoriso 25.4. Yle TV1 klo 22.05 ja Yle Areena.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua